Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 815 articles
Browse latest View live

Idag ser jag fram emot -

$
0
0
- premiären av ÄVENTYRET ALADDIN.




Från deras hemsidaLÄMNA DEN KALLA NORDEN OCH FÖLJ MED TILL DEN MYTOMSPUNNA ORIENTEN. MAGIKER, FLYGANDE MATTOR OCH VILDA DROMEDARER. HUMOR OCH DRAMA MÖTER KÄRLEK OCH LJUV MUSIK.

En fantasifull familjemusikal. Äventyret Aladdin är berättelsen om en fattig yngling vid namn Aladdin (Charlie Grönvall), som rövas bort av El Zallham (Markoolio), en ond och gniden trollkarl, för att hämta en magisk oljelampa från en grotta. Aladdin hittar lampan och när han rengör den dyker en lustig och något försmådd ande upp (Claes Malmberg). Anden äger förmågan att uppfylla all världens önskningar.
Aladdin blir med andens hjälp en rik ung man, han klär ut sig till en prins för att fånga hjärtat hos landets prinsessa Safa (Renaida Braun). Under tiden smider trollkarlen lömska planer och stjäl tillbaka den magiska lampan med hjälp av sin kumpan Jabaar (Kim Sulocki), den fett svängiga dromedaren. Vad händer sedan? Lyckas Aladdin överlista trollkarlen? Vågar han berätta sanningen om sig själv för prinsessan? Och vad håller den flygande mattan-Zlatan på med?
Medverkande: Marko Lehtosalo, Claes Malmberg, Kim Sulocki, Charlie Grönvall, Renaida Braun, Mattias Olofsson, Bill Sundberg, Maria Thérèse Sarrazin, Josef Törner, Amanda Roynesdotter, Angelica Rask, Maja Nilsson, Therese Persson, Gustav Mardelius, Andreas Erbrink, Henrik Jansson, Marcus Elander, Rasmus Malm, Simon Jalnefur Lööf, Nils Axelsson.
De har också massor av videofilmer på sin youtubekanal Dröse & Norberg Productions:

THE WILD PARTY, gästspel på Fria Teatern, Högdalen, föreställning 67 15/11 2017.

$
0
0


Regissör/ Producent: Robin Karlsson, Koreograf/ Scenograf: Maja Stopp, Sånginstudering: Robert Luktian, Musik och sångtexter: Andrew Lippa, Efter en berättande dikt av Joseph Moncure March, Svensk text: Linnea Sjunnesson och Fredrik Fischer, Kapellmästare/Elbas: Johan Mörk, Piano: Gunnar Åkerhielm, Keyboard: Tobias Johansson, Gitarr: Christopher Lindén, Trummor: Oskar Mattsson, Trumpet: Calle Stenman , Flöjt/Klarinett/Saxofoner: Joel Karlsson, Klarinett/Saxofoner: Philip Daveby, Medverkande: Izabella Tancred, Samuel Linderström, Elin Färm, Emil Molin, Jenny Salomonsen, Matilda Werne, Markus Cederberg Röjerdal, Mathias Terwander Stintzing, Maria Dahlin, Johan Sömnes, Matilda Källström, Signe Larsson, Matilda Strand, Johan Samuelsson, Anna Saintout, Josefine Sebbe

Låt mej inte tråka ut dej med hur många gånger vi cyklade fel, jag och min kompis Patti-Li Leuk, innan vi hittade ut till Fria Teatern i Högdalen. Men, låt oss säga såhär: det var två steg framåt och ett steg bakåt, eller i vårt fall: två cykeltramp fram, och sen vända och ta en annan väg. När vi kom fram kändes det som om vi borde vara nånstans i närheten av Hallunda. 

Jag har varit här förut, för några år sen, då Östgötateatern gästade med en mycket bra uppsättning av Roland Schimmelpfennigs GYLLENE DRAKEN, och nån gång innan dess, kanske 25 år tidigare, för en magisk uppsättning av EN UPPSTOPPAD HUND. 

Vi visar våra biljetter för killen i kassan, går upp för trappan och köper en varsin kaffe. Det är ganska mycket folk här, fler än vad man skulle kunna förvänta sej hade letat sej ut till en liten teater ganska långt ut från citykärnan. Vårt irrande har dragit ut på tiden, så vi hinner knappt svepa vår inköpta java innan det är dags att glida med strömmen in i salongen.

Vi hamnar längst fram: inte nödvändigtvis för att det där vi vill sitta, men det var de bästa, lediga platserna; raderna bakom oss var upptagna, om man inte ville sitta längre ut åt kanten. Och vem vill det?

Det hela började 1928 med en boklång dikt av Joseph Moncure March, en redaktör på The New Yorker som senare blev manusförfattare i Hollywood. Hans första jobb var att skriva dialog till filmen Hell’s Angelns, och det är han som är ansvarig för frasen ”Excuse me while I put on something more comfortable.”
1975 kom en filmversion av Merchant Ivory med Raquel Welch och James Coco, där man frångick mycket av ursprungsberättelsen och istället vävde in en hel del av Fatty Arbuckle-skandalen, en sann historia om en fet komiker, Hollywoods högst betalde komiker under den tidiga stumfilmseran, men vars karriär imploderade när han anklagades för vållandet av en kvinnas död under en fest, ett brott som han senare frikändes ifrån. Men skadan var redan skedd. Han dog 46 år gammal.

På grund av att man inte förnyat upphovsrätten kunde något mycket säreget inträffa: Under teatersäsongen 1999-2000 sattes två musikaler upp, en på Broadway, och en off-Broadway, båda med samma namn, baserade på samma dikt, men med olika kreatörer. 
Versionen på Broadway tonsattes av Michael John LaChiusa, som även skrivit musikalerna HELLO AGAIN, MARIE CHRISTINE och SEE WHAT I WANNA SEE, och i den här uppsättningen gjorde Toni Colette, sin broadwaydebut. 
Off-Broadway, på Manhattan Theatre Club, satte man upp en version med musik, text och manus av Andrew Lippa, kanske mest känd för musikalen FAMILJEN ADDAMS. Den spelades bara 54 föreställningar, men vann the Drama Desk Award for Outstanding Music, Outer Critics Circle Award for Outstanding Off-Broadway Musical, Lucille Lortel Awards för Scenografi-, Kostym-, och Ljusdesign, och 1999-2000 Obie Award for Best Choreography

Det handlar om Queenie, en mycket attraktiv blondin som i dikten beskrivs som sexuellt ambitiös, och som inte nöjer sej med mindre än 16 män om året. Hon jobbar som dansös i vaudeville - en revyliknande föreställningsform, populär under mellan 1880-1930 - och där många olika akter uppträdde, allt från klassiska musiker till djur och jonglörer. Där träffar hon Burr, en clown med samma sexuella aptit, och de flyttar ihop och skapar musikalvärldens motsvarighet till Albees George och Martha, ett par som grälar, slåss, har sex och leker psykologiska, destruktiva lekar.
Uttråkade, och på jakt efter kickar bestämmer dom sej för att ha en fest, och bjuder in sina vild vaudevillevänner. Som gäst följer också den okände Mr. Black med, en man som intresserar Queenie.

Detta är första gången jag ser den här musikalen. Jag har givetvis lyssnat på musiken, läst dikten som verket bygger på, Wikipediat och Youtubat bootlegs, men jag har ingen närmre, personlig relation till musikalen.
Eftersom jag inte är bekant med verket, har jag lite svårt att absolut sätta fingret på vad som i det här fallet är tolkning och vad som är inbyggt i originalmusikalen, speciellt vad gäller Queenies anledning till att föreslå en fest. I förlagan, dikten, verkar hennes anledning vara att lätta upp stämningen: hon och Burr trängs i deras skitiga lilla lägenhet, och de går varandra på nerverna.
I den här versionen verkar det som om man vill dra det till att Queenie inte alls är Burrs jämlike: hon är ett offer,  en martyr, en fånge, och hennes motiv för att föreslå en fest verkar vara att hitta ett sätt att krossa honom.  Man har också, i dess #metoo-tider, antagligen varit rädd att tolka Burr på ett sätt som skulle kunna tolkas som empatiskt eller psykologiskt begripligt, så han har proppats med enbart negativa karaktärsdrag, likt en bov i sagobok, vilket gör att Queenie framstår i dålig dager - eftersom man undrar vad hon ser i honom - och det blir också svårt att förstå varför partydeltagarna över huvudtaget skulle vilja umgås med honom. 

Rent koreografiskt är det både ambitiöst och imponerande, och en stor del av behållningen är de många dansnumren, som What a Party, Raise the Roof, The Juggernaut och A Wild, Wild Party.
I solosångerna har jag i vissa fall lite problem med stageingen, som ibland har känslan av ett elevuppspel: nästan alla sångnummer framförs i mitten, längst fram, med ryggen mot resten av scenen och ensemblen, vilket ger numren en konsertant känsla, speciellt i de nummer där den som sjunger riktar sej till alla på partyt. Scenen är inte så enorm, så hade man bara tagit några steg tillbaka hade man hamnat mer centrerat och kunnat bli en integrerad del av historien. Det blir också tydligt att man inte har repat dessa nummer med de andra, då skillnaden mellan de välkoreograferade ensemblenumren och dessa nummer blir stor: i de förstnämnda vågade man ta plats, i de senare försöker man att inte störa.

Regissörens och aktörernas största brist, är brist på erfarenhet, både vad gäller konstnärlig rutin och mänsklig mognad: alla inblandade är unga, och man har ännu inte kommit dithän att man vågar, eller förmår, gräva i det obekväma, utan roll och berättelse förblir något därborta, något onåbart, något man försöker efterlikna, imitera, utan att vare sej riktigt subjektivt tolka materialet, eller göra rollen till sin. På unga idealisters sätt vet man svaren, men man har inte tänkt på att ställa några frågor. Man agerar korrekt, och i största allmänhet: man är lite full, lite kåt, lite arg, lite glad, detta är inte den femtielfte festen som även den troligtvis slutar i en monumental bakfylla och minnesluckor, detta är inte tillfället man ljuger för sej själv och säger: ”Den här gången kommer det att bli annorlunda, den här gången ska jag uppföra mej, dricka lagom, prata lagom, inte gräla, och absolut inte ligga med någon av ren desperation.”
De njuter av att spela dekadent, degenererad, desperat och depraverad, för man har ännu inte kommit dithän att minns hur det var att vara ung, idealistisk, hoppfull, romantisk och ren, eftersom man fortfarande är där. 
Man har inte kunnat, eller vågat, gräva i sin egen svärta. Speciellt i en berättelse om trasiga, tragiska typer framförd av unga, friska, vältränade musikalartister, är det viktigt att vara specifik. Vad är norm, och vad är avvikelse? Vilka gränser finns, och vilka regler gäller?
Kanske hade man nått längre och djupare om man strävat åt LES MISERABLES, RENT, och NEWSIES, istället för filmversionen av CHICAGO. Lite mer Lovely Ladies och lite mindre Big Spender.
Ett intressant undantag är Emil Molin, i rollen som en överklassartig mr Black, som verkar ha tagit ett steg tillbaka och stillsamt iakttar och reagerar på de andra, vilket göra att han blir både trovärdig och intressant. 

Men en av de verkliga stjärnorna är kapellmästaren Johan Mörk, och hans orkester. Det låter mycket bra, och ger en förhöjande, proffsig polish, vilket ger artisterna en bastant stomme att luta sej emot.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:


THE GREAT TAMER, av Dimitris Papaioannou, på Dansens Hus:

"Nakenhet på scenen brukar göra mej lite obekväm. Det är lite laddat, liksom. Lite väl personligt. Det är inte det att jag är pryd, men när en skådis klär av sej blir det hela plötsligt inte längre en illusion."


LINDA, av Penelope Skinners, en reading på Playhouse Teater: 

Jag, som aldrig varit speciellt snygg, gjorde en gång ett test om olika personlighetstyper, där det visade sej att jag var excentrisk, eftersom jag inte brydde mej så mycket om vad andra hade för uppfattning och intryck av mej, så kanske är jag inte rätt person att prata om skönhet, och lusten därtill. Men jag anser att folk som lägger för mycket vikt vid det egna utseendet ger betraktaren för mycket makt.

Låter det intressant? Här är resten:

OIDIPUS/ANTIGONE, ett genrep, på Dramaten:

Spelstilen är vad jag skulle kalla återhållen. Inga onödiga åtbörder, inget travande fram och tillbaka, ingen spelad naturalism.
Varje rörelse blir betydelsefull, varje riktning, varje ord, blir relevant. Här finns inget futtigt, inget fånigt. Allt är viktigt, allt har värde. Det lilla blir monumentalt.
Som Gwendolen säger i Oscar Wildes THE IMPORTANCE OF BEING ERNEST, vilket sen upprepades av Willy Wonka: 
”The suspense is terrible. I hope it lasts.”





Just nu ser jag fram emot -

$
0
0
- hösten, och Wermland Operas uppsättning av SOMETHING ROTTEN!


  Det är en musikal med manus av Johan O'Farrell och Karey Kirkpatrick, och sångtext och musik av Wayne Kirkpatrick, översatt av Calle Norlen, och med scenografi och kostym av Nigel Hook som nyligen fick en Tony award för scenografin till THE PLAY THAT GOES WRONG, en kopia av versionen som jag såg på Duchess Theatre i London för något år sen. 



Nigel Hook gjorde även scenografin till Wermland Operas uppsättning av EN GENTLEMANS HANDBOK I KÄRLEK OCH MORD, en produktion som nu flyttar till Oscarsteatern under den förkortade titeln GENTLEMANNEN. Ett hett tips är att skaffa biljetter, för den går bara några månader under våren. 



Regisserar SOMETHING ROTTEN! gör Markus Virta, som satte upp EN GENTLEMANS HANDBOK I KÄRLEK OCH MORD och PARADE, både på Wermland Opera, och båda helt fenomenastiska. 

SOMETHING ROTTEN! utspelar sig i London på 90-talet - 1590-talet - och är en dråplig succémusikal om bröderna Bottom, Nick och Nigel, som jobbar hårt för att slå sig fram inom teatervärlden medan den omåttligt populäre ”rockstjärnan” William Shakespeare drämmer till med hit efter hit. När det lokala oraklet förutspår att framtiden ligger i pjäser med både sång, dans och skådespeleri samtidigt, ger sig Nick och Nigel i kast med att skriva världens första Musical…

På Dramaten visas vågad barncirkus utan skyddsnät av Tilde Björfors

$
0
0
Kras
kras_p01.jpg
Kras/Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri. Foto: Andreas Öhlund och Maria Therese
(Från deras pressrelease:)
Kras är en ny minicirkusföreställning av Tilde Björfors, grundare av Cirkus Cirkör. I en trapets ovanför ett hav av kristallglas svingar sig flickan, högre och högre, helt uppslukad av känslan av att flyga. Kras handlar om att vara rädd men att ändå försöka våga. I rollerna ser vi Tanja Lorentzon och Hamadi Khemiri.
Kras är akrobatik och teater i en kittlande sinnlig föreställ­ning som nästan ordlöst utforskar gränserna mellan rädsla och nyfiken­het, risk och möjlighet, glas och kras.
– Att få möta sina rädslor genom ett barns perspektiv är som att få komma in i ett helt universum av möjligheter och uppfinningsrikedom. Den här processen har påmint mig om lekens kraft och att leken är en aldrig sinande källa av livskunskap, säger Tilde Björfors.
– Ibland kan man tänka att vissa människor är så otroligt modiga. Men kanske är det så att just dom inte har så många rädslor att övervinna. De mest modiga är nog de som inte syns i vardagen. Jag är till exempel inte modig som hänger i en trapets, men jag är nyfiken på att prova nya saker. Här är det framförallt är ett barn på en lekplats som ska gestaltas, ett nyfiket barn, berättar Tanja Lorentzon.
Regissören Tilde Björfors är grundare av Cirkus Cirkör, Sveriges ledande nycirkusgrupp som bjudit landet på nyskapande föreställningar sedan 1995. Hon tilldelades 2016 Svenska Teaterkritikers Förenings teaterpris och Expressens Teaterpris. 2017 utsågs hon till både Årets svensk – kultur av Nyhetsmagasinet Fokus och till Årets Europé av Svenska Europarörelsen. Förutom titeln cirkusdirektör kan Tilde också titulera sig professor i nycirkus (hon var den första i världen när hon blev det 2005) på Danshögskolan i Stockholm.
Medverkande
Tanja Lorentzon
Hamadi Khemiri


Av Tilde Björfors
Regi Tilde Björfors
Scenografi och kostym Fridjon Rafnsson
Ljusdesign Jesper Larsson
Mask Melanie Åberg

Rekommenderas från 6 år. En produktion från Unga Dramaten.
Kras, urpremiär 25 januari, Tornrummet.

FOLLIES, Bio Rio, föreställning 68 20/11 2017

$
0
0

Director Dominic Cooke, Designer Vicki Mortimer, Choreographer Bill Deamer, Music Supervisor Nicholas Skilbeck, Orchestrations Jonathan Tunick, Music Director Nigel Lilley, Lighting Designer Paule Constable, Sound Designer Paul Groothuis, Med Julie Armstrong, Norma Atallah, Josephine Barstow, Jeremy Batt, Tracie Bennett, Di Botcher, Billy Boyle, Janie Dee, Anouska Eaton, Liz Ewing, Geraldine Fitzgerald, Peter Forbes, Emily Goodenough, Bruce Graham, Adrian Grove, Fred Haig, Aimee Hodnett, Dawn Hope, Liz Izen, Alison Langer, Emily Langham, Sarah-Marie Maxwell, Ian McLarnon, Leisha Mollyneaux, Gemma Page, Kate Parr, Philip Quast, Edwin Ray, Gary Raymond,  Adam Rhys-Charles, Jordan Shaw, Imelda Staunton, Zizi Strallen, Barnaby Thompson, Christine Tucker, Michael Vinsen, Alex Young

Jag har aldrig sett en föreställning av FOLLIES i levande livet. Vissa skulle säga att jag fortfarande inte har det: en filmad version - även om den sänds live - är inte samma sak. Men för mej duger det gott.



Innan filmvisningen är jag som vanligt - när det gäller föreställningar på Bio Rio - hembjuden till mina vänner Lars Larsson Molin och Benjamin Baker. Men jag är inte ensam: Den här gången är deras lägenhet smockfull av unga musikalartister - många från föreställningen jag just sett, THE WILD PARTY - och dogmatiska Sondheimister. Molin och Bakers lägenhet är fantastiskt smakfullt inredd, med en emfas på minimalism, och det är tur, för deras hem är snabbt lika knökfullt som Holly Golightlys i den filmade partyscenen i Breakfast at Tiffanys. Som vanligt har jag haft för ambition att mingla, och likt Roger De Bris i THE PRODUCERS,Keep it light, keep it bright, keep it gay, men givetvis hamnar jag i nåt hörn, i djupa teaterdiskussioner. Den här gången handlade det mycket om värdet av en uppsättning av JESUS CHRIST SUPERSTAR där Jesus och hans lärjungar spelades av kvinnor, medan de mer patriarkala rollerna fortfarande spelades av män. Jag var lite tveksam, andra var entusiastiska.



Nere på biografen, där jag möter upp min kompis Patti-Li Leuk, trängs ännu fler människor, och den här gången är mobben kryddad, här och där, av mer etablerade musikalarbetare. Intresset för Sondheim-musikaler är stort.

FOLLIES hade premiär på Broadway 1971, i Winter Garden Theatre, där CATS och MAMMA MIA! brukade residera, och där SCHOOL OF ROCK går för tillfället. Manuset skrevs av James Goldman, kanske mest känd för en av mina favoritpjäser, THE LION IN WINTER. Sångtexter och musik skrevs av Stephen Sondheim, Hal Prince regisserade, och för koreografin stod Michael Bennett, som precis jobbat med Prince och Sondheim i COMPANY, och som fem år senare skulle skapa A CHORUS LINE.
Den nominerades till 10 Tony’s och vann 7; Bästa Kvinnliga Huvudroll, Bästa Text och Musik, Bästa Regi, Bästa Koreografi, Bästa Scenografi, Bästa Kostym och Bästa Ljusdesign. 
På sin tid var detta den dyraste Broadwayuppsättningen någonsin, och trots att den spelades över 500 gånger gick den med förlust.

Givetvis har jag sett flera bootlegs av musikalen på Youtube, antingen hela föreställningar, eller delar av den, och dessutom kan jag nästan alla låtarna utantill. Detta är en musikal som har hängt med mej länge, en av de första, tror jag, där jag insåg att musikal inte nödvändigtvis behövde vara Show, Glitter och Glamor. Lite ironiskt, när man tänker på att detta är en föreställning om Show, Glitter och Glamor.

Detta är en slags musikalversion av EN MIDSOMMARNATTSDRÖM, om man bara fokuserar på Helena, Hermia, Demetrius och Lysander, och inte förväntar sej några vändpunkter i vem som älskar vem. 
Det handlar om två medelålders par, hemmafrun Sally och den handelsresande Buddy, och den framgångsrika politikern Ben och hans hustru Phyllis. För över 30 år sen var dom alla vänner; Sally och Phyllis bodde ihop i en liten lägenhet i New York, och jobbade som dansare på Broadway, och dom uppvaktades av Ben och Buddy. Sally hade ett kort förhållande med Ben, och hon drömmer fortfarande om honom, och det som kunde varit. Hennes man, Buddy, älskar henne, men känner sej inte älskad, och tröstar sej med en annan kvinna. Den förmögne Ben och hans sofistikerade fru Phyllis har andra problem: han har sen länge slutat älska henne - om han nånsin gjort det, och båda tröstar sej med andra vid sidan om. 
Vad som lockar med föreställningen, men som också stjälper den, lite, är att den utspelar sej under en slags återförening av före detta showgirls som alla arbetade på Weismann’s Follies, i en teater som nu ska rivas. Förutom Phyllis och Sally introduceras flera äldre kvinnor, många med en egen, fenomenal sång, och yngre versioner av festdeltagarna, minnen eller ett slags spöken, glider runt i verkligheten mellan nu och då.
Showbizmiljön har egentligen ingenting med grundintrigen mellan de fyra att göra, den ger bara en glamorös bakgrund, det kunde lika gärna utspelat sej på en flygplats, där de alla råkar träffas. 
Och som vanligt i Sondheim-musikaler är musiken bättre än manuset.

Mitt stora problem med musikalen är majoriteten av sångerna inte berättar historien. Det är bra sånger, några av dom är tillhör mina absoluta favoriter, men man skulle kunna stryka dom, och det skulle inte på något sätt påverka handlingen. Sånger som Rain on the Roof, Ah, Paris, Broadway Baby, Who’s That Woman, och I’m Still Here berättar inte Ben, Sally, Phyllis och Buddys historia, och de skulle kunna bytas ut mot andra sånger utan att det skulle påverka slutresultatet. 

Sången In Buddys Eyes, som sjungs av Buddys fru Sally till den framgångsrike Ben, är också lite svårtolkad. På något sätt känns den otydlig, som om den skrevs för en annan roll, eller för en annorlunda Sally, en Sallys som inte längre, eller inte ännu, är förälskad i någon annan än sin man. Kanske skrevs den i en annan version, en tidigare version, där Sally älskade sin man - eller trodde hon gjorde det - men senare upptäckte att hon drogs till en gammal romans?

Life is slow but it seems exciting
'Cause Buddy's there.
Gourmet cooking and letter-writing
And knowing Buddy's there.
Every morning, don't faint
I tend the flowers. Can you believe it?
Every weekend I paint
For umpteen hours.
And yes, I miss a lot
Living like a shut-in.
No, I haven't got
Cooks and cart and diamonds.
Yes, my clothes are not
Paris fashions, but in
Buddy's eyes
I'm young, I'm beautiful.
In Buddy's eyes
I don't get older.
So life is ducky
And time goes flying
And I'm so lucky
I feel like crying,
Ord som ”Life is slow but it seems exciting 'Cause Buddy's there.” och senare ”And all I ever dreamed I'd be/The best I ever thought of me,/Is every minute there to see/In Buddy's eyes” tolkar jag inte som något en kvinna skulle sjunga om en man hon inte älskade till en man hon är intresserad av.  Visst, hon kanske ljuger för sej själv, eller försöker övertyga den hon sjunger för om att hon är lycklig med någon annan, men det känns som att texten pekar åt ett annat håll.

Jag har också ett litet problem med musikaler där sånger framförs i flera slags grader av verklighet: Dels är det verkligheten som du och jag lever i, där någon bara tar ton och sjunger en sång, dels är det den där vanligt förhöjda musikalverkligheten där en karaktär sjunger ut och ingen hör sången, eller också kan alla höra, och börjar kanske dansa. 
I den här musikalen använder man sej i slutet av musikalen till och med av tredje verklighet, en slags parodisk verklighet ”Loveland-segmentet” där man liksom verkar vara fast i en slags mardrömsversion av sitt eget liv och framför en varsin sång som alla parodierar klassiska vaudeville-nummer. 
Sally, kvinnan som är gift med Buddy med kär i politikern Ben, sjunger Losing My Mind, en pastisch på Helen Morgan, kvinnan som är känd för att sitta på ett piano och sjunga torch-songs. Tyvärr, tycker jag, är den här sången inte tillräckligt distanserad, det finns inte tillräckligt mycket parodi över den, utan hon skulle kunna sjungit den i ”musikalverkligheten” till Ben i början av kvällen, när dom återsågs.



Phyllis, den rika politikerfrun, som med ren vilja och hårt arbete, lite som lika Joan Crawford, gått från enkel och fattig till rik och världsvan, framför The Story of Lucy and Jessie, ett dansnummer med många manliga dansare som handlar om två kvinnor, en ung, en gammal, en naiv, en sofistikerad, och båda vill vara den andra, och sammanfattar att om man hade slagit ihop dem hade de blivit lyckliga. Jag har sett många versioner av den på Youtube, och alla verkar vara så överkoreograferade att vad sången har att säga, innehållet, försvinner. Sångerskan kunde i många fall ha sjungit vad som helst. Dessutom tycker jag inte att dualitet är det mest framträdande karaktärsdraget hos den här rollen. 
Det finns en annan version av det här numret, Ah, But Underneath, en av mina favoritsondheimsånger, där Phyllis framför en slags striptease till en sång som handlar om en kvinna med flera lager, och som, när man trängt igenom tillräckligt långt in, inte verkar ha en kärna, och kvinnan är borttrollad:


Sometimes when the wrappings fall,
There's nothing underneath at all!




Buddy framför The God-Why-Don't-You-Love-Me Blues, ett komisk, musikaliskt clown-nummer om en man som dras till kvinnor som inte vill ha honom, men lämnar dom om de visar sej intresserade. Det är en kul sång, men inte vidare representativ för Buddy, eftersom han älskar sin fru, även om han vet att hon inte älskar honom.
Ben framför, och bryter ihop under Live, Laugh, Love, en überoptimistisk sång om Kärlek och Livslust, påminnande om All I Care About is Love, från Kander och Ebbs CHICAGO. Inte heller den här sången verkar ha mycket att göra med rollen som framför den.
Kanske Sally och Phyllis, med deras bakgrund i show-business, skulle kunna associera i dessa teatrala banor, att likna sina liv vid kända nummer, att liksom vara fast i sång, men det känns lite sökt att Buddy, den handelsresande mannen, och Ben, den framgångsrike politikern, skulle uppfatta det på samma sätt. Kanske hade det varit enklare, tydligare, och mer logiskt, om de båda männen hade ett förflutet i nöjesbranschen?

Det mest besvärliga, för mej, är inte bara sångerna i sej, utan för vem, och varför dom sjunger. Nu verkar de alla ha gjort en slags psykoanalys av sej själva och sjunger en sång som handlar om karaktären, sedd utifrån. Kanske hade det varit tydligare om deras yngre motparter hade framfört numren, och de själva bara hade tittat på? Vad de berättar är vad de själva verkar behöva höra. 


Under ett av föreställningens mest kända sånger, I’m Still Here, framförd av Carlotta, en för detta showgirl, händer något. För några år sen, 2011, var jag och Patti-Li Leuk i London och såg en fantastiskt föreställning om Judy Garland, END OF THE RAINBOW, med en lika fantastisk kvinna, Tracie Bennett, i rollen som Garland.




Nånstans i mitten av Carlottas sång flämtar jag till, och viskar till Patti-Li:
”Det är hon!!!”
Han ser på mej, och tittar tillbaka på duken, inte säker på vem ”hon” är. Jag, å andra sidan, försöker leta i minnet. Medelålderns gör sej gällande:
”Hon! Hon? Hon som vi såg i London, den där första teaterresan vi var där? På Trafalgar Studios. Over the Rainbow, eller After the Rainbow, eller vad den hette! Den om Judy Garland? Det är hon!”

Av alla filmade versioner jag har sett, är det här den där man har lagt mest fokus på de fyra huvudrollerna, de två paren. De andra karaktärerna blir tydligt ovidkommande. Det är endast sångerna de sjunger som rättfärdigar att de då och då får lite fokus. 
Vad som mest berör mej, är regissörens val att låta de yngre karaktärerna se de äldre, och se hur de har blivit. Jag har sett en massa pjäser - och filmer -  där äldre karaktärer liksom ser tillbaka på sitt yngre jag, men jag kan inte minnas någon där de yngre, som spöken, kan se sej själva i framtiden.
Vanligtvis, som i madame Armfelt i A LITTLE NIGHT MUSIC, är det de äldre, mer visa, livserfarna rollerna som ser tillbaka på ungdomliga galenskap. 
Här är det de yngre idealisterna, drömmarna, som ser framåt på de åldrades dårskaper, på vad livet gör med oss, och vad vi gör med livet.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:

THE WILD PARTY, ett gästspel på Fria Teatern i Högdalen: 

Rent koreografiskt är det både ambitiöst och imponerande, och en stor del av behållningen är de många dansnumren, som What a Party, Raise the Roof, The Juggernaut och A Wild, Wild Party


THE GREAT TAMER, av Dimitris Papaioannou, på Dansens Hus:

"Nakenhet på scenen brukar göra mej lite obekväm. Det är lite laddat, liksom. Lite väl personligt. Det är inte det att jag är pryd, men när en skådis klär av sej blir det hela plötsligt inte längre en illusion."


LINDA, av Penelope Skinners, en reading på Playhouse Teater: 

Jag, som aldrig varit speciellt snygg, gjorde en gång ett test om olika personlighetstyper, där det visade sej att jag var excentrisk, eftersom jag inte brydde mej så mycket om vad andra hade för uppfattning och intryck av mej, så kanske är jag inte rätt person att prata om skönhet, och lusten därtill. Men jag anser att folk som lägger för mycket vikt vid det egna utseendet ger betraktaren för mycket makt.

Låter det intressant? Här är resten:



SparaSpara

It's not a comeback - it's a Return.

$
0
0
Souvenirer från resan

Efter löjligt proppade December och Januari är det åter lite lunk i livet - och jag har tid att sätta mej ner och knåpa på den här bloggen. 

För tillfället arbetar jag med ett sjok föreställningar jag såg i London så lång tillbaka som i slutet på November förra året, och det är musikalen BIG FISH som står först på tur, men eftersom dessa utländska inlägg är lite mer krävande ber jag att - medan du väntar - få locka med några filmer från resan: filmade för min instagram story (Joakim_Clifton-Bergman), redigerade i den utmärkta apple-appen Clips, och utlagda på min Youtubekanal. Här kommer första delen av en väldigt lång film: 


BIG FISH, The Other Palace, London, Föreställning 69, 26/11 2017

$
0
0

Original Novel - Daniel Wallace, Book - John August, Music & Lyrics- Andrew Lippa, Director - Nigel Harman, Set & Costume Designer - Tom Rogers, Lighting Designer - Bruno Poet, Projection Designer - Duncan McLean, Sound Designers - Avgoustos Psillas/Luke Swaffield for Autograph, Choreographer - Liam Steel, Casting Director - Stuart Burt CDG, Music Supervisor, Arrangements & Orchestrations - Alan Williams, Musical Director - Alan Berry, Associate Musical Director - Huw Evans, Associate Musical Director & Orchestrator - Jerome van den Berghe, Copyist - James Turner, Keyboard Programmer - Phij Adams, Dialect Coach - Danièle Lydon, Associate Director - Ed Stambollouian, Props Supervisor - Lily Mollgaard, Costume Supervisor - Jennie Falconer, Assistant Costume Supervisor - Louise Nipper, Production Manager - Richard Bullimore, Med Kelsey Grammer, Clare Burt, Matthew Seadon-Young, Frances McNamee, Landi Oshinowo, Forbes Masson, Dean Nolan, Laura Baldwin, Jamie Muscato, George Ure, Tanisha Spring, Sophie Linder-Lee, Jonathan Stewart, Gemma McMeel, Billy Barratt, Jaxon Knopf, Colby Mulgrew

Lägg till bildtext
I sin bok Gentlemen Prefer Blondes låter författarinnan Anita Loos sin huvudperson Lorelei Lee dra slutsatsen att det är går fortare att åka båt till Paris än till London, utan att låta henne reflektera över att det avgörande faktumet givetvis är varifrån man åker. En båtresa från New York till London tar givetvis längre tid än en från London till Paris.

Med detta sagt vill jag påstå att det är mycket bekvämare att ta sej till London från Göteborg än från Stockholm. I alla fall tyckte både jag och min vän Patti-Li Leuk att det kändes så. Den enda verkliga skillnaden var väl att vi båda redan bodde på hotell, och därför redan i stort sett var färdigpackade, och att flygbussen till Landvetter gick några minuters promenad från vårt hotell, Elite Park Avenue. Hade vi varit hemma i Stockholm hade vi behövt ta oss in till cityterminalen, vilket hade inneburit att vi givetvis hade behövt sticka hemifrån 45 minuter tidigare.

Japp, det är dags för London igen. Patti-Li och jag hade kollat igenom våra kalendrar några veckor tidigare, och insått att detta var den mest lämpliga glipan mellan allt annat som var inbokat. Och naturligtvis var det också de mest optimala dagarna vad gäller urvalet av föreställningar. 
Jag testar ett nytt sätt att packa.

Att maximera några dagar i London är ett riktigt pussel, speciellt om man, som vi, åker dit huvudsakligen för att se föreställningar. Medan de stora West End-teatrarna ofta har långkörare, har de mindre teatrarna - som i många fall har ett intressantare utbud - alltid en kortare spelperiod, så det är väldigt lätt att missa vad som går där. I skrivande stund visar till exempel Southwark Playhouse den nya musikalen BANANAMAN, vilket vi kommer att missa, eftersom vi redan kommit tillbaka, och den spelas endast under en knapp månad, och mellan 23:e Februari och 24 Mars spelar visa man PIPPIN, och mellan 25:e Maj och 23 Juni går Kander- och Ebbmusikalen THE RINK. Vad skulle du välja att se? THE RINK, eller hur?
Sen gäller det förstås att komma fram till, och komma överens om, vad man vill se. Den här gången hade jag bara en sak jag absolut ville se: Streetlight Peoples uppsättning av Adam Gwons musikal ORDINARY DAYS på Drayton Arms Theatre, medan Patti-Li hade hört mycket gott om en nyskriven musikal på Sam Wanamakers Playhouse; ROMANTICS ANONYMOUS, och han var också saftigt sugen på EVERYBODY'S TALKING ABOUT JAMIE, en nyskriven musikal baserad på en dokumentär om en tonårig bög som ville gå på skolans avslutningsfest i drag.

När man så har prickat in några datum då man ska vara i London tillkommer variablerna hur man ska pricka in maximalt med föreställningar, utan att behöva välja bort något. Vilka föreställningar har matinéer, vilka kör söndag, och vilka kör måndagar? Finns det någon matiné en tisdag? 
Det tog oss några dagar av Facetajmande för att att få ihop vårt lilla schema, men till slut hade vi lyckats pussla in åtta föreställningar på fyra dagar.
En trött författare gör dagens första
instagraminlägg.

Planet gick från Landvetter klockan åtta, vilket innebar att vi var tvungna att gå upp klockan fem, för att ta flygbussen kvart över sex.

Du vet såna där dagar när allt går fel, man tappar saker, glömmer grejer och saker går sönder? Patti-Li hade en sån dag. 

Hotellet vi bor på i Göteborg, Elite Park Avenue, tillhandahåller en enklare frukost  - färdiginplastade mackor och kaffe - nere i receptionen för dom resenärer som måste ge sej av innan hotellets frukostbuffé har öppnat, men för säkerhets skull hade Patti-Li gjort eget kaffe, på rummet, och hällt upp det i en resemugg från Bodum, och stoppat den i sin ryggsäck.
Vi kontrollerar om vi var vakna.
Vi var det, någorlunda.
Det var bara det att muggen inte var av den den tättslutande typen, vilket han tursamt upptäckte redan när han nere i foajén ställde muggen på en av de stora sittpuffarna, ryggsäcken välte, och allt kaffe forsade ut, inte in i ryggsäcken, utan ut över golvet. 
Sen, på väg till flygbussen, som bekvämt nog stannar bakom hotellet, upptäckte han att nån tappat bort sin halsduk.
En mycket snygg och bra mugg.
Olyckor brukar väl komma i tre, och vi inväntade nervöst flygbussen, beredda på att den skulle var inställd, sen, när den kom - i tid - var jag lite nervös att det på något sätt skulle vara en flygbuss till en annan flygplats, men det stod klart och tydligt flygplatsens namn på bussen som kom. Och vi behövde inte ens vara nervösa för att vi ska gå av vid fel terminal, för på Landvetter har dom bara en.
”Har du ditt pass med dej?” frågar jag, när vi satt oss och åkt en stund. Han börjar leta. Tiden står liksom still. Han letar. Han hittar det. Vi andas ut. Jag, som redan kollat mitt pass på hotellrummet, i hissen och i foajen, kände för säkerhets skull efter att det var kvar. Så slår mej en tanke:
”Biljetter?”
Han känner inte ens efter:
”Ja.”
Vi sitter tysta. Ett obekant, vintermörkt Göteborg svajpar förbi utanför bussrutan. Så, långsamt, öppnar han sin kaffefläckiga ryggsäck, tar fram en mapp, öppnar den, bläddrar lite bland alla utskrivna A4-papper, och stoppar ner allt igen.
Det är inte det att jag är direkt flygrädd, även om jag alltid är väldigt glad när planet väl landar, men det skulle kännas lite pirrigt att sätta sej i planet innan den tredje katastrofen inträffat.
Den kommer, gudskelov, ganska snart:
”Jag hittar inte min telefon…”
Vi har checkat in, lämnat av våra resväskor, passkontrollerats och säkerhetscheckats, och var precis på väg att stiga in i taxfreeshoppandets förlovade land.
Selfie i taxfree-shoppen, sekunder innan 3:e katastrofen.
Jag stannar:
”Va?”
”Min telefon. Jag hittar inte min telefon…
Jag står lite maktlös och ser honom klappa sej på fickor, tömma ut och in på fack och gräva genom ryggsäcken. Detta måste vara den tredje katastrofen. 
Istället för att drabbas av panik eller ge mej hän åt känslor, när något allvarligt händer, brukar jag på nåt sätt stänga ner och istället fokusera på vad det inträffade innebär: fyra dagar i London utan telefon låter lite som en mardröm, inte bara vad gäller kartletande, googlande, fejsbookande och instragrammanden, men hur spärrar man vad som spärras måste när man inte ens har en dator att göra det på? 
”Vänta, jag ringer dej:” Jag plockar upp min telefon, letar fram hans nummer. Det ringer…
”Det ringer,” informerar jag.
Det ringer. 
Det ringer igen. 
”Säkerhetskontrollen,” svarar en kvinnlig röst. Det tar en stund för mej att fatta. 
”Hej?” säger jag, och så fattar jag: ”Är det säkerhetskontrollen?”
”Ja?”
”Har du glömt din telefon vid säkerhetskontrollen?” frågar jag Patti-Li.
”Kanske?” svarar han.
”Har han glömt sin telefon vid säkerhetskontrollen?” frågar jag säkerhetskontrollen, helt aningslös om att dom inte har en aning om vem hanär.
”Detta är säkerhetskontrollen,” upprepar kvinnan. ”Denna telefon är upphittad.”

Ombord. På väg. På gång.
Ett antal timmar senare, närmare åtta timmar senare, kommer vi fram till teatern för vårt första teaterbesök.
I tiden däremellan har vi hunnit flyga till Gatwick, ta oss med Thameslink-tåget till London Bridgeunder skyskrapan The Shard, där vi köpte varsin Pasty, en slags portionspaj, på West Cornwall Pasty Co., lämnat våra väskor på vårt hotell - vi var så tidiga att vårt rum inte ännu var färdigt - irrat runt i Chinatown, käkat Thanksgiving-cupcakes på Hummingbird Bakery på Wardour Street i Soho, och gått rakt över gatan till glassbaren Yorica!, där jag köpte veganglass. 
Hummingbird Cupcake

Man kan väl säga att vi inte var direkt hungriga när vi kom fram till teatern.

The Other Palaceär en West End-teater som öppnade så sent som 2012, under det dåvarande namnet St. James Theatre, och var då den första nybyggda teater att öppna i centrala London sen 30 år. Tidigare, på den här platsen, låg den rivningshotade Westminster Theatre, som brann ner 2002. 2016 köptes den av Andrew Lloyd Webbers Really Useful Theatre Group.

Tydliga skyltar utanför och i teaterns vestibul påvisar att fotografering är strängligen förbjudet, även utanför salongen, så bara för att jäklas smyger vi en trappa upp, till en folktom bar, och livsänder från mitt instagramkonto.

2013 hade BIG FISH Broadwaypremiär på Neil Simon Theatre, och den lades ner samma år, efter bara 98 föreställningar.
Musikalen bygger på Tim Burtonfilmen från 2003, som i sin tur bygger på boken Big Fish: A Novel of Mythic Proportions, av Daniel Wallace.

Kompositören och textförfatteren Andrew Lippa är kanske mest känd för THE WILD PARTY och THE ADDAMS FAMILY, och han tillhör inte en av mina favoriter. Det känns som om hans musik alltid ligger utanpå själva berättandet, som om de musikaliska numren många gånger skulle kunna strykas, och berättelsen i sej inte skulle förändras.

Eftersom jag varken har läst Daniel Wallaces bok, eller sett filmen, regisserad av Tim Burton, så var handlingen helt okänd. Jag hade snokat reda på att det handlade om relationen mellan en son, och om en far som inte riktigt höll sej till sanningen, men det var allt.

Föreställningens stora stjärna är Kelsey Grammer, känd från teveserier som Skål och Frasier, men också från Broadwaymusikaler som LA CAGE AUX FOLLES och NEVERLAND, och det känns som om denna produktionen var en slags avancerad workshop för en påtänkt flytt till Broadway. Även uppsättningen scenografi och kostym ger intrycket av en workshop, det känns lite billigt, lite fantasilöst, lite basic, som om detta var det bästa man kunde åstadkomma med mycket begränsad budget. Speciellt i de stora fantasi-scenerna får jag intrycket av en ambitiös amatöruppsättning.
Men det är musikalen manus som för mej är den stora tabben: Det handlar om en vuxen son som försöker komma till rätta med sin fars förflutna, vad som är fakta, och vad som är fantasi, men ärligt talat hade jag lite svårt att hänga med. 
I en bok är läsaren alltid i handlingens absoluta nu, oavsett hur mycket man hoppar framåt eller bakåt: några ord som tio år tidigares satte sej den då tonåriga Scarlett O’Hara upp i sin säng på Tara och insåg att hon under naten blivit kvinna, eller dagen innan hade D’Artagnan, på en ridtur genom Bois de Boulogne, beslutat sej för att sluta röka, eller, första gången Sherlock Holmes insåg att han var på väg att dö, var han bara nio år, men ironiskt nog, på scenen, i ögonblickets konst, är det mycket svårare att hoppa fram och tillbaka. Vi behöver tydliga markörer. 
Den här historien flackar mellan så många utgångspunkter, så många synpunkter, så många tolkare och plan, att det är svårt att veta vad som är nu och här:
Dels är det den vuxne sonens berättelse, som hoppar från dagen så han ska gifta sej, via flera flashbacks till hans barndom, via faderns insjuknande i cancer och påföljande stroke, tills en dag - långt efter faders död - då han själv börjar berätta fantastiska historier för sin egen son. Det ligger också insprängt en berättartråd där sonen försöker hitta bevis för att hans far varit otrogen.
Men det är också hans faders fantastiska berättelser, allt från hur han som barn träffade en häxa som berättade för honom hur han skulle dö, hur han träffade en jätte, en sjöjungfru och en varulv som äger en cirkus, till hur han skjuts ur en kanon, fångar en mördare, med mera, med mera.
Som exempel på hur rörigt det kan bli finns det en scen där den vuxne sonen berättar för sin fru (en miljö) om hur hans far berättade en godnattsagor (en annan miljö) som handlade om hans fantastiska ungdom (en tredje miljö). 
Kanske är det meningen att alla bitar ska fall på plats, skapa en enhetlig, absolut, otvetydig bild, lite som ledtrådarna i en Agatha Christie-deckare bara kan leda fram till ett svar, men det känns inte så.
Eftersom verket bygger på en ganska framgångsrikt bok, och en ännu mer framgångsrik film, verkar det som om varit överdrivet respektfulla i sitt hanterande av historien. Saker behöver strykas, förtydligas, förenklas. 
Kanske hade det varit enklare om man gjort en sån där klassisk berättelse: börjat berättelsen nästan i slutet, och arbetat sej bakåt: en son inser på sin faders dödsbädd att han inte vet vem han är, och börjar nysta i hans berättelser. Och eftersom det ofta på scenen är två unga män; den vuxen sonen och den yngre versionen av fadern - huvudpersonen i alla de fantastiska historierna - kanske det hade varit smart att låta sonen ikläda sej rollen som sin yngre far, lära känna honom genom att vara honom. 

Trots att jag varken tyckte om musikalen eller uppsättningen, kunde jag inte låta bli att bli berörd. Kanske är det för att jag börjar komma upp i en ålder då fler och fler av mina vänner förlorar sina föräldrar, kanske är det för att jag har en viss svaghet för fabulerande och fantasi.

Efter vissa föreställningar finns det en hel del att prata om, antingen för att det varit väldigt bra, eller för att det fanns en massa som irriterade, saker som kunde gjorts bättre, eller annorlunda. Andra gånger har man inte mycket att säga, antingen för att det varit så bra att man är stum, lätt introvert och vördnadsfull, eller  för att den sedda föreställningen helt enkelt inte verkar vara värd att vändas och vridas. Det pratas en hel del, etfteråt, men inte om föreställningen.

Vi glömmer och går vidare, i rask takt: genom ett mörk, kyligt London, skyndar vi  uppför ett cyklistfyllt the Mall, förbi ett illa upplyst St. James’s Park och upp till julljusglittrande West End och Arts Theatre, och nästa föreställning: TOXIC AVENGER.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:


FOLLIES, på Bio Rio: 

"Här är det de yngre idealisterna, drömmarna, som ser framåt på de åldrades dårskaper, på vad livet gör med oss, och vad vi gör med livet."


THE WILD PARTY, ett gästspel på Fria Teatern i Högdalen: 

Rent koreografiskt är det både ambitiöst och imponerande, och en stor del av behållningen är de många dansnumren, som What a Party, Raise the Roof, The Juggernaut och A Wild, Wild Party


THE GREAT TAMER, av Dimitris Papaioannou, på Dansens Hus:

"Nakenhet på scenen brukar göra mej lite obekväm. Det är lite laddat, liksom. Lite väl personligt. Det är inte det att jag är pryd, men när en skådis klär av sej blir det hela plötsligt inte längre en illusion."



INSTANT PLAYHOUSE 2018

$
0
0


TEATER PÅ REKORDFART - TILL FÖRMÅN FÖR UNICEF


Under Instant Playhouse samlas fem dramatiker, fem regissörer, femton skådespelare och ett stort produktionsteam med det gemensamma uppdraget att inom loppet av 24 arbetstimmar skriva, repetera in och ha premiär på fem helt nya pjäser! Resultatet spelas sedan under tre exklusiva föreställningar och biljettintäkterna går oavkortat till välgörande ändamål – denna gång till UNICEF:s arbete för barns utbildning. Varmt välkommen på en unik och lekfull teaterupplevelse då du samtidigt bidrar till något gott!

Manus: Maria Blom, Mårten Klingberg, Gertrud Larsson, Bengt Ohlsson, Andreas T Olsson

Regi: Sara Cronberg, Per Graffman, Elisabet Klason, Stina Rautelin, Edward af Sillén

På scen: Hanna Dorsin, Niklas Engdahl, Cecilia Frode, Charlie Gustafsson, Fredrik Hiller, Philip Hughes, Charlotta Jonsson, Regina Lund, Rennie Mirro, Rachel Molin, Petra Nielsen, Molly Nutley, Emma Peters, Lena T Hansson, Fredrik Wagner.

Spelas endast tre gånger: Lördag 3 feb kl 19.00 samt söndag 4 feb kl 13.00 och 17.00.
Under varje föreställning spelas samtliga fem pjäser á ca 15 minuter vardera, total längd ca 2 timmar inklusive paus.
TILL FÖRMÅN FÖR UNICEF
Instant Playhouse spelas endast 3 gånger:

3 feb - premiär kl 19.00
4 feb - kl 13.00 & 17.00

Biljettintäkterna i sin helhet går till UNICEF:s arbete för barns utbildning. 

Produktionsteam: 

Nils Harning, Kostym

Maja Döbling, Erik Radix, Sera Cederberg, Scenografi 

Torulf Wetterrot, rekvisita

Daniel Douhan, ljus & ljud

Madelene Holst, Tidernas Media, videoproduktion

Kjell Åström, foto & videoproduktion

Johan Jeppsson och IBL Bildbyrå, foto

Viktor Kjellberg, grafik

Produktionsassistenter: Michelle Öberg, Fanny Engström, Rosita Carlsson, Maria Friberg, Theo Thermaenius, Christina Kamma, Malin Tell, Hanna Bladh, Josefine Svensson, Clara Eriksson Lind, Adam Gardelin. 

Lollo Helgesson & Magnus Stråberg, PR & marknadsföring

Moa Åström, projektledning & marknadsföring

Katarina Hatti Isaksson, sociala medier & marknadsföring. 

Varmt tack till:  

Alla ovärderliga medverkande på och bakom scen!  

Nordic Light Hotel för lån av konferensrum för rep och boende för inrest regissör!

Dansens Hus för lån av replokaler. 

Dramaten för kostymlån. 

Konserthuset Stockholm för lån av replokaler.


Biljetter köper du HÄR.
SparaSpara



TOXIC AVENGER, Arts Theatre, London, Föreställning 70, 26/11 2017

$
0
0

BOOK AND LYRICS: Joe DiPietro, MUSIC AND LYRICS: David Bryan, DIRECTOR: Benji Sperring, MUSICAL DIRECTOR: Alex Beetschen, CHOREOGRAPHER: Lucie Pankhurst, DESIGNER: Takis, SOUND DESIGNER: Andrew Johnson, LIGHTING DESIGNER: Nic Farman, ASSISTANT CHOREOGRAPHER: Paul Saunders, DSM: Sophie Mason, ASM: Ella Wheway, ASM: Kelly Evans, SOUND OPERATOR: Charles Parry, COSTUME ASSISTANT: Zahra Mansouri, CASTING DIRECTOR: Jane Deitch, PRODUCER: Derek Nicol And Paul Walden For Flying Entertainment Ltd, PRODUCER: Katy Lipson For Aria Entertainment Ltd, Musik: MUSICAL DIRECTOR/KEYBOARD: Alex Beetschen, GUITAR: Tom Coppin, REED: Jack Reddick, BASS: Sam Pegg, DRUMS: Bob Carr, med Ben Irish, Emma Solvo, Natalie Hope, Ché Francis, Oscar Conlon-Morrey, Peter Bindloss, Sophia Lewis.

Vi hade runt en timme på oss, och enligt Google Maps skulle själva promenaden, 1,6 kilometer,  ta runt en halvtimme. Jag klockade oss aldrig, men jag är säker på att vi gick fortare än så. Vi är bra på att pinna på.
Det är en väldig skillnad på London i November, och London i Januari. Första gången vi åkte hit tillsammans var för fem, sex år sen, i Januari, och jag minns det som om jag mest gick omkring och frös hela tiden. Vi såg LOVE NEVER DIES, END OF THE RAINBOW, PRISCILLA QUEEN OF HTE DESERT och BILLY ELLIOT. Det var kallt och fuktigt, och min egen temperatur hjälptes inte direkt av att vi hade hyrt en lägenhet i Mayfair, där man inte direkt slösade med centralvärmen. Nu, däremot, är det, om inte vårlikt, så i alla fall tidig höst-likt. Eller, kanske har jag också blivit van att frysa: hela hösten har jag tillbringat i Göteborg, staden där man liksom aldrig befinner sej i lä.
Vi kommer från The Other Palace, en teater som ligger nästan precis bakom Buckingham Palace, mellan Westminster och Belgravia, och vi har precis sett en inte speciellt lyckad uppsättning av BIG FISH. Eller, kanske var uppsättningen inte så misslyckad: det var mer musikalens manus som missade målet.


Arts Theatre är West Ends minsta teater, med plats för 350 sittande. Den öppnade 1927, som en medlemsklubb, ett sätt att undvika den tidens censur. Det var här, 1955, som den då 24-årige Peter Hall satte upp den första engelskspråkiga versionen av I VÄNTAN PÅ GODOT, och han kom senare att driva den lilla teatern. På senare tid har här visats Pet Shop Boys-musikalen CLOSER TO HEAVEN, NAKED BOYS SINGING, och MURDER BALLAD.

Det är en ganska liten teater, som utifrån gatan påminner mer om ett ganska ruffigt cafe eller en ganska barskrapad bar. Atmosfären är minimal, ren och hel, men man får inte lust att komma hit för en tidig drink, eller stanna kvar efteråt, för bubbel och babbel. 
Själva auditoriet ligger i källaren, nerför en smal trappa, och påminner lite om en utdömd biograf. Eller, det kanske är looken? Stolen jag sitter på är i alla fall nedsutten och skranglig, och det känns som om det ligger ett sekel av damm inbakat i stolsryggen. 

Vi är här för att se THE TOXIC AVENGER, en musikal som bygger på en film från 1984.

Det här är tredje gången jag och Patti-Li Leuk ser den här musikalen. Första gången var 2009, Off-Broadway, på New World Stages, och andra gången var i maj 2016, på Southwark Playhouse. Det här uppsättningen är en version av Southwerkproduktionen som varit ute på turné, och nu avslutar sin spelperiod på Arts Theatre.



”There is NO taking pictures in the auditorium!!!” skriker kvinnan som kontrollerat våra biljetter i dörren. ”Please!!!”
Vi hörde hennes skrik redan när vi var på väg hit ner, och hon skrek det igen, rakt ut, precis efter att hon kontrollerat våra biljetter, innan hon med normal röst sa till oss:
”Thank you, that’ll be to your left and straight on…”
Så märkte hon, att någon fotar med blixt, och vrålar, utan att vända sej om:
”There is NO taking pictures in the auditorium!!!”

Det var samma sak när vi för något år sen såg föreställningen på Southwark Playhouse: efter pausen återvände till jag salongen och plockade upp min telefon för att fota lite, och då kom en kvinnan fram och sa att det inte var tillåtet att fotografera. Jag undrade - och undrar - varför? Att man inte ska fota under föreställningen förstår jag, eftersom det är störande för både publik och för dom som står på scenen, men det är ju inte så att scenografin innehåller några direkta överraskningar: Några stora, giftgröna avloppsrör ställda på högkant, en sliten betongtrappa som leder till det övre plan, där en delvis skyms orkester sitter, och ett stort, manshögt avloppsrör varur man kan göra entré.
Kanske är det nån slags copyright-fråga?

Det hela började 1984 som en lågbudget-superhjälte-komedi/skräckfilm som med tiden har blivit en kultklassiker. Det har skapats ytterligare tre filmer, ett dataspel och en tecknad serie på temat. Musikalen,  som kom 2009, följer filmens handling något sånär, men man tar sej vissa friheter: Borgmästaren, till exempel, har skrivits om till en kvinnlig roll, och många småroller har strukits eller sammanfogats.

Handlingen utspelar sej i New Jersey, där en ung nörd, förälskad i stadens blinda bibliotekarie, upptäcker att borgmästaren, med sikte på att bli guvernör, tillåter att man begraver giftigt avfall i staden. För att tysta honom försöker borgmästarens två hantlangare dränka honom i en tunna kemiskt avfall, men detta förvandlar honom istället till ett muterat muskel-monster med ett hjärta av guld. 
Musikalen är kitchig, camp och komisk, och handlingen i sej är inte den primära orsaken till att man sätter upp den. Det handlar inte så mycket om vad man säger som hur man säger det. Till exempel spelas nästan alla biroller, manliga som kvinnliga, av två killar, en svart man, och en vit, kallade Black Guy och White Guy, och de har så många snabba och avancerade roll- och klädbyten att de nästan borde möta sej själva i kulissen.

Jag har med tiden blivit ganska dålig på att känna igen folk. Eller: inte så mycket i verkliga livet, men på scenen. Flera gånger har jag upptäckt att när jag ”upptäcker” en person, så har jag redan, ibland flera gånger, sett den personen utan att ”upptäcka” den.
Ibland verkar folk bekanta, utan att jag kan placera dom, och ibland, som här, vet jag med en gång vem någon är. 
Kommer du ihåg den brittiska teveserien Beautiful People, som kom 2008? Det var en komedi baserad på New York-varuhuset Barneys creative director Simon Doonans memoarer och handlar om den unge homosexuelle Simons uppväxt i staden Reading, sju mil utanför London, där han tillsammans med sin bästa vän Kylie drömmer om att flytta till det vackra folket i storstaden.

Här, där jag sitter i en nedsutten stol ganska långt bak i en liten teater i Lonon, plötsligt bara vet jag, att killen som spelar Black Guy i TOXIC AVENGER, är samma person som spelade Simons bästa kompis Kylie i teveserien.








Jag köper väldigt sällan nya kläder. Det är väl en åldersgrej, antar jag. Jag har tillräckligt med tröjor och byxor att jag nog skulle klara mej livet ut, om vi hoppas att jag lever i 50 år till. 
Men jag har ett undantag: jag älskar att köpa merchandise från föreställningar. Du vet, tröjor, nyckelringar, muggar och kepsar? Största delen av t-shirtsamling gör reklam för olika musikaler.
I pausen, när vi klättrat uppför den smala trappan till markplanet, köper jag en t-shirt, en keps, en nyckelring, och jag överväger att köpa en baseball-jacka, men jag hindrar mej. Kanske är det lite att ta i? När hade jag tänkt att jag skulle använda den? Ärmarna är giftigt limegröna, och den ser lite billig ut.
Jag är lite seg, och fattar först inte varför: jo, just det, vi gick upp tidigt, har varit på språng hela dagen. När drack vi kaffe senast? När åt vi?
Vi har inte hunnit käka något sen… När var det? Var det veganglassen på Yorica!, nån gång tid tvåtiden, innan vi gick på matinén av BIG FISH? Det är inte undra på att man känner sej lite seg, lite, nästan jet-laggad. 
”Vi behöver kaffe…” förkunnar jag, och leder oss över vägen till en Pret A Manger, där vi sveper en java och mular in en macka.

När vi kommer tillbaka till teatern berättar jag för Patti-Li om min upptäckt, vad gäller killen som spelar Black Guy, men i programmet, som jag köpt av bara farten, upptäcker jag att i Ché Francis’, Black Guys korta biografi står det ingenting om teveserien. Varför har han inte tagit med den?

Senare på kvällen, på hotellet, googlar jag teveserien och upptäcker att han som ung hette Layton Williams, inte Ché Francis.
Han måste ha bytt namn, tänker jag, och undrar lite varför. Han var helt suverän i teveserien, så det verkar ju inte finnas någon anledning att  försöka lämna den bakom sej. Kan det ha funnits någon religiös anledning, som när Cassius Clay bytte namn till Muhammad Ali, eller när Cat Steves blev Yusuf Islam
Nej, det verkar inte finnas något religiöst värde i Ché - om han nu inte hade en dragning till Che Guevare - och även djurens helgon Francis av Assisi verkar vara ett långsökt anledning till ett namnbyte.
Kanske fanns det redan en Layton Williams, så att han han var tvungen att göra som dom gör i USA: finns det redan en person registrerad under det namnet hos Actors Equity Association så måste man välja ett annat. Det var till exempel så  Brian James blev Brian d’Arcy James, och Brian Mitchell blev Brian Stokes Mitchell.

Föreställningen vi ser är veckans sista, spelperioden börjar närma sej sitt slut, och det märks att artisterna är trötta. Det är inte det att dom verkar energilösa, eller agerar mekaniskt och inte är hundraprocentigt närvarande, tvärtom, dom är fnissiga och okoncentrerade. Flera gånger bryter dom handlingen, kommenterar och tar om. I början tycker vi i publiken att det är alldeles underbart, men efter en stund verkar de ha det så roligt att vi i publiken inte har det. 

Mitt myckna merch. Eller säger man mina många merch?
När det är över, har jag bestämt mej: jag går fram till merchendiseförsäljerskan och köper baseball-jackan. 
Den hänger i min garderob. 
Oanvänd. 
Programmet har jag bläddrat i, kepsen känns lite för ungdomlig, och nyckelringen har jag inte riktigt hittat någon användning för.
Men t-shirten är inne på sin tionde tvätt.

Vad gäller Black Guy var det inte förrän nyss, i skrivande stund, som jag - efter mycket googlande - upptäcker att Layton Williams och Ché Francis båda har olika karriärer, och alltså inte är samma person.




 Den här unge mannen, Layton Williams, växte inte upp till - 
 - den här unge mannen, Ché Francis, utan till -
- den här förvirrande like mannen. 









Den här mannen, däremot, verkar inte ha vuxit upp alls.










Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Instagram Follow me on Instagram

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:

BIG FISH, på The Other Palace i London: 

”Vänta, jag ringer dej:” Jag plockar upp min telefon, letar fram hans nummer. Det ringer…
”Det ringer,” informerar jag.
Det ringer. 
Det ringer igen. 
”Säkerhetskontrollen,” svarar en kvinnlig röst. Det tar en stund för mej att fatta. 
”Hej?” säger jag, och så fattar jag: ”Är det säkerhetskontrollen?”
”Ja?”
”Har du glömt din telefon vid säkerhetskontrollen?” frågar jag Patti-Li.
”Kanske?” svarar han.


FOLLIES, på Bio Rio: 

"Här är det de yngre idealisterna, drömmarna, som ser framåt på de åldrades dårskaper, på vad livet gör med oss, och vad vi gör med livet."


THE WILD PARTY, ett gästspel på Fria Teatern i Högdalen: 

Rent koreografiskt är det både ambitiöst och imponerande, och en stor del av behållningen är de många dansnumren, som What a Party, Raise the Roof, The Juggernaut och A Wild, Wild Party





CINDERELLA ON ICE, med The Imperial Ice Stars, Winter Wonderland, Hyde Park, London, föreställning 71, 26/11 2017.

$
0
0

Producent James Cundall, Skapad och koreograferad av Tony Mercer tillsammans med Evgeny Platov, Albena Denkova och Maxin Staviski, scenografi Eamon D’Arcy, Kostym Albina Gabueva, Musik Tim A. Duncan och Edward Barnwell. 

Jag tror att vi var ganska chockade när vi kom ut, efteråt, när det hela var över. Föreställningen hade knappt tagit en timme, och det var fortfarande bara tidig eftermiddag. Solen sken genom nåt slags vinterdis. Festivalområdet hade börjat fyllas på: det var avsevärt mer människor här nu, än när vi gick in. Det verkade också vara kallare.
”Det har var ju bra,” sa jag, förvånat.
”Riktigt, bra,” avgjorde min kompis Patti-Li Leuk.
”Borde vi äta nåt?”
”Absolut.”

Vi är i London på teaterresa, och för att maximera vårt teatertittande hade Patti-Li rotat reda på något som lät ganska plastigt: CINDERELLA ON ICE, på något som heter Winter Wonderland
Jag erkänner att jag är fördomsfull; jag tycker det är ganska svårt att ha ett öppet sinne, att inte ha förväntningar och förutfattade meningar. Om jag fullständigt avskyr en uppsättning av en viss regissör har jag lite svårt bli riktigt exalterad över hans eller hennes nästa uppsättning. Givetvis funkar det tvärtom: älskar jag något någon har gjort, är jag lite mer välvillig till nästa produktion.
Kanske hade jag undermedvetet associerat Cinderella med Viking Line-båten, och de många gånger ganska billiga scenproduktionerna man får se på den typen av kryssningar. Och isdans är lite för nära sport och livsfara för att jag verkligen ska uppskatta det. De gånger jag har följt en tävling på teve har jag alltid varit rädd att dansarna ska daska i isen och skada sej. Det är samma sak när jag är på cirkus: jag blir inte imponerad av att luftakrobaterna, jag vill bara att dom ska komma ner, helskinnade. 
Winter Wonderland är ett årligen återkommande vinterevent i Hyde Park, den största parken i centrala London. Sen starten 2007 har 14 miljoner människor besökt området. Man har öppet från 10 på morgonen till 10 på kvällen, från November till början av Januari.

Den här föreställningen var inte något jag direkt hade sett fram emot, utom möjligen på ett ondskefullt sätt; som något att skratta åt. Jag antog att man skulle ha hiskelig make-up, stela leenden, lackerade frisyrer och kostymer som kunde platsa på en comic-con för superhjälte-wannbees; jag hade förväntat mej hopp med påföljande applåder, och piruetter där man helt frångick narrativet och istället försökte slå världsrekord i snurrar.
The Imperial Stars är ett koncept sammansatt av internationella skridskoåkare på olympisk nivå, ett slags Cirque du Soleil på is, kan man säga, och det visade sej att dom håller på med konst. 
Redan när vi kommer in i det stora tältet blir vi lite ruckade, jag och Patti-Li. Vi hade antagit att vi skulle sitta i ett kallt, dragit cirkustält, och istället stiger vi in i något som är rent, påkostat och stiligt. I taket och väggar blänker en stjärnhimmel, och ger oss intrycket att vi är utomhus, på natten. Indirekt blålila ljus lyser upp sittplatser. Och en lugnande, betryggande julmuzak bubblar i bakgrunden.
Det känns nästan mer som om vi har kommit hit för en påkostad modeshow, det känns lite som om vi är inne i ett av de där temporära tälten dom bygger i Bryant Park inför New York Fashion Week
Den isbelagda scenen, eller rinken, skjuter ut en bit från salongens kortsida, men den är inte bredare än att det finns plats för mindre läktare på var sida, förutom den stora som löper längst med hela rummet. Fonden är vit, och på den projiceras bilder och och data-animerade filmer.
Vi sätter oss så att vi får scenen rakt framför oss. Det är gott om plats. Detta är dagens första show, och även om alla platserna runt scenen är fyllda, så är den stora huvudgradängen, tyvärr, nästan helt tom.
Prinsen och (skrid-)skon
Det är den klassiska sagan om Askungen, förlagd till vad jag tror ska vara i början av förra seklet. Kostymerna är påkostade, utan att vara pråliga, och alla har flera byten. Den elaka styvmodern är klädd i karmosinrött, har ett långt cigarettmunstycke, och flera små hattar, så kallade coiffe, eller fascinator.

Vad vi än hade väntat oss så var det inte det här: det flygs, det sprutas eld, det regnar och det jongleras. Vi, som hade kommit in med en lite von oben-känsla, är vederbörligen imponerade.

Efter applådtacket, eller, som en avslutning på det, blir det en slags uppvisning av trick och trix som det inte fanns utrymme för i själva föreställningen. Artisterna, speciellt de som inte haft så stora roller, blir som kor som släpps ut på grönbete, som skateare som släppts lös inne på Tate modern, eller som parkourister som tagit sej in på Gröna Lund. Det briljeras, det vågas och det visas upp. Man märker en tydlig kärlek till den valda konsten.

Ostgratinerad vitlöksbröd, friterad halloumi med marinarasås,
Bubble Waffle och vegetarisk bratwurst med surkål och pommes frites.
Innan föreställningen hade vi käkat lunch, en varsin Bratwurst - min var vegan - med pommes frites, surkål och curryketchup på Heidis Kitchen i den Bavariska Byn, men nu, en knapp timme senare, är vi hungriga igen. Innan vi många timmar senare lämnar området - för att se WOMAN IN WHITE på Charing Cross Theatre - så har vi lyckats få i oss både friterad halloumi med marinarasås, ostgratinerade vitlöksbröd, och något så fantastiskt som Bubble Waffle med Nutella och marshmallows.
Winter Wonderland, nämligen, bjuder både på Bröd och Skådespel.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:

TOXIC AVENGER på Arts Theatre i London: 
”There is NO taking pictures in the auditorium!!!” skriker kvinnan som kontrollerat våra biljetter i dörren. ”Please!!!”
Vi hörde hennes skrik redan när vi var på väg hit ner, och hon skrek det igen, rakt ut, precis efter att hon kontrollerat våra biljetter, innan hon med normal röst sa till oss:
”Thank you, that’ll be to your left and straight on…”


BIG FISH, på The Other Palace i London: 

”Vänta, jag ringer dej:” Jag plockar upp min telefon, letar fram hans nummer. Det ringer…
”Det ringer,” informerar jag.
Det ringer. 
Det ringer igen. 
”Säkerhetskontrollen,” svarar en kvinnlig röst. Det tar en stund för mej att fatta. 
”Hej?” säger jag, och så fattar jag: ”Är det säkerhetskontrollen?”
”Ja?”
”Har du glömt din telefon vid säkerhetskontrollen?” frågar jag Patti-Li.
”Kanske?” svarar han.


FOLLIES, på Bio Rio: 

"Här är det de yngre idealisterna, drömmarna, som ser framåt på de åldrades dårskaper, på vad livet gör med oss, och vad vi gör med livet."



InstagramFollow me on Instagram

Jag anser att -

$
0
0


Förutom att ha en av vårens snyggaste affischer -

Oscarsteaterns GENTLEMANNENär den andra - så har Folkoperans uppsättning av SLAVERI VS. MOZART den absolut roligaste teater-teasern jag någonsin sett för en svensk scenproduktion. Den är som en trailer för en kommande tv-serie, och jag vill bara ha mer!


SparaSpara

Idag ser jag fram emot -

$
0
0

- att gå och se genrepet av Folkoperans uppsättning av SALIERI VS MOZART,  som bygger på de båda enaktsoperorna Mozart och Salieriav Nikolai Rimskij-Korsakov och Prima la musica e poi le parole av Antonio Salieri. 


Förutom att ha en fantastiskt effektiv affisch så har de också den roligaste teater-teaser jag någonsin sett i Sverige. 



WOMAN IN WHITE, Charing Cross Theatre, London, föreställning 72, 26/11 2017

$
0
0

Musik Andrew Lloyd Webber, Sångtext David Zippel, Manus Charlotte Jones, Regi Thom Southerland, Rörelse Cressida Carré, Scenografi Morgan Large, Kostymdesign Jonathan Lipman, Ljusdesign Rick Fisher, ljuddesign Andrew Johnson, Orkestrering David Cullen, med Anna O’Byrne, Chris Peluso, Carolyn Maitland, Ashley Stillburn, Greg Castiglioni, Sophie Reeves, 

För mej är texten, berättelsen, manuset, det viktigaste. Regin, skådisarna, scenografin, kostymerna och ljusdesignen är en vinkling, en tolkning, ett sätt att berätta historien. Till och med musiken är en slags kommentar, en undertext, en interpretation av själva sagan, fabeln. Och om inte intrigen håller, då är det ibland svårt att förstå varför man ens lägger ner tid på att försöka tolka den.

Det ligger en ganska liten, men mysigt Pret a MangerVilliers Street i Covent Garden i London. Den är inte så liten att det inte finns några sittplatser, men om man är van vid de större ställena känns den här lite som ett hål i väggen. Jag tror att det är ganska nyöppnat: jag och min kompis Patti-Li Leuk var här för något halvår sen, men gången innan dess, ett år tidigare, har jag inget minne av att det fanns något Pret här. 
Också den gången skulle vi gå och se en föreställningen på Charing Cross Theatre. Då var det den nyskrivna THE BRAILLE LEGACY, den här gången ska vi se Andrew Lloyd Webbers THE WOMAN IN WHITE. 

Det började som en bok, av den brittiska 1800-talsförfattaren och dramatikern Wilkie Collins: The Woman in White var hans femte bok, och den publicerades 1859, samma år som såg Charles Dickens A Tale of Two Cities och Charles Darwins On the Origin of Species. I Sverige utkom Tidskrift för Hemmet, det första nordiska magasinet för kvinnor, skapat av Sophie Leijonhufvud och Rosalie Olivecrona, och Mary Ann Evans ger ut sin första bok, Adam Bede, under pseudonymen George Eliot. 
Collins var mycket god vän med Charles Dickens, missbrukade opium och trodde inte på äktenskapet som institution, och hans The Moonstone anses vara den första moderna detektivromanen.

Jag har inte läst boken, men innan vi åkte till London gjorde jag det stora misstaget att titta på vad jag trodde var en version som var trogen originalet, på Youtube, och blev gladeligen överraskad över hur modern och provocerande historien var, och undrade lite hur den här berättelsen om mord, falska beskyllningar om våldtäkt, misshandel, övergrepp och mordbrand inte totalförbjöds när den kom. Jag hade lite svårt att se hur man skulle kunna göra en musikal av historien. En pjäs, kanske, men en musikal, nej.
Sen, när jag började läsa på Wikipedia om verket visade det sej att vad jag sett var en bearbetning som hade väldigt lite med originalet att göra. Det var nästan som om en såpadramaturg fått i uppdrag att polera berättelsen och göra den mer tilldragande för en kanalsurfande publik. Originalet är dramatiskt, men det här var som om man introducerat en massmördare i Gösta Berlings Saga, för att få publiken intresserad av att titta på Selma Lagerlöf.

Musikalen hade urpremiär 15 September 2004, på Palace Theatre, en enorm teater med plats för 1,400 sittande, och som från 1983 till 2012 ägdes av Andrew Lloyd Webber och hans Really Useful Grop, vilket antagligen var turligt, för, som alla Lloyd Webbers musikaler efter SUNSET BOULEVARD, floppade den rejält, både hos kritiker och publik, och tack vare att man ägde teatern kunde man fortsätta att arbeta och förbättra, byta ut och stryka. Detta till trots lade man ner produktionen efter 19 månader, och MONTY PYTHONS SPAMALOT för en treårig spelperiod. 
Den här versionen är mindre, både vad gäller speltid, besättning och teater: Off West End teatern Charing Cross har plats för 265 sittande.

Musikalen handlar om Walter Hartright, en ung teckningslärare som fått jobb som privatlärare åt två unga halvsystrar på ett avlägset gods. På vägen dit möter han en flyende kvinna i vitt, som säger att hon har en hemlighet, och sen försvinner. 
Båda systrarna förälskar sej i honom, men han, givetvis, förälskar sej i Laura, den yngre, vackrare, rikare, och - visar det sej - den redan förlovade. Den vitklädda kvinna dyker upp igen, och denna gång berättar hon att den hon flyr från är Sir Percial Glyde, samme man som är förlovad med Laura. När Walter - svartsjukt - konfronterar Glyde berättar denne att kvinan i vitt, Anne, är galen, och har rymt från ett mentalsjukhus. Glyde gifter sej med Laura, Walter säger upp sej och drar till London, men när de nygifta kommer hem från smekmånaden visar det sej att han bara gift sej med henne för pengarna. Kort därefter infångas Anne, och Laura går i sömnen, trillar ut genom ett fönster och dör.
Låter det misstänkt? Det tycker Marian, Lauras syster också, och hon bestämmer sej för att lösa mysteriet med hjälp av Walter. De reser till mentalsjukhuset där Anne sitter inspärrad, men det visar sej att det är Laura som sitter där istället. Glyde har dödat Anne och spärrat in Laura i hennes ställe. 
De tre börjar jaga Glyde som panikslagen flyr från vad han tror är ett vitklätt spöke, och springer in i en tunnel och blir överkörd av ett tåg
Ja, och jag glömde: Sir Percival Glyde har en kompis, en italienare, en ganska funktionslös karaktär som egentligen bara är en förlängning av Glyde, och han har tilldelats föreställningens stora hit: You Can Get Away With Anything.

När vi några timmar senare kommer ut i en av tunnlarna under Charing Cross Station, är det första jag säger: 
”Varför tog dom inte bara livet av henne?”
Jag pratar lågt, och ler, så min negativitet inte ska smitta av sej på resten av publiken.
Patti-Li tänker efter:
”För att då hade det inte blivit någon historia…”
”Det är det jag menar: det här var precis som i en James Bond-film, eller nån annan triller, när boven har hjälten fången och istället för att bara skjuta honom så början han berätta varför han har gjort som han har gjort, vilket bara ger hjälten tid att lirka sej loss, eller komma på en plan, eller så hinner andra komma dit och rädda honom.”
Patti-Li tittar på mej som om jag pratar lite gallimatias:  
”Tycker du att det här var precis så?”
”Ja. Nej, inte precis som det här, men lika fånigt…”
Vi kommer ut på julljusupplysta Villiers Street, och svänger vänster, upp mot Strand. Vi går mot strömmen: majoriteten är på väg ner till Embankment Station, för att ta tuben hem, antar jag.
”Vad jag menar är att logiken, det mänskliga beteendet, är underordnat berättelsen, på ett sätt som känns lögnaktigt, konstruerat.”
Jag märker att han inte är vidare intresserad av min tes, utan vill glömma och gå vidare, men jag forsätter, som för att reda ut det hela för mej själv:
”Okej, så när den ena systern har trillat ut genom fönstret, så är ju den andra systern övertygad om att det är nåt skumt på gång, att det är hennes man eller nån som har puttat ut henne, men hon kan inte bevisa det?”
”Är det häråt?” Patti-Li pekar åt höger, upp mot Adelphi och Savoy.
Så här dags, när vi är på väg hem från teatrar som ligger häråt, brukar vi promenera hem till hotellet via St. Martins Lane och Seven Dials, men eftersom det verkar som om vi aldrig riktigt lär oss hitta i London, följer alltid ett ganska intressant irrande innan vi hittar rätt. 
”Är det inte häråt?” Jag pekar nerför gatan, mot Charing Cross och Trafalgar Square
”Är det?”
”Är det inte?”
Det har blivit grön gubbe, och vi går över gatan, på det stora överens om vartåt vi ska. Jag fortsätter:
”Så dom och vi, publiken, tror att hennes man tagit livet av henne, och fört henne, the Woman in White - ”
”Anne.”
”- Anne, tillbaka till mentalsjukhuset, men istället har dom tagit livet av Anne och satt den andra -”
”Laura.”
”- Laura, på psyket. Varför döda Anne, som inte utgjorde någon fara, men inte Laura, som man verkligen ville få bort?”
Patti-Li och Oscar Wilde
Patti-Li börjar bli lite mer intresserad av resonemanget nu. Vi har samtidigt stannat till på en liten mörk bakgata, Adelaide Street, vid An Conversation with Oscar Wilde, en skulptur i brons i form av en sarkofag, med Wildes huvud uppstickande ur kistan, och med en inskription av hans pjäs LADY WINDERMERES FAN: 

"We are all in the gutter but some of us are looking at the stars"
”Men var den inte så att Anne sprang omkring och sa att hon kände till en hemlighet?” försökte han, samtidigt som vi försökte ta några konstnärliga foton på monumentet. 
”Varför skulle dom tro henne, om dom inte skulle tro Laura när hon försökte förklara att hon inte var Anne?”
Vi fortsatte, förbi baksida av St-Martins-in-the-Fields, förbi Trafalgar Square Post Office och uppför St. Martins Lane.
”Jag tycker om musiken, i alla fall,” sa Patti-Li, liksom för att avsluta det hela.
”Och scenografin,” sa jag. ”Jag älskade scenografin, med skärmarna som bara gled över scenen.” 
”Och saker bara dök upp bakom dom!”
”Genialt!”
”Och kostymerna!”
”Och regin!”
”Och artisterna!!!”
Det enda vi inte gillade, visade det sej, var själv historien, grunden för alltihop, basen varpå allting vilade. Och jag gillade inte textförfattaren. Andrew Lloyd Webbers störta brist, anser jag, är att han omger sej med mediokra människor, vad gäller manus och sångtexter. 
Patti-Li utanför vår favoritshop
När vi en lång stund därefter irrar runt bland hyllorna på Sainsbury’s vid Tottenham Court Road och shoppar nattamat, kommer jag på något, och letar upp Patti-Li på godisavdelningen:
”Varför var hon vitklädd? Var det inte en jävligt dum färg att välja, om man ville gömma sej, och hur i helsike höll hon sej vit när hon smög omkring och gömde sej i skogen? Hon borde ha hetat DEN DELVIS VITKLÄDDA KVINNAN, eller, DEN GRÄSFLÄCKIGA FLICKAN. Eller DEN GRÅDASKIGA DAMEN. DEN SJASKIGA TJEJEN? DEN DYNGMODDIGA DAMEN? DEN NERKACKADE KVINNAN?
Patti-Li, som för länge sen släppt det hela, försöker obemärkt dra sej bort mot chipshyllan.
”Eller DEN SOLKIGA SUBBAN?” ropar jag efter honom.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:


CINDERELLA ON ICE, på Winter Wonderland i London: 

"Artisterna, speciellt de som inte haft så stora roller, blir som kor som släpps ut på grönbete, som skateare som släppts lös inne på Tate modern, eller som parkourister som tagit sej in på Gröna Lund. Det briljeras, det vågas och det visas upp."


TOXIC AVENGER på Arts Theatre i London: 

”There is NO taking pictures in the auditorium!!!” skriker kvinnan som kontrollerat våra biljetter i dörren. ”Please!!!”
Vi hörde hennes skrik redan när vi var på väg hit ner, och hon skrek det igen, rakt ut, precis efter att hon kontrollerat våra biljetter, innan hon med normal röst sa till oss:
”Thank you, that’ll be to your left and straight on…”


BIG FISH, på The Other Palace i London: 

”Vänta, jag ringer dej:” Jag plockar upp min telefon, letar fram hans nummer. Det ringer…
”Det ringer,” informerar jag.
Det ringer. 
Det ringer igen. 
”Säkerhetskontrollen,” svarar en kvinnlig röst. Det tar en stund för mej att fatta. 
”Hej?” säger jag, och så fattar jag: ”Är det säkerhetskontrollen?”
”Ja?”
”Har du glömt din telefon vid säkerhetskontrollen?” frågar jag Patti-Li.
”Kanske?” svarar han.



ROMANTICS ANONYMOUS, föreställning 73, 28/11 2017

$
0
0
Manus Emma Rice, Sångtext Christopher Dimond, Musik Michael Kooman, Based on the film Les Émotifs Anonymes avJean-Pierre Améris och Philippe Blasband, Regin Emma Rice, Scenografi och kostym Lez Brotherston,  Musikaliskt ansvarig Nigel Lilley, Koreografi Etta Murfitt, Orkestrering Simon Hale, Ljusdesign Malcolm Rippeth, Ljuddesign Simon Baker, med Marc Antolin, Carly Bawden, Philip Cox, Joe Evans, Natasha Jayetileke, Dominic Marsh, Joanna Riding, Lauren Samuels, Gareth Snook

”Vad sägs om den här?” hade min kompis Patti-Li Leuk sagt, när vi skypade hemma i Sverige.
”Okej,” hade jag sagt, och inte tänkt mer på det. 
Vi hade tisdagsmatinén obokad, och jag var glad att vi lyckades pricka in en föreställning att fylla den med, eftersom de flesta teatrar inte kör med matinéer den dagen. 
När sen min kompis Cukor Karlsson, några dagar senare hade sagt:
”Om ni åker till London måste ni se ROMANTICS ANONYMOUS,” så hade jag bara svarat, lite nöjd och förvånad:
”Jag tror faktiskt att vi redan har biljetter till den…”

Sånt man kan vräka i sej
Kvällen innan hade varit lite av en orgie. I snabbköpsmat, vill säga. Efter att vi hade varit på Charing Cross Theatre och sett THE WOMAN IN WHITE hade vi stapplat förbi Sainsbury’s och plockat på oss en massa, och sen, på hotellrummet  hade jag dragit i mej en halv liter tjock, organisk ingefärsyoghurt (Varför finns inte det i Sverige?), en hel påse Tyrells grönsakschips, en halv påse Salt and Vinegar Cruncy Sticks (Lite som en blandning mellan ostbågar och pommes frites), och en av Sainsburys egna Ägg- och krasse-trekantsmackor. Och en burk Old Jamaica Ginger Beer. Och en stor flaska bubbelvatten. Patti-Lis diet hade varit likvärdig.
Så vi borde inte vara utsvultna när vi vakande, men vi var det. Eller, utsvultna var väl att ta i, men frukost stod liksom högst på listan, ovanför ta oss till andra sidan Themsen och gå på teater.
Utsikt från en bro
Vi har haft ambitionen att försöka hitta mysiga ställen att käka frukost på, men det verkar aldrig bli tid att söka upp dom: istället får vi ta nåt på vägen österut, söderut, ner mot Themsen; vi slinker in på ett Pret a MangerHigh Holborn, innan vi svänger ner på Kingsway, ner till Temple Gardens. Jag köper en trekantsmacka med Curried Chickpeas och Mango Chutney, och en stor kaffe. Två och en halv timme senare, efter att ha korsat Themsen på Blackfriars Bridge, vandrat längs med vattnet på andra sidan, tittat in på Tate Modern - verkligen: bara tittat in - har vi kommit från till Shakespeares Globe, och det är dags för lunch på teaterns lilla restaurang: Patti-Li köper en Chicken Stew, och jag sörplar i mej en potatis- och purjolökssoppa. 
Mercandise = minnen.
Innan föreställningen löper jag amok i gift shoppen: det finns ingen merchandise från föreställningen vi ska se, men jag köper tre t-shirtar med Shakespeare-citat, och en mössa.

Sam Wannamaker Playhouse, är en liten salong i ett större complex som är Shakespeares Globe som ligger 230 från den plats där den ursprungliga The Globe låg. Det öppnade 2014, och är en slags kopia av en 1600-tals inomhusteater. Ursprungligen skulle den heta Inigo Jones Theatre, en arkitekt verksam under första delen av 1600-talet som bland annat designade Covent Garden Square, men han sysslade också med scenografi. 
Shakespeares Globe

Sam Wannamaker var en amerikan som kom till London då har fruktade att han skulle bli svartlistad i Hollywood på grund av sina liberala åsikter. Han var också den pådrivand personen bakom finansierande och byggande av Shakespeares Globe.
The Pit, och en fransk-
talande chokladutdelare.





Salongen är liten, och scenen är inte mycket djupare än en vanlig förscen. Parketten, där vi sitter, har plats för 52 sittande i solfjäderformation. Publiken sitter inte på stolar, utan på inbyggda bänkar, och vi, som sitter längsta bak, är de enda som har ryggstöd. Det hela har känslan av en kyrka, och så mycket av teaterns etymologi faller plötsligt på plats, speciellt vad gäller engelska uttryck. Parketten, där vi sitter, kallas the Pit, eller, översatt, gropen eller diket, och jag kan tänka mej att uppe från scenen, eller från sittplatserna högre upp, är detta som en slags hål, eller brunn. Med tiden skulle denna plats tilldelas musiker och bli the orchestra pit, orkesterdiket. Det finns två övre plan: ett i samma nivå som scenen, och ett loftångsliknadne på läkare däröver. Båda kallas gallery, gallerier, och de omsluter auditoriet på tre sidor.
Det vackre innertaket, eller som
dom säger på franska:
Le Beau - nånting
Jag har aldrig varit här, men på något omöjligt sätt känns lokalen bekant. Vad är det den påminner om? Nån kyrka? Nåt rum i ett slott, nånstans?
Medan publiken långsamt fyller på, och en dragspelare går runt och spelar, sitter jag och försöker känna efter, leta i mitt känslominne, och kommer fram till att det känns lite som Gripsholms pyttelilla Slottsteater: De fasta bänkarna. Salongens hästskoformation. Överdådet. Utsmyckningarna. Det varma, försiktiga, indirekta ljuset, skimrande som reflektionerna från en julgran, en födelsedagstårta, ett luciatåg.

Några timmar senare rumlar vi ut ur teatern, omtumlade, nej, torktumlade, som om vi var lite osäkra på vad som var upp och vad som var ner. Förvillade och förförda. Förälskade? Absolut!
Musikalen ROMANTIC ANONYMOUS är en av de bästa musikaluppsättningarna jag har sett, men där produktioner som Charing Cross Theatres uppsättning av RAGTIME, och Wermland Operas PARADE var känslomässigt påfrestande - vackra men stundtals vidriga - var det  här som att hjula i meterhög nysnö, leka utter under vattnet, eller som den där underbara millisekunden när slänggungan når sin högsta nivå, precis innan den vänder, och man är viktlös. Det var sensuellt utan att vara sexuellt.

Det började som en fransk film, Les Émotifs Anonymes, 2010, och musikalen, som kom 2017, följer i stort sätt förlagan: 
Angelique, en ung talangfull chocolatier, har en social fobi som gör henne sjukligt blyg, söker jobb på en chokladfabrik som drivs av en man med samma sociala fobi. På grund av ett missförstånd med fabrikens ägare, en man med samma sociala fobi, blir hon inte anställd för att tillverka choklad, utan som försäljare.

En bra regissör måste ha många färdigheter, men ur ett publikt perspektiv anser jag att det först och främst krävs smak. Med detta menar jag en tydlig åsikt, en klar ståndpunkt om vad som är bra, och en uppfattning om vad som är mindre bra. 
Regissören och manusförfattaren Emma Rice har smak så det stänker och blir över. Från första stund, när jag kommer in i den lilla salongen, känner jag mej trygg och omhändertagen. Den anmärkningvärt äldre foajépersonalen går runt, säljer program och visar var man ska sitta, och personer ur ensemblen, utklädda till ”fransmän” - basker, röd näsduk runt halsen och horisontrandig fransk fiskartröja - går runt, delar ut chokladbitar och uppmanar oss - på franska - att inte äta dom innan vi blir ombedda att göra det. När vi sen, några minuter in i en föreställning som ditintills framförts på franska, får klartecken, visar det sej att chokladbitarna är förtrollade: plötsligt förstår vi franska! Det är nästan som om skådespelarna börjat prata engelska istället.
Den lilla ensemblen, förutom de två huvudrollerna, spelar alla andra småroller, från fabriksarbetare till döda fäder, till självupptagna mödrar, servitörer och sekreterare. De gör alla de många scenbytena, koreograferade så att de blir en del av föreställningen, inte något som avbryter. 
Till och med i pausen blir vi underhållna: Mannen som bland annat spelar den döde pappan går runt och sjunger en sång om den förödande tryggheten i att ifall du aldrig gör någonting  kan ingenting gå fel.



Musikalens text och musik är skriven av Kooman & Diamond, ett amerikanske produktivt team som inte fullständigt har slagit igenom. Än. De bubblar, kan man säga. Musiken till den här föreställningen är charmig, och förtrollande, lite som de där tonerna som kommer när någon kastar glitter, eller viftar med ett trollspö. Det klinkar, plingar, klingar och ringer. Orkestern får jobba, för det är nästan aldrig tyst; det känns som om det alltid ligger en liten klinkande slinga i bakgrunden.


Men det mest underbara med ROMANTICS ANONYMOUS, först och främst, är att det finns ingen uttalad antagonist. Ingen har helt igenom fel, ingen är den skyldige, den onde. Föreställningen känns väldigt vuxen, och något naiv, på så sätt. Detta är inte skrämselteater, teater som visar upp vad som är fel, vem som har fel, detta är teater som visar hur det skulle kunna bli rätt, bättre. Man håller upp ett ideal, inte en skrämselspegel.



Under senare år har jag märkt att jag blivit överkänslig för när jag upplever det att man från scenen försöker pådyvla mej någon slags politiskt korrekt propaganda. Jag tror på jämlikhet, vad gäller skyldighet och rättighet, så det är inte så illa att jag tar avstånd från budskapet i sej, det är bara det ofta så simplicerade sättet att framföra det som får mej att fjärma mej. Pekpinneteater. För mej verkar det mer handla om avsändarnas vilja att uttrycka sej, än en övergripande ambition att nå ut med ett budskap.
För mej är det lite som när folk lägger upp budskap på Facebook av typen Bu för Bostadsbristen! och sen tycker att dom har gjort sitt. Dom har tagit ställning. Dom anser inte att dom kan göra så mycket mer. 
Kanske är det bara det att jag ser så mycket teater att jag upplever det som att jag får samma budskap framfört, på samma sätt, gång på gång på gång, men ofta sitter jag och tänker:
”På vad sätt gör mannen - eller männen - det problematiskt för kvinnan att vara kvinna just i den här situationen, i den här pjäsen, i den här scenen?” 
Det har faktiskt gått så långt att när jag nyligen såg Stadsteaterns urusla uppsättning av MY FAIR LADY, och Eliza - som ensam kvinna - dansade med ett gäng killar, och dom lyfte henne, så satt jag och funderade på om detta kunde anses vara ett övergrepp. Hon hade inte uttalat sagt att hon ville bli lyft, så det var inte som om dom hade hennes samtycke. Och även om om hon ville bli lyft, så var det nog ett tecken på att samhället hade intalat henne att hon, som kvinna, borde vilja bli lyft.
Jag vet, jag vet, det är inte troligt att det var vad de ansvariga ville säga, med det visar hur indoktrinerad jag har blivit.



”Aren’t we lucky?” säger en av de medelålders kvinnorna som sitter bredvid mej, till den andra, när det är över. Dom är inte som den vanliga West Endpubliken, den vi brukar trängas med. Detta är lite mer kulturtanter, lite mer sjalar, lite mer färg, lite mer mönster och bekväma skor. Dom verkar fullständigt hemma här, så till den grad att det känns som om dom jobbar i huset, vilket dom kanske gör.
”This i such a treat,” svarar väninnan, emfatiskt. ”Such a treat!”
Hon menar, tänker jag, att dom har tur som får uppleva det här, och kanske också att dom har haft tur som har fått biljetter; det är en kritikerprisad uppsättning, under en begränsad spelperiod, i en liten teater. 
Den första kvinnan, som inte sitter bredvid mej, ser att jag har lyssnat på dom, och sträcker sej över sin väninna, fram mot mej:
”We are the lucky ones, aren’t we?”
Det känns som om hon förväntar sej att jag ska göra något mer, tjoa, hojta, prisa gudarna med något gospelaktigt, men jag liksom bara ler och myser, plötsligt blyg och försiktig:
”Yes…” 
Vi ler mot varandra. Jag tittar tillbaka mot scenen: det vita, svartprickiga scengolvet, fondväggens mörka paneler med gulddetaljer, som rutorna i en chokladkaka, och jag försöker liksom samla ihop intrycken, så att jag ska minnas. Jag tänker på kostymerna, knäppa, vardagliga, med en twist: på alla utmejslade och minnesvärda karaktärer, på den unika lokalen, men mest av allt: på hur allt har fått mej att må.
Och så, nästan utan att jag tänker på det, tillägger jag, avslutar jag:
”… we are lucky.”


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

InstagramFollow me on Instagram

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:


THE WOMAN IN WHITE på Charing Cross Theatre i London: 

"För mej är texten, berättelsen, manuset, det viktigaste. Regin, skådisarna, scenografin, kostymerna och ljusdesignen är en vinkling, en tolkning, ett sätt att berätta historien. Till och med musiken är en slags kommentar, en undertext, en interpretation av själva sagan, fabeln."


CINDERELLA ON ICE, på Winter Wonderland i London: 

"Artisterna, speciellt de som inte haft så stora roller, blir som kor som släpps ut på grönbete, som skateare som släppts lös inne på Tate modern, eller som parkourister som tagit sej in på Gröna Lund. Det briljeras, det vågas och det visas upp."


TOXIC AVENGER på Arts Theatre i London: 

”There is NO taking pictures in the auditorium!!!” skriker kvinnan som kontrollerat våra biljetter i dörren. ”Please!!!”
Vi hörde hennes skrik redan när vi var på väg hit ner, och hon skrek det igen, rakt ut, precis efter att hon kontrollerat våra biljetter, innan hon med normal röst sa till oss:
”Thank you, that’ll be to your left and straight on…”

EVERYBODYS TALKING ABOUT JAMIE, Apollo Theatre, föreställning 74, 29/11, 2018

$
0
0

Av DAN GILLESPIE SELLS och TOM MACRAE. JONATHAN BUTTERELL: regi, ANNA FLEISCHLE: scenografi och kostymdesign, KATE PRINCE: koreografi, THEO JAMIESON: musikaliskt ansvarig, LUCY CARTER: Ljusdesign, PAUL GROOTHUIS: Ljuddesign, LUKE HALLS: Videodesigner, med JOHN MCCREA, JOSIE WALKER, MINA ANWAR, TAMSIN CARROLL, LUCIE SHORTHOUSE, PHIL NICHOL, ALEX ANSTEY, JAMES GILLAN, DANIEL JACOB, KEN CHRISTIANSEN, LUKE BAKER, COURTNEY BOWMAN, JORDAN CUNNINGHAM, DANIEL DAVIDS, RYAN HUGHES, HARRIET PAYNE, SHIV RABHERU, LAURAN RAE, KIRSTIE SKIVINGTON, LUKE BAYER, MARYVN CHARLES, CHERELLE JAY, REBECCA MCKINNIS, CHLOE POLE

Kvällen innan hade varit lite av ett misslyckande. En av anledningarna till att vi valt just den här veckan att resa till London, var att man ovanpå Drayton Arms, en pub i Earls Court, ganska långt från våra vanliga vägar i West End, satte upp Adam Gwons musikal från 2008, ORDINARY DAYS, och man spelade bara några få dagar. 
Vi hade sett en underbar uppsättning på Shakespeares Globe tidigare på dagen, ROMANTICS ANONYMOUS, och trots att det var en bra bit att gå, hade vi räknat ut att vi skulle ha gott om tid att promenera från Southwark, på andra sidan Themsen, till Kensington, en promenad på sju kilometer som beräknades ta en och en halv timme. 
När man är sjuk så är man sjuk, och kan man inte sjunga så kan man inte sjunga. Stora produktioner, såna på West End och Broadway, har har alltid swings, covers eller stand-bys, folk som är redo att hoppa in, men en sån här liten produktion, som den vi ska se, som bara har fyra roller - framförd av en fri grupp, har inte den lyxen. 
Vad vi inte visste, när vi traskade genom London, var att man hade mailat oss att föreställningen var inställd, men eftersom vi var på semester var det ingen av oss som ens kom på tanken att kolla våra e-mail. Jag hade en impuls att säga något om att vi skulle se teaterföreställningen när vi kom fram till puben och beställde mat, men det kändes liksom fånigt att nämna något sådant för en servitör. Hade vi kollat mail, och hade jag litat lite mer på mina impulser, hade vi antingen inte gått den långa vägen ut hit, eller också stundat i att käka och hoppat in i en taxi så fort vi kom hit, och hade kanske kunnat pricka in en annan show.
Nu var det först efter maten, när vi betalade och jag nämnde att vi skulle se föreställningen, som vi fick veta att den var inställd, och då var det för sent att göra någonting.

Den här dagen, till skillnad från de två föregående dagarna, när vi hade behövt ta oss till Southwark och Hyde Park, hade vi inte så långt att gå för matiné. Apollo Theatreär en av fyra teatrar som ligger i rad på Shaftsbury Avenue, och vi har varit där tidigare, för något år sen, och sett PETER PAN GOES WRONG.
English Veggie Breakfast at Life Food Cafe.
Idag kunde vi ta det lugnt. Vi käkar för ovanlighetens skull inte frukost på Pret a Manger, utan hittar Life Food Cafe, ett lite fik på Newman Street 49, i Fitzrovia, inte långt från hotellet. Jag beställer en English Veggie Breakfast, och får vita bönor i tomatsås, vegetarisk korv, stekta champinjoner, rostat bröd, ägg och kaffe. 
Jag vet inte vad det heter egentligen, eller om det ens har ett namn, men jag brukar kalla det att platser ekar, när jag befinner mej någonstans och det stället påminner mej om en annan plats, någon annanstans. Restaurangen där vi sitter ligger i hörnet av Mortimer Street, en gata som på något sätt påminner mej om 9:e gatan i Hells KitchenManhattan. Jag vet inte varför. Kanske är det de små restaurangerna och caféerna, känslan att man är på en oturistig bakgata. 
På kvällen ska vi se Mel Brooksmusikalen YOUNG FRANKENSTEIN, och eftersom vi har gått om tid går vi ner till Charing Cross Road och Garrick Theatre, och hämtar ut våra biljetter. 
Dipsåserna var den stora stjärnan.
Vi är inte hungriga, men på vägen till Shaftesbury Avenue och  Apollo Theater går vi förbi något som heter HIPCHIPS, på den gamla böggatan Old Compton Street i Soho. En hel restaurang bara för Chips! Vi går in. 
Det är en ganska stor lokal, för något så nischat som chips. Vi beställer en varsin kartong chips, och två dipsåser var. Patti-Li väljer Katsu Curry-dip och Smokey Cheese Fondue-dip, och jag testar Jalapenjo, Lime & Corander- och Cheescake-dip. Det känns lyxigt, onödigt och är överraskande nog väldigt gott. 

Det är en ganska konstig premiss för en musikal. Eller, den känns konstruerad, vilket är konstigt, eftersom den bygger på en verklig händelse: en BBC-dokumentär, från 2011, om Jamie, en 16-årig bög som vill bli en drag queen, och gå på skolavslutningen i drag, något som förbjuds av skolan.

Vad jag tycker är kul med ett verk som bygger på ett annat verk, är att se vilka förändringar man har gjort i bearbetningen, kontra originalet. Dokumentären håller sej mest hemma hos Jamie och hans mamma, vi får aldrig träffa hans pappa, eller någon representant för skolan. För att det ska bli underhållande teve har man också låtit Jamie träffa en dragartist i en närliggande, större stad, som låter honom repa in en rutin, och sen bussar man dit hans klasskamrater och vänner för att se hans nummer på scenen.

I bearbetningen, är det några dramaturgiska val jag tycker är speciellt intressanta: dels Jamies och hans pappas relation, dels hans muslimska väninna Pritti, och hennes relation med sin pappa. 
I musikalen bor Jamies pappa med en ny familj, och han träffar honom inte ofta, men han får alltid kort och presenter av honom, så han känner att han har hans stöd och kärlek, även om dom inte ses. Till och med när han för första gången uppträder som drag queen, skickar hans pappa honom en klänning och blommor. Men det avslöjas, i föreställningens mest dramaturgiskt intressanta scen, när Jamie söker upp honom för att tacka för presenterna, att han inte vet något om presenterna, att han inte vill ha något med Jamie att göra, och att han tycker att han är motbjudande. Situationen, och relationen är mycket sceniskt intressanta, och det är synd att pappan inte fått någon sång, för det hade varit intressant om man hade vågat gå in på vad han baserar sina åsikter. Men tyvärr är detta en ganska ensidig och naiv historia, ämnad i huvudsak för tonåringar, så kanske man upplevde att det skulle förvirra. 
Det hade varit väldigt intressant att se vad mer begåvade personer hade gjort med den laddade scenen när en son kommer för att tacka sin far och inser att det inte finns något att tacka för. Jag menar, låter det inte som om en sång, Thanks for Everything/Thanks for Nothing, i princip nästan borde skriva sej själv?
I dokumentären är hans tjejkompis en vanlig, vit tjej, men föreställningen har man gjort det intressanta valet att göra henne till en muslimsk tjej i slöja, vilket ger en musikal om rätten att klä sej som man vill, en intressant synvinkel.

Vad jag också tycker om, är att man låter antagonisten, läraren som inte låter Jamie gå på festen i drag, spelas av en kvinna. Det hade varit väldigt enkelt att ta till en kliché och låta det vara den manlige, homofobe rektorn på skolan vara skitstöveln. Men kanske det är annorlunda i ett land som Storbritannien, där man är inne på sin andra kvinnliga premiärminister, och har haft en drottning på tronen i över 65 år.

Den här föreställningen gick från överraskande intressant till kapabel och lite ordinär, vilket för mej speglades tydligt i scenografin: öppningsrummet utspelar sej i ett stiliserat klassrum, där eleverna skjuter runt skolbänkarna i olika formationer i något som nästan påminner om något ut musikalen MATILDA THE MUSICAL, men ganska snart går man över i en budgetvariant av ganska fantasilös realism: man rullar in sovrum och kök, butiker och sminkloger, och det enkla, förhöjda minimalistiska jag gillade med öppningen, verkar nästan komma från en annan föreställning. 

Vad jag också har svårt för, är premissen: en ung man vill gå på skolavslutning i drag. Det känns som en väldigt tunn tråd att bygga en musikal på. I alla fall den här sortens köksbänksrealistiska musikal, speciellt som vad han har att överkomma är inte så mycket: han har redan kommit ut för sin mamma, sina vänner, och på sin skola. Det är inte hans sexualitet som är problemet, det är bara hans lärarinna som står i vägen för hans mål, eftersom hon inte tillåter att en man kommer på slutfesten i kvinnokläder. 
Kanske för att skapa någon slags dramaturgiskt konflikt har Jamie ännu inte kommit ut som drag queen på sin skola. Hans mamma och hans vänner vet om det, och det känns lite långsökt att en skola som mer eller mindre accepterar att en ung man är homosexuell skulle ha stora problem med att förstå att han vill klä sej i klänning. Är det inte det många inskränkta personer förutsätter; att homosexuella män egentligen vill vara kvinnor?

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:


ROMANTICS ANONYMOUS på Sam Wanamaker Playhouse i Shakespeares Globe i London: 


"Några timmar senare rumlar vi ut ur teatern, omtumlade, nej, torktumlade, som om vi var lite osäkra på vad som var upp och vad som var ner. Förvillade och förförda. Förälskade? Absolut!"

THE WOMAN IN WHITE på Charing Cross Theatre i London: 

"För mej är texten, berättelsen, manuset, det viktigaste. Regin, skådisarna, scenografin, kostymerna och ljusdesignen är en vinkling, en tolkning, ett sätt att berätta historien. Till och med musiken är en slags kommentar, en undertext, en interpretation av själva sagan, fabeln."


CINDERELLA ON ICE, på Winter Wonderland i London: 

"Artisterna, speciellt de som inte haft så stora roller, blir som kor som släpps ut på grönbete, som skateare som släppts lös inne på Tate modern, eller som parkourister som tagit sej in på Gröna Lund. Det briljeras, det vågas och det visas upp."




YOUNG FRANKENSTEIN, Garrick Theatre, föreställning 75, 29/11 2017

$
0
0
MEL BROOKS & THOMAS MEEHAN: BOOK, MEL BROOKS:MUSIC & LYRICS, SUSAN STROMAN: DIRECTOR & CHOREOGRAPHY, BEOWULF BORITT:SET DESIGN, WILLIAM IVEY LONG:COSTUME DESIGN, GLEN KELLY: MUSICAL SUPERVISOR, ANDREW HILTON: MUSICAL DIRECTOR
DOUG BESTERMAN: ORCHESTRATIONS,  BEN CRACKNELL: LIGHTING DESIGN, GARETH OWEN: SOUND DESIGN, PAUL HUNTLEY; WIGS AND HAIR DESIGNER; JILL GREEN CDG; CASTING DIRECTOR, NIGEL WEST
:ASSOCIATE DIRECTOR, RICHARD PITT; ASSOCIATE CHOREOGRAPHER, LEIGH THOMPSON; ASSOCIATE MUSICAL DIRECTOR, JARED RUTHERFORD; DESIGN ASSOCIATE, OLLY STEEL; SOUND ASSOCIATE, KEVIN SALTER, MICHAEL HARRISON & FIERY ANGEL; PRODUCERS, FIERY ANGEL; GENERAL MANAGEMENT, med HADLEY FRASER, LESLEY JOSEPH, ROSS NOBLE, DIANNE PILKINGTON, SUMMER STRALLEN, PATRICK CLANCY, NIC GREENSHIELDS, IMOGEN BROOKE, MATT CRANDON, BETHAN DOWNING, NATHAN ELWICK, KELLY EWINS-PROUSE, ANDREW GORDON-WATKINS, SAMMY KELLY, PERRY O’DEA, RICHARD PITT, HARRIET SAMUEL-GRAY, GEMMA SCHOLES, EMILY SQUIBB, MATTHEW WHENNELL-CLARK, ARON WILD, JOSH WILMOTT

Det är sista dagen, sista kvällen, I London. Dagarna har tumlat förbi, och när vi efter en matiné av EVERYBODY'S TALKING ABOUT JAMIE, sitter och käkar, försöker vi räkna upp alla föreställningar vi har sett. Det går sådär. 
”… sen på kvällen var det… Vad var det?” Patti-Li slutar skovla in vegansk Mac & Greens, och stirrar på mej. Jag stirrar tillbaka. Vi stirrar på varandra, idisslande.

Första dagen vi var här i London - var det tre dagar sen? I söndags? - så hade vi på vänners rekommendation sökt upp en cupcake-butik, The Hummingbird Bakery, och det var när vi gick därifrån, på väg till vår första föreställning, en matiné av BIG FISH, som vi snubblade över något som verkligen hetsade upp mej: på Broadwick Street i Soho, hade den ekologiska snabbmatskedjan Pret a Manger öppnat en helt vegetarisk restaurang, kallade Veggie Pret!  
”Var det… Var det The Woman in White?” försöker Patti-Li.
Jag slutar tugga:
”Var det?”
”Var det inte?”
Vad såg jag igår?
Det känns som om det var månadsvis sen vi kom hit, samtidigt som om det är som om allt hände igår, som om jag just stigit upp och inte fått min första kaffe än. Jag blir till och med tvungen att tänka efter vad det var för föreställning vi precis kommer ifrån. 
”Nej,” säger han, ”nu vet jag: The Toxic Avenger!”
”The Toxic Avenger…”
Vi fortsätter äta, nöjda och lättade, och försöker båda låta bli att fråga oss: Vad var det vi såg dagen efter?

Nu återstår det bara en föreställning, musikalen YOUNG FRANKENSTEIN på Garrick Theatre, nästan så långt ner man kan komma på Charing Cross Road.

Du vet när man säger ”Break a leg…” när någon ska ha premiär, ska upp på scenen, eller över huvudtaget prestera något utöver det vanliga? Anledning till att man säger så är enligt legenden att 1700-tals-skådespelaren David Garrick var så uppslukad, så koncentrerad på att spela Richard III, att han inte märkte att han brutit ett ben. 
Garrick var också den första skådespelaren som fick äran att blir begravd i Westminster Abbey. Senare skulle Henry Irving (1838-1905), den första skådespelaren som blev adlad, begravas bredvid honom, och även om han inte fick en teater uppkallad efter sej, står en staty av honom mittemot Garrick Theatre.

Musikalen YOUNG FRANKESTEIN bygger på Mel Brooks film från 1974, som i sin tur bygger på 1930- och 40-talets Frankenstein-filmer, och filmen var ursprungligen inte en Mel Brooks-film, utan initiativet togs av Gene Wilder, som skrev det första utkastet, och visade det för Mel Brooks när de filmade Blazing Saddles, Det Våras För Sheriffen, och först därefter började de samarbeta på manus.

Efter succén med musikalen THE PRODUCERS, som kom 2001, och som med sina tolv statyetter har rekordet för flest Tony Awards, verkade det bara vara sunt förnuft att Mel Brooks gjorde musikal av ännu en av sina filmer. 
Förväntningarna var höghushöga på den nya musikalen, som hade premiär på Broadway 2007, och jämfört med hans tidigare musikal ansågs den vara något av en flopp, trots att den spelade 484 föreställningar, i lite över ett år. 
Nu, tio år senare, sätter samma kreative team upp den igen, men i en mindre, mer avskalad version. Och, för säkerhets skull, i ett annat land. Susan Stroman, som även hade regisserat och koreograferat THE PRODUCERS, och vunnit tony awards i respektive kategori, står åter för regi och koreografi.

Filmen, i sej, är en parodi på skräckfilmsgenren: man tar avstamp i en etablerad historia och liksom stiger ur handlingen, skämtar om den och gör komiska kommentarer. Handlingen är inte det viktiga. Jag tror ganska många, efter att ha sett filmen, har ganska svårt att berätta vad som hände, men säkert kan citera flera repliker. 
Inom den tidiga italienska teaterformen Commedi dell’arte finns något som heter lazzi, från italienskans lazzo, skämt eller rolighet, och det är en slags komiska rutiner som inte hade något med handlingen att göra, utan tvärtom brukade man avbryta skeendet för att införa clownerier, eller till och med skriva om förutsättningarna för att klämma in en lustig incident.
Jag har svårt att tänka mej att man skulle kunnat sätta upp den här bearbetningen, om det inte varit en musikal, men på något sätt blir musiken - som för övrigt är mycket bra - lite tårta på tårta. I en handling som avbryts för att ofta ovidkommande skämt, avbryts skämten i sin tur, eller ersätts helt, av ett musikalnummer. När man sen ska återgå till handlingen blir det lite av ett bakslag, om man undrar, lite: Var var det vi var nu igen?

Med detta sagt har jag svårt att tänka mej en bättre, mer effektiv uppsättning av den här musikalen. Om nånsin en ensemble sliter hårt, är det här: alla på scenen är fenomenastiska; scenografi, kostym, regi, musik och koreografi imponerar, det är bara manuset som fallerar.
När jag var liten fanns det en tecknad serietidning som hette En Rolig Halvtimma, ämnad åt vuxna män, fullproppad av tecknade fräckisar, bara brudbröst och snuskiga, oattraktiva gubbar. (Ville man ha manlig fägring fick man köpa Tarzan, Stålmannen eller Läderlappen.) Den här föreställningen känns lite som om Royal Shakespeare Company köpts upp av Donald Trump och tvingats framföra ett exemplar av En Rolig Halvtimma från pärm till pärm.
För pk-kritiska ögon finns det nästan ingenting som kan passera utan anmärkning, men för mej, som gillar när teater provocerar, är problemet nästan det omvända: Det utmanar inte tillräckligt.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman

InstagramFollow me on Instagram


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Om du gillade det här kanske du gillar:

EVERYBODYS TALKING ABOUT JAMIE, på Apollo Theatre i London:

"Det är en ganska konstig premiss för en musikal. Eller, den känns konstruerad, vilket är konstigt, eftersom den bygger på en verklig händelse: en BBC-dokumentär, från 2011, om Jamie, en 16-årig bög som vill bli en drag queen, och gå på skolavslutningen i drag, något som förbjuds av skolan."


ROMANTICS ANONYMOUS på Sam Wanamaker Playhouse i Shakespeares Globe i London: 


"Några timmar senare rumlar vi ut ur teatern, omtumlade, nej, torktumlade, som om vi var lite osäkra på vad som var upp och vad som var ner. Förvillade och förförda. Förälskade? Absolut!"

THE WOMAN IN WHITE på Charing Cross Theatre i London: 

"För mej är texten, berättelsen, manuset, det viktigaste. Regin, skådisarna, scenografin, kostymerna och ljusdesignen är en vinkling, en tolkning, ett sätt att berätta historien. Till och med musiken är en slags kommentar, en undertext, en interpretation av själva sagan, fabeln."



SparaSpara

BULL, Klara Nätter, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 76, 13/12 2017.

$
0
0

Manus Mike Bartlett, Regi och översättning Edward af Sillén, Scenografi och kostym Annsofi Nyberg, Ljus Olle Axén, Ljud Fredrik Meyer, med Albin Flinkas, Emma Peters, Andreas Kundler, Emil Almén

”Så du skuldbelägger offret?” avkunnar en bekant, efter föreställningen, när vi sitter kvar och pratar om vad vi har sett. Hon säger det inte chockat, som om min åsikt upprört, utan nöjt, glatt, med en elak underton, glad att kunna peka finger.
”Det är aldrig den mobbades fel,” förkunnar en annan, snabbt, med samma självgodhet som när en religiös person gömmer sej bakom en helig skrift.
Såna uttalanden påminner mej om de där hemsnickrade truismerna man hittar på Pinterest: Love is the answer. To think of you is to smile. You are Loved. No one is alone. Make someone happy. Your are beautiful. Kindness is Free. Every Day is A New Day. Nothing is like love. Love is everything. Nothing is everything. Everything is nothing. Nothing. Everything. Love.
Jag får lust att säga: ”Det är bara en pjäs, det är inte på riktig, du behöver inte ha en politiskt korrekt åsikt. Om dramatikern hade velat framföra en så enkel, onyanserad tes så hade han nog låtit trycka upp t-shirtar med denna slogan, inte skrivit en hel pjäs.”
Ibland är det som att prata med ett eko. Nej, inte ett eko, vad är det jag menar? En papegoja? Nån som säger samma sak om och om igen? En talade docka, kanske, du vet: ”Man ska vara snäll, man ska vara snäll, man ska vara snäll…”
Det enda jag hade sagt var: ”Ja, det kunde inte ha slutat på något annat sätt: det var ju han som inte passade in i gruppen.” 
Mycket möjligtvis hade jag också ha sagt att det som talade mest för att han skulle avskedas, var att han inte förstod att han var den som måste, borde, och troligtvis skulle, avskedas. 
Jag hade också tänkt börja prata om Darwins Den starkastes överlevnad, och om det där citatet att ”Galenskap är att gör samma sak om och om igen, och ändå förvänta sej andra resultat.”
Så här i efterhand är jag glad att jag höll tyst. Det är ofta det går snett när jag försöker prata teater. Jag hoppar liksom över grunden, övertygad om att vi, publiken, regissören, dramatikern och alla andra inblandade, har samma grundläggande värderingar. 
Givetvis borde jag ha börjat mitt orerande med att säga: ”Jag tycker mobbing är fel. Jag tycker att de som mobbar gör fel. Men i det här fallet så är det han, den mobbade, som borde agerat, anmält, spelat in deras angrepp, gått till domstol. Han borde ha insett att mobbarna inte kommer att ändra sej, när till och med företagets ledning ägnar sej åt terrorvälde. Om han vore en misshandlad fru hade alla krävt att hon skulle lämnat sin make.”
Men det slår mej aldrig att jag skulle ha att göra med nån som tycker att mobbing är rätt, på samma sätt som jag utgår från att dom inte tycker att rasism, homofobi och sexism är något bra.

Dramatikern Mike Bartlett har skrivit en massa pjäser, där en av de mest intressanta verkar vara KING CHARLES III, som kom 2014, och är en pjäs på blankvers som handlar om Storbritannien när drottning Elizabeth dör. Jag har bara sett ett tidigare verk av honom, COCK, eller COCKFIGHT som den heter i svensk översättning. 
BULL handlar om arbetsplatspolitik, och vad som händer när man på grund av ekonomiskt regression måste börja avskeda personal. Tre personer samlas utanför chefens rum i väntan på att han ska berätta vem av dom som ska avskedas. Två av dom börjar - eller fortsätter, för det verkar som om detta är något dom dagligen sysslar med - att totalmobba den tredje. 
Precis som vid uruppförandet på Crucible Studio Theatre i Sheffield, på West End och på Broadway, är handlingen placerad i en slags boxningsring, med publiken sittande runtom, som för att indikera: det här är underhållningsvåld.
Detta är en pjäs om mobbandets maskineri, och om makt. Det är inte en pjäs som tar ställning till om det är rätt eller fel att mobba. Att mobba är fel. Detta handlar om hur och varför man mobbar.
Det mest överraskande med pjäsen är att den inte överraskar. Det finns inga vändpunkter. Den mobbade får aldrig nån revansch, man börjar hacka på honom, och slutar inte förrän det är över. Parabeln med en tjurfäktning blir därför lite skev: där ligger attraktionen i att det finns en verklig fara; tjuren kan orsaka verklig skada, möjligtvis död, medan den mobbade i pjäsen redan från början är en chanslös hack-kyckling. 

”Tyckte du pjäsen var komisk?” frågade jag en annan kompis, några veckor efter att vi sett föreställningen.
”Komisk!?” Hans ton är lika chockerat ogillande som om jag hade föreslagit en gruppvåldtäkt eller ett lustmord, och jag känner mej tvungen att förklara mej, så att han inte skulle tro att det var vad jag tyckte: 
”Ja, på Stadsteaterns hemsida skriver dom om den som komiskt, och på flera ställen på nätet i recensioner av uppsättningar i London och New York, beskrivs den som en komedi…?”
”Komedi?” Han smakar på ordet som om han vore en sommelier som försökte avgöra om vinet i munnen hade en underton av rädisa eller rättika.
”Nej,” avgör han. ”Nån komedi var det inte.”

Det har hänt nåt, nämligen. Veckan innan vi såg föreställningen hade chefen för Kulturhuset Stadsteatern avgått, som en följd av #metoo-röreslen, anklagad för sextrakasserier och terrorvälde. Det är plötsligt ett annat Sverige, en annan värld. 
Också sättet vi ser föreställningen, kan jag tänka mej, är annorlunda: jag kan tänka mej att den var avsedd som en mörk komedi där man skulle sätta skrattet i halsen, men för oss, publiken, är det en grekiskt tragedi redan från början. Under hela hösten har de flesta av oss på Facebook mötts av redogörelser om övergrepp, maktmissbruk och mobbing, så det finns liksom inte något att skratta åt. 
Jag inser också att vi sitter och tittar på något som har ett helt annat slut i verkligheten, runt omkring oss, i det här huset, på den här teatern: i pjäsen vinner terrorn, i realiteten har den just förlorat.
Det finns också en skön ironi med en pjäs som inte utger sej för att försköna, romantisera och idealisera, när verkligheten den utger sej för att spegla visar vara en helt annan.

Jag tycker mycket omsånga saker: dels att dramatiker låter en av mobbarna vara kvinna, och dels att den mobbade i sin tur inte är ett helgon; han visar klara och tydliga tendenser på att om situationen varit en annan hade han kunnat vara en av de som mobbat. Han är - som det ser ut - bara mindre bra på det. 
Men speciellt gillar jag ett uttalande som kvinnan gör, mot slutet, i en slags coup de grâce: offret, den chanslösa tjuren, ligger katatonisk på golvet, och jag minns inte ordagrant vad hon säger, men det är något som ”Jag brukar inte bete mej såhär, jag är egentligen en trevlig människa, men det är något hos dej som lockar fram det här.”
Jag tror att vi alla har mött någon som irriterar oss, nån som alltid säger ”fel” saker, som på något sätt inte passar in i gruppen, klassen, gänget. Någon som borde bort. Någon som på något sätt lockar fram det fula i oss, det elaka, småsnåla, hatiska.
Det är hur vi väljer att hantera såna känslor, hur vi handlar mot en sån person, som visar vilka slags människa, vilket slags samhälle, vi är. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman

InstagramFollow me on Instagram 

- på Twitter heter https://twitter.com/JoakimClifton

- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


YOUNG FRANKENSTEIN på Garrick Theatre, i London:

Om nånsin en ensemble sliter hårt, är det här: alla på scenen är fenomenastiska; scenografi, kostym, regi, musik och koreografi imponerar, det är bara manuset som fallerar.


EVERYBODYS TALKING ABOUT JAMIE, på Apollo Theatre i London:

"Det är en ganska konstig premiss för en musikal. Eller, den känns konstruerad, vilket är konstigt, eftersom den bygger på en verklig händelse: en BBC-dokumentär, från 2011, om Jamie, en 16-årig bög som vill bli en drag queen, och gå på skolavslutningen i drag, något som förbjuds av skolan."


ROMANTICS ANONYMOUS på Sam Wanamaker Playhouse i Shakespeares Globe i London: 


"Några timmar senare rumlar vi ut ur teatern, omtumlade, nej, torktumlade, som om vi var lite osäkra på vad som var upp och vad som var ner. Förvillade och förförda. Förälskade? Absolut!"


ÄVENTYRET ALADDIN, Stockholm Waterfront, föreställning 77, 22/12 2017

$
0
0

Manus, sångtexter och regi: Robert Dröse, Musik: 12 nyskrivna melodier av Martin Landh, Sång arrangemang: Ceca Wadstien, Scenografi: Erik Fredriksson, Visual Act Scandinavia AB, Ljus: Palle Palmé, Palmé Light-Design AB, Kostym: Thomas Malmros, Showstore AB, Smink/Peruk: Michaela Hallgren, Med Marko Lehtosalo, Claes Malmberg, Kim Sulocki, Charlie Grönvall, Renaida Braun, Mattias Olofsson, Bill Sundberg, Maria Thérèse Sarrazin, Josef Törner, Amanda Roynesdotter, Angelica Rask, Maja Nilsson, Therese Persson, Gustav Mardelius, Andreas Erbrink, Henrik Jansson, Marcus Elander, Rasmus Malm, Simon Jalnefur Lööf, Nils Axelsson

Jag tycker om när barnteater får kosta. Eftersom man vanligtvis går på teater med skolan, och elever är något som inte får medföra några utgifter, så brukar det inte läggas mycket krut på kostym, scenografi eller antalet aktörer. Budgeten tillåtet inte såna utsvävningar. Oftast är barnteater snäppet över en sagostund, där ungarna själva får fantisera ihop det visuella. 

Vi är på Stockholm Waterfront, jag och några vänner, för en slags förhandsvisning av en nyskriven svensk barnmusikal baserad på en folksaga från mellanöstern. Det handlar om Alladin, en fattig pojke som hittar en oljelampa, träffar en ande, och gifter sej med en prinsessa. 

Ofta kan man skylla dåliga musikalsångtexter på att de översatta från engelskan, och att det kan vara svårt att skaka fram rim och reson som funkar. 
Här finns ingen sån ursäkt, eftersom detta är originaltexten. Författaren har alltså inte varit styrd av någon förlaga, utan har själv kunnat välja varje ord. Och det är nästan otroligt att detta är vad han har kommit fram till, vad han vill stå för och vad han tycker duger. Texterna tyder på härlig hybris och en lite skrämmande brist på självkritiskt tänkande. Författaren har många gånger helt uteslutit personliga pronomen, och i brist på svenska rim, rimmar han känns och bränns med det engelska friends. Korrekt meningsbyggnad, eller i många fall, någon slags meningsbyggnad, tycks vara bortom hans poetiska kapacitet:


När jag först såg på dej
och du sen såg på mej 
Kändes så rätt,
på nåt sätt.

Och jag vill lära känna dej, 
är en helt vanlig tjej
Din charm är stor 
nåt i mej gror 

Ödet känns,
och det bränns 
när vi ser på varandra, 
We will be more than friends

Bara tänk att vi två 
hur vi fann varann ändå 

en kort sekund
en kärleksstund
Du ville ju bara gå
men stod kvar här ändå
så vi bara ler när vi varandra ser
Tänk att vi fann varann ändå. 

Man är faktiskt så stolt över denna text att delar av den återges i programmet. Nånstans sitter en gammal svenskalärare och gråter.

De goda nyheterna: det spelar faktiskt nästan ingen roll. Eftersom sångtexterna i många fall inte för handlingen vidare, eller ofta varken har en dramatisk funktion eller en tydlig riktning som berättar vad sången i sej handlar om, framförs texten inte heller som om den var viktig, utan man låter musiken och melodin ta över. Man sjunger nåt, helt enkelt, och det räcker långt. 

Detta är framför allt en fest för ögat, för vad man är synnerligen bra på, är det rent visuella. Både vad gäller den faktiska scenföreställningen, men också vad gäller media, som till exempel inslagen på deras egen Youtubekanal, där man både har laddat upp en massa inslag från vad som händer på och bakom scenen, men även hela låtar från föreställningen. Det känns ambitiöst, proffsigt och påkostat, och ganska osvenskt. 
Kostymerna, och scenografin är klart imponerande. Jag har sällan sett en så  genomarbetad, omfångsrik och diger uppsättning kläder på scenen. Inget känns hoprafsat, kompromissat eller oinspirerat, tvärtom känns det som om kostymören haft roligt, och gott om tid. Jag har speciellt kul åt scenen där Aladdin och prinsessan Safa flyger på mattan, och den stora ensemblen kommer in, helt i vitt, utklädda till moln, eller scenen där Aladdin klättrar ner i en grotta och hittar en hög guld, vilket visar sej vara ensemblen klädda i guldmyntsmönstrade kroppsstrumpor.
Scenografin förlitar sej mycket på bakgrundsprojektioner, men det är väl avvägt med konkreta, fysiska scendelar, som trappor, delar av hus, skärmar, och draperier, så man slipper känslan av att det är mer bio än teater. 
Också koreografin är värd ett omnämnande, då den ambitiösa, energiska, krävande dansen medför stort till att förhöja musiknumren.
Såhär i efterhand känns detta som en slags melodifestival för barn: några kända namn, några nykomlingar, mycket krut på det visuella, och kanske lite mindre på det faktiska innehållet. 
Och jag tror faktiskt att det är så många ungar vill ha det. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


BULL, Klara Nätter, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 76, 13/12 2017.

”Så du skuldbelägger offret?” avkunnar en bekant, efter föreställningen, när vi sitter kvar och pratar om vad vi har sett. Hon säger det inte chockat, som om min åsikt upprört, utan nöjt, glatt, med en elak underton, glad att kunna peka finger.



YOUNG FRANKENSTEIN på Garrick Theatre, i London:

Om nånsin en ensemble sliter hårt, är det här: alla på scenen är fenomenastiska; scenografi, kostym, regi, musik och koreografi imponerar, det är bara manuset som fallerar.


EVERYBODYS TALKING ABOUT JAMIE, på Apollo Theatre i London:

"Det är en ganska konstig premiss för en musikal. Eller, den känns konstruerad, vilket är konstigt, eftersom den bygger på en verklig händelse: en BBC-dokumentär, från 2011, om Jamie, en 16-årig bög som vill bli en drag queen, och gå på skolavslutningen i drag, något som förbjuds av skolan."



Just nu ser jag fram emot -

$
0
0
- Söndagen, och Teater Barbaras uppsättning av FRANKENSTEIN på Teater Playhouse.


 
Från Teater Barbaras Hemsida: 2018 är det 200 år sedan Mary Shelleys roman Frankenstein gavs ut. Det firar Teater Barbara med en nyskriven pjäs för unga vuxna och vuxna. Det blir en skrämmande och tidlös berättelse om läkarstudenten Victor Frankenstein som efter sin mammas bortgång försöker hitta ett sätt att kontrollera livet och döden. Han ska bygga en man av döda kroppar och ge honom nytt liv. Han lyckas, men något går fel och han skräms av resultatet. Han överger sin nyfödda skapelse, sitt barn, som på egen hand måste försöka förstå sin plats i tillvaron. Vem är jag? Vad gör jag här? Är Victor Frankenstein min far? De han möter ser bara ett monster. Han är annorlunda. Något annat.


Vad händer med oss om vi inte får kärlek och närhet? Hur ska vi kunna känna empati för andra om vi inte får vara en del av gemenskapen? Monstrets enda sätt att möta en värld som inte vill ha honom är med våld och förstörelse. Victor Frankenstein må vara en lysande vetenskapsman – men han är en riktigt dålig förälder.

Föreställningen spelas av fem skådespelare, i monokrom scenografi och kostym, inspirerat av Gotisk stil med paralleller till teveserien Penny Dreadful. Musik, ljud och projektioner hjälper till att förflytta oss från laboratoriet i Tyskland hela vägen upp till Svalbard och Nordpolen.

Regissören Daniel di Grados första möte med Frankenstein var när han under tidigt 80-tal såg den gamla 30-talsfilmen med Boris Karloff på teve. Han hade mardrömmar i veckor men trots det var han fast. Sedan dess har han slukat allt han kommit över med skräcktema. Och det är ofta i den genren han jobbat som film- och teveregissör. Daniel har bland annat regisserat skräckthrillern Alena efter Kim W Anderssons bok och säsong 2 av SVTs thrillersuccé Jordskott.


Frankenstein blir Daniels debut som teaterregissör. Manus är skrivet av Johan Ehn som också är aktuell med den självbiografiska romanen Down Under (Gilla böcker/Lilla Piratförlaget 2017).

Frankenstein produceras av Teater Barbara och spelas på Playhouse Teater, både dag och kvällstid under mars och april 2018. För ungdomar från 14 år och vuxna.

Möjlighet att boka in skolföreställningar finns, skolor i Stockholm stad kan boka via Kulan och få priset subventionerat. Övriga skolor i Stockholm kan även de få subventioner genom Stockholms läns landsting. Gå in på Scenkonstkatalogen eller kontakta Moa Hjärtström eller Nicholas Olsson vid intresse.


TEAMET BAKOM FÖRESTÄLLNINGEN:
Regi Daniel di Grado, Manus Johan Ehn, Skådespelare Johan Ehn, Happy Mankell, Anders Jansson, Carina Jingrot, Tomas Ånstrand, Musik & Ljud Rickard Folke, Projektioner Silvio Entertainment, Scenografi & Kostym Gabriel Stuart, Producenter Moa Hjärtström, Erika Häll, Nicholas Olsson, Ljus Mikael Tham, Mask Jessica Svensson Reijs, Fotograf José Figueroa

MY FAIR LADY , kulturhuset Stadsteatern, Föreställning 1, 6/2 2018

$
0
0

Sångtexter och dialog: Alan Jay Lerner, Musik: Frederick Loewe, Efter George Bernard Shaws skådespel och Gabriel Pascals film Pygmalion, Översättning, dialog: Gösta Rybrant, Översättning, sångtexter: Ulricha Johnson, Översättning, sångtexten till ”Den spanska räven rev en annan räv”: Gösta Rybrant, Regi Elisa Kragerup, Scenografi och kostym Maja Ravn, Ljus Åsa Frankenberg, Ljud, Emil Assing Høyer och Pär Gardenkrans, Koreografi Signe Fabricius, Mask Susanne von Platen, Kapellmästare Martin Östergren, med Rolf Lydahl, Nina Zanjani, Robert Fux, Björn Kjellman, Kajsa Reingardt, Lena-Pia Bernhardsson, Ann-Sofie Rase, Robert Noack, Vilhelm Blomgren, Ole Forsberg, Jonas Wåhlin, Johan Karlsson, Lucas Krüger, Snorre Ryen Tøndel, Tove Edfeldt, Rita Saxmark, Klara Nilsson, Karin Mårtenson, Lucas Krüger, Klara Nilsson, Rita Saxmark, Swing Anna Hansson, Jonas Wåhlin, Ida Kumar, David Dalmo, Dansare, Patrik Riber, Aviad Arik Herman, Suad Demirovic, Andrea Schirmer, Anna Virkkunen, Markus B. Almqvist, Gabriella Kaiser, Carin Årenäs, Musiker Martin Östergren, Dan Strömkvist, Ulric Johansson, Staffan Findin, Mats Agnelid, Elin Andersson, Johan Alenius, Karin Liljenberg, Åsa Stove Paulsson, Anna Wallgren, Viktor Sand, Karolina Weber Ekdahl

”Den är inte bra, men jag tycker du ska gå och se den, så kan vi prata efteråt,” sa inte en, utan två av mina vänner, var för sej, när jag erkände att jag ännu inte hade sett Stadsteaterns uppsättning av MY FAIR LADY. Båda dessa vänner, ska tilläggas, hade erkänt att dom gick i pausen, så kanske var deras uppmaning att jag borde se föreställningen en liten fördold nyfiken önskan att få veta vad som hände i andra akten. 

Andra bekanta suckade och stönade när de hörde vad som förväntades blir Stora scenens kassa-ko, nu när man inte längre kunde mjölka BILLY ELLIOT.
”Jag fattar inte varför dom sätter upp en så gammal, unken, gammaldags musikal,” sa nån.
”Gubbjuk,” sa nån annan.
”Tråkig.”
”Inaktuell.”
”Och med en sjuk kvinnosyn,” avslutade nån, nöjd med att ha tagit ställning.

Givetvis visar det sej att dessa personer aldrig hade sett musikalen, inte var vidare insatta i handlingen, antog att eftersom den utspelade sej på stenkakans tid så var den också skriven då, och trodde att det handlar om en rik vit man som plockar upp en fattig slumkvinna för att roa sej genom att utnyttja sin makt och tvinga henne att lära sej ett och annat.

Faktum är att MY FAIR LADY inte är en speciellt gammal musikal. Den utspelar sej i början av seklet, men den kom 1956, året innan WEST SIDE STORY. 

Originalet handlar om blomsterförsäljerskan Eliza som söker upp lingvisten Higgins för att lära sej tala korrekt, så att hon kan få jobb som försäljare i en blomsterbutik. Higgins slår vad med en annan tal-intresserad man att han kan göra om henne till en fin dam. De lär henne tala och uppföra sej, och som en slags genrep tar dom med henne på hästkapplöpningen på Ascot, där hon avslöjar sej genom att  vrålande heja på en häst som hon hoppas ska vinna, men hon charmar också en ganska fattig, men väluppfrostad ung man, Freddy. Senare gör hon succé på en bal, och vinner vadet åt Higgins.

Mrs Patrick Campbell
Musikalen bygger på Nobelpristagaren George Bernard Shaws pjäs PYGMALION, som i sin tur bygger på den grekiskt mytologins berättelse om en skulptör som förälskar sej i en av sina egna statyer, Galatea. 
Pjäsen skrevs 19012, hade premiär 1913, på Hofburgteater i Wien. Det hade varit tänkt att man skulle ha en tidigare premiär, i London, men kvinnan som skulle spela Eliza,  den stora stjärnan, Mrs. Patrick Campbell, fick ett mindre nervsammanbrott, och man fick flytta premiären.
Musikalen kom 1956, 43 år senare, med en ung Julie Andrews i huvudrollen, och den var lite annorlunda: eftersom det var en musikal, ville man få in ett lyckligt slut, och trots Shaws protester, infogade man en slags kärleksrelation mellan Eliza och Higgins. Det är också från den här musikalen som det berömda slutet kommer: Eliza återvänder till Higgins, och han frågar henne var hans tofflor är. I Shaws pjäs lämnar hon honom, och han är stolt över att hon, likt orginaltstatyn, har kommit till liv.
1964 kom den mycket framgångsrika filmversionen, men i den hade man ersatt Julie Andrews med den kanske mer intagande Audrey Hepburn. Tyvärr visade det sej att hon hade charmen, men inte rösten, och hon dubbades i alla sångnumren. 

Ibland känns det som om vissa människor tror dom kan ändra historien, dåtiden, genom sina åsikter. För några veckor sen lyssnade jag på en podcast där två kvinnor var synnerligen upprörda för att de hade upptäckte att Alexander Hamilton hade slavar, och dom tog starkt avstånd mot det. De hade på något konstigt sätt förväntat sej att han skulle vara en en slags anakronism, en man från 2020-talet som tagit en tidsmaskin tillbaka två hundra år, en modern feminist och antirasist.
Jag anser att man måste ta in, acceptera och smälta, att världen såg ut så då. Det betyder inte att man tycker att det var, eller är, okej, men om man till exempel avfärdar segregeringen i södern som ”fåning” och ”töntig” så negligerar man såna som Rosa Parks, som faktiskt stod upp mot förtrycket.
För mej är detta nämligen en feministisk musikal. Eliza, kvinnan, har huvudrollen, det är hennes eget, självständiga beslut att gå till Higgins för att aktivt försöka förändra sin livssituation och skapa sej en bättre framtid. 
Den manliga huvudrollen, Higgins, framställdes redan i originalet som rejält osympatisk, så det var ju inte så att dåtiden stod på hans sida. Rollen har på snabb tid blivit något av en anakronism. Hade han varit verksam idag, 2018, hade han snabbt blivit #metoo:ad ut i social exil. Det kräver plötsligt mod av en manlig skådis, att axla rollen.
Vad jag också anser vara feministiskt, är valet att visa att det inte är så enkelt, även efter ”utbildningen”: en kvinna, på den här tiden, oavsett hur vacker, bildad och hur väl hon än talade, hade inte många val. När pjäsen hade premiär skulle det dröja ytterligare 6 år innan brittiska kvinnor över 30 år hade rätt att rösta. De över 21 år hade inte rösträtt förrän 1928.

Det är långtifrån en favoritmusikal. Det finns liksom en massa lösa trådar i manuset: 
På något sätt ska Elizas förvandling vara ett slags vad mellan Pickering och Higgins, men det är en tråd som ganska snabbt överges. Pickering verkar inte vara en man som har något emot att förlora, utan hjälper glatt Higgins med Elizas utbildning. När hans dramatiska funktion - han är egentligen bara där av två anledningar: dels för att slå vad, och dels för att Higgins måste ha någon att prata om Eliza med - så skrivs han ut ur handlingen. I pjäsen försvinner han för att gå på Elizas pappas bröllop - Eliza verkar inte vara lika intresserad - och i musikalen blir han av någon anledning irriterad på Higgins, och flyttar ut. 
I originalpjäsen finns inte scenen på balen med, utan de tre kommer bara hem och pratar om vilken succé det hela har varit. I musikalen får vi följa med en liten stund.
Men jag kan inte låta blir att tycka att det är lite snopet att den mest dramatiska scenen, själva godkännandet av Eliza, situationen man slagit vad om, inte sker på scenen, utan det bara berättas,  efteråt. Men jag antar att man behöver ha något att prata om, efteråt, hemma hos Higgins, om inte annat så för att visa för publiken hur lite dom bryr sej om Eliza. 
Jag tänker också på en parallell mellan vadslagningen om Eliza, och i vadslagningen på Ascot, där Eliza satsar på hästen Dover. Är det en tillfällighet, för det känns som något som borde vara tydligare. I pjäsen finns inte den här scenen: man drickar bara te hemma hos Higgins mamma.
Om man ska vara feministisk tycker jag att speciellt texten till sången Show Me, är vansklig: Eliza, trött på ord, uppmanar Freddy att om han älskar henne ska han visa det: inte prata, utan visa hur mycket hans läppar och armar har hungrat efter henne. Det är inte så att hon, kvinnan, kan ta första steget, verkar hon säga. Dessutom har jag svårt att tänka mej att någon medveten man skulle våga försöka sej på något mer än bara just ord. Absolut inga passionerade famntag.
Det finns också en konstig replik, där Eliza som ett slags svar på uppmaningen att hon ska gifta sej, menar att man inte gjorde så där hon kom ifrån: hon sålde blommor, inte sej själv. Det är bara det att hennes far bara några scener tidigare sålde henne till Higgins, för fem pund. Så jag ger inte så mycket för den rännstenshedern. 

Kanske är man i Danmark inte lika vana vid att en musikal försätts i ett historisk och geografiskt ingemansland, och tycker att detta är intressant och nyskapande. Här, i Stockholm och Sverige, där vitvarumusikalen verkar vara normen, tillhör det mer ovanligheterna att en musikal faktiskt verkar utspela sej på den plats dit handlingen är förlagd, och i den tidsperiod då handlingen händer.

När jag hörde att man skulle sätta upp MY FAIR LADY på stadsteatern, förstod jag att dom inte tänkte sätta upp något rent av underhållande, utan såg två möjliga resultat: Det ena var ett slags präktigt, politiskt korrekt grepp, där Higgins pratar överklass och Elizas språk klingar av ett Söder som inte längre finns; det andra var en mer modig, och intressantare variant där kulturprofilen Higgins kommer ut från Konserthuset och möter invandrarflickan Elisa, säljande blommor på hötorget. Den högciviliserade svensken möter den invandrade arbetarklassen. Hur blir man en svensk? Vad är en svensk? 
Här bjuder man tyvärr på en tredje version, och jag förstår verkligen inte vad det är man försöker säga.
Grundintrigen är Elizas vilja att komma upp sej, att ändra sitt språk, sitt sätt och på så vis gå upp i och tas upp av medelklassen. I den här versionen verkar det vara ganska lätt: allt hon behöver göra är att inte prata så fort, och sluta svära. Hon har varken dialekt eller brytning, så det är ganska svårt att förstå vad det egentligen är dom jobbar så hårt med. Inte heller utmärker hon sej genom sina kläder: hon är i början klädd i loafers, kort rutig kjol, vita knäsprumpor och en midjekort läderjacka. Typ samma kläder som hon har i slutet, när hon åter besöker ”slummen” hon kommer ifrån, och ingen verkar känna igen henne. Hon ska på något sätt vara förändrad, men hur?
Nånstans i andra akten, i en scen där Higgins och Eliza på något sätt försöker förhålla sej till varandra, slås jag plötsligt av att det är som två personer med nedsättningar: hon, som skriker och svär har nån slags tourettes, och han, med sin empatibrist och som hela tiden säger vad han tycker, utan filter, har kanske nåt slags asperger.

Scenografin är i stort sett två stora väggar, som vrids lite hit och dit. Den högra väggen är en flera våningar hög bokhylla, den vänstra är en lika hög cementvägg. Kanske är det så att scenografen har tänkte att den ena väggen ska förställa kultur och bildning, medan den andra cementväggen, ska står för motsatsen, men jag associerar den här typen väggar med Kulturhuset, StDH, och filmhuset vid Gärdet, så det funkar inte för mej.

Jag antar att man hade någon slags koreografi, men det var ingenting som gjorde något intryck.

Kostymerna, för mej, var ett stort frågetecken. Det svåra med att bedöma en sån här estetiskt och historiskt grundlös uppsättning, är att det är nästan omöjligt att tolka vad man vill säga med sina klädval. Det hela verkar utspela sej i en slags nutid: männen har slips och kostym, och kvinnorna har kjol och blus, som för att betona skillnaden mellan könen. Man rör sej mellan ganska urtvättade färger: Beigt, brunt, med lite turkost inslängt här och var. Ingenting är speciellt snygg. Inget sitter vidare bra, och inget verkar stylat med något större intresse.
Detta, för mej, är vad man bär på den typen av kontor där ingen tjänar vidare bra, och där möjligheterna att avancera är icke-existerande.
På kapplöpningen försöker kostymören vara lite rolig: alla har fått stora rosetter under hakan, för att visa hur fåniga dom är. Några synnerligen vältränade manliga dansare tar av sej på överkroppen, får på sej masker som får dom att se ut som den egyptiska hundguden Anubis, men som ska föreställa hästhuvuden, och kvinnorna i ensemblen börjar agera upphetsade. De inte lika vältränade männen i ensemblen får behålla skjortorna på, och får föreställa fjolliga män:  I en era när vi nästan uppmanas att känna oss förorättade och söka efter sånt som förolämpar, väljer jag att inte se detta som ett homofobiskt utspel, utan bestämmer mej för att uppskatta att bögarna på något sätt synliggjorts och inkluderats. Jag har absolut inget emot att man exponerar den manliga kroppen, men jag undrar lite vad det är man vill säga. Att hingstar springer fortare än ston? 

Det blir också lite konstigt senare i föreställningen, på Elizas pappas svensexa, när de besöker några synnerligen påklädda pole-danserskor, där det nästan verkar som om männen fått regi att inte titta på de underhållande damerna. Jag förstår att dessa typer av scener är vanskliga, och hade nog helst sett att man strukit dessa kvinnor helt. Om man vill visa det manliga förtrycket, den manliga blicken och allt det där, så måste man ju våga visa kvinnans utsatthet, och kan man inte göra det så säger man ju ingenting. Den här typen av kvinnor finns inte inskriva i originalet, utan är införda av regissören, som verkar tycka att lättklädda damer tillhör en svensexa, och därför borde deras medverkan säga något. 

Elizas entré på balen är svår: hon ska på något sätt stå ut, synas, utmärka sej, så att det uppstår ett intresse för henne. Här har man valt att klä henne i något som verkar vara designat av en elvaårig flicka - eller pojke - med prinsessdrömmar. Det ser ut som vad som visas när man googlar British Pink Breadspread from the 80’s.  Turligt nog är designen en kvinna, för hade hon varit man hade hon nog blivit anklagad för att infantilisera Eliza, att visa upp henne som så som patriarkatet vill se en kvinna. Nu får man nog istället se det som en kommentar: kostymören säger att detta är hur patriarkatet vill patriarkatet vill se en kvinna. 
För inte är det väl meningen att det ska vara snyggt?

Eliza, var är mina tofflor? Eliza? 

Över lag känns det som en ganska fadd historia: ett gäng danskar som inte riktigt verkar ha fattat #metoo-rörelsens utbredd i Sverige, blir ombedda att komma till Stockholm och sätta upp en musikal, stöter på patrull, och dom tar istället vara på tillfället att komma hit och hälsa på, shoppa lite, jobba lite, umgås och sen åka hem igen. För det känns inte som om dom har så mycket att säga, varken om det ena eller andra.
Den enda verkliga behållningen är Vilhelm Blomgren som Freddy,  den unga mannen som förälskar sej i Eliza. Här finns plötsligt en spelglädje, en vilja att förmedla, en riktning. Honom förstår jag. Honom vill jag se mer av.

Vad jag tar med mej från föreställningen är ett intryck av en mesig, medioker uppsättning. Man vågade varken hit eller dit, och ingenting av vikt blev sagt. 
Vad ville Eliza egentligen? Vad var hennes resa? Vad skulle det föreställa att hon började, och vad hade hon blivit när det var över?

Jag hade förhoppningar om att bli utmanad eller irriterad, men den enda provokationen var att jag blev riktigt rejält uttråkad. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman


- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com

ÄVENTYRET ALADDIN, på Stockholm Waterfront: 

Såhär i efterhand känns detta som en slags melodifestival för barn: några kända namn, några nykomlingar, mycket krut på det visuella, och kanske lite mindre på det faktiska innehållet. 

Och jag tror faktiskt att det är så många ungar vill ha det. 


BULL, Klara Nätter, Kulturhuset Stadsteatern, föreställning 76, 13/12 2017.

”Så du skuldbelägger offret?” avkunnar en bekant, efter föreställningen, när vi sitter kvar och pratar om vad vi har sett. Hon säger det inte chockat, som om min åsikt upprört, utan nöjt, glatt, med en elak underton, glad att kunna peka finger.



YOUNG FRANKENSTEIN på Garrick Theatre, i London:

Om nånsin en ensemble sliter hårt, är det här: alla på scenen är fenomenastiska; scenografi, kostym, regi, musik och koreografi imponerar, det är bara manuset som fallerar.



Viewing all 815 articles
Browse latest View live