Quantcast
Channel: Minst En Gång i Veckan
Viewing all 815 articles
Browse latest View live

ETT SEKEL AV REVYER, FRÅN ROLF TILL RAMEL, Parkteatern, föreställning 62, 7/7 2016

$
0
0
Av och med: Mattias Enn, Piano: Carina E Nilsson

Allting går igen ur tidens grums och mögel 
dyker upp ett skrämmande fantom. 
Även Grekland hade sina Wandervögel 
fostrade i Sparta och i Rom. 
Ur seklers skuggor ur årtusens damm 
ett mystiskt spöke i nutiden glider fram.
Det är den ökända hästen från Troja 
moderniserad till femte kolonn. 
Majoren Quisling är en papegoja 
som imiterar så gott han har förstånn. 
Vi äro synbart blott fredliga pågar 
med grekisk rakborste uti vår hatt 
men i ett huj dra vi fram våra bågar 
och storma Troja från insidan "by natt." 
Ty det Europa som högljutt hörs hoja 
att makt är rätt har nu fått sin symbol. 
Det är den ökända hästen från Troja 
som alltjämt spelar sin gamla hjälteroll.

Trojanska Hästen
av Karl Gerhard


Hon stod nästan inne i buskarna, vid vägkanten, men steg fram när hon såg mej komma cyklade, och började vifta. Och peka. Vifta och peka. Hon var klädd i en sån där fladdrande, ärmlös diffust mönstrad solklänning, hennes ganska korta hår var vindrufsigt, och hon var väl en bit över 60 år. Söndersolad.
”Titta,” sa hon, ”titta vad männen från mellanöstern har gjort!” Hon bröt på finska, och hennes ögon var sorgligt blå. 
Jag följde hennes pekande finger. Det låg två sopsäckar lite längre in i buskaget, nästan borta vid gunnebostängslet. En var blå, och lite transperant. Den såg ut att innehålla kartonger, för plasten hade liksom format sej runt en massa hörn som sköt ut, lite huller om buller. Den andra var en sån där vanlig, svart. 
”Va?” sa jag, för jag förstod inte vad hon menade. Var det hennes sopsäckar? Vilka män? 
”Dom kommer hit, och tömmer sina sopor, där dom tror att ingen ser,” började hon. ”Men jag ser. Jag ser. Jag cyklar runt, och jag ser, jag hör, och jag lägger märke till saker.”
En knäpping, tänkte jag. En livs levande knäpping. En till. Igen. 

Jag har vänner som vrålar ut sitt hat på facebook. Som proklamerar sin avsky för sverigedemokrater, de främlingsfientliga, rasister, nazister, homofober, manschauvinister, antifeminister, för män som sitter och bresar med benen i tunnelbanan, och för såna som inte fäller ner toaringen, och jag antar att det måste vara skönt att få ur sej sin frustration, men ärligt talat: det förändrar ingenting. Man når inte, påverkar inte, de personer man borde nå, utan möts bara av medhåll från det egna lägret, det egna laget. Nån trycker ”Gilla” på ens inlägg, nån annan skriver ”Bra sagt, Kleopatra!” men i stort har man inte påverkat, omvänt, förändrat eller förenat. De personer man vänder sej emot är man ofta inte vän med på facebook, utan det är vi, deras vänner, vi som symptatiserar, som får deras hätska hat, som en arg kopp kaffe slängd i ansiktet, det första man får på morgonen, när man går ut på nätet. 
Och jag säger inte att det är fel: jag säger bara att jag slutat gå in på facebook. Jag pallar inte, oftast. Det är inte det - tror jag - att jag är egoistisk eller känslokall, det känns bara så meningslöst att sprida hat, vare sej man är emot, eller för.
För jag har känt likadant, känner likadant, när jag möter vissa människor. Som om jag vill slå in pannbenet på dom, eller trycka på knapp som skickar ut dom i rymden, eller elektrifierar dom. Men det löser liksom ingenting. Visst, man kanske kan tysta, censurera, men jag hade tänkt att jag skulle försöka förstå, och på så sätt påverka. Övertyga, och övertala.

Det var det jag tänkte på när jag stod där vid vägkanten och lyssnade på finskan som hade förstått allt. Hon visste att det var kebabrestarurangägarna som fyllde sina sopsäckar med avfall och körde ut dom i naturen och skräpade ner. Hon visste det, lika säkert som du och jag vet vad som är upp eller ner. Det var hennes övertygelse. 
”Varför skulle dom köra ut sina sopor hit?” undrade jag.
”För att slippa betala avgifter, sina sopavgifter” svarade hon. ”Dom hatar att betala avgifter.”
”Jag hatar också att betala avgifter,” sa jag, för att liksom visa att det inte var en kulturell fråga. ”Alla hatar väl att betala avgifter, jag menar, vi skulle väl inte göra det om vi inte trodde att vi behövde, om vi inte måste?”
”Inte jag,” sa hon, och bröstade upp sej: ”Jag har betalat skatt i hela mitt liv, gjort rätt för mej, aldrig bidragsfuskat eller jobbat svart!”
”Bra där! Bra där, men jag tror att det är nog så med dom flesta, tror du inte det? Om majoriteten bidragsfuskade skulle det väl aldrig gå ihop?”
”Dom bidragsfuskar hela tiden, mellanösternmännen! Bidragsfuskar och skräpar ner!”
Jag försökte låta bli att sucka. Jag vet inte hur Jesus gjorde det, det här med kärlek och omtanke.
”Vet du vilka jag tror det kan vara,” sa jag, och min röst lät lite för mycket som om jag pratade med ett barn, det medger jag: ”Jag tror att det kan vara såna där människor som har köpt sina lägenheter, en bostadsrättsförening! På min gata var det några som köpte sitt hyreshus, men dom hade inget grovsoprum, så vissa hyresgäster bara ställde ut sina grovsopar i skogen, bakom parkeringsplatsen.”
Hon var blixtsnabb:
”Nej, det är mellanösternmän. Jag vet. Jag ser.”
En ny taktik:
”Jag tycker det är lite konstigt, att du, som inte heller är född i Sverige, vänder dej emot invandrare?”
Hon ryggar tillbaka, lite som om jag försökt putta in henne i buskarna:
”Jag är inte invandrare, jag är finsk, det är skillnad.”
Och givetvis sa hon inte skillnad, utan sillnad, och jag antar att det finns en hel del gravhumor i det.
Men jag ska inte tråka ut dej med hela vårt resultatlösa orerande. Jag blev inte en facebookfurie, men det var inte mitt livs stoltaste ögonblick. Jag var inte Gandhi, eller Kofi Annan, eller Raul Wallenberg, om du förstår vad jag menar. 
”Jag tycker synd om dej,” slutar det med att jag säger. Det är bland det mest provocerande jag kan säga, för det förefaller pacifistiskt, men är fruktansvärt nedlåtande. Men det låter bättre än en himla massa invektiv.
”Det är inte synd om mej,” svarade hon,vänder på klacken och ropar över axeln: ” vänta tills dom smäller av en bomb, så får vi se vem det är synd om…”
”Om dom smäller av en bomb är det väl synd om oss båda två,” ropade jag tillbaka, men jag tror inte att hon hörde, för hon hade redan sett en annan cyklist, och hade börjat vinka in honom. 

Uppe i Galärparken hade två tanter börjar slåss, och producenten för alltihop, rödbränd och ansvarsfull, hade fått rycka in, som nån slags skolgårdsvakt, eller dagispersonal. 
”Man gör bara inte så,” hade han sagt till den ena, hon som hade börjat knuffa och buffas, och han lät uppriktigt förvånad. ”Man bara inte gör så.”
Det hade börjat med att två tanter hade lagt ut sin röda filt, på stolstraden längst fram, för att markera två platser, och gått sin väg. Jag var där två timmar innan eventet skulle börja, och jag såg dom ge sej av. Nån timme senare, när bänkarna var ganska ordentligt fyllda, kom två andra tanter fram till den röda filten, och deklamerade att man fick inte reservera platser sådär. 
Det var något jag inte hört, men alla som satt runt omkring, som redan hade sittplatser, och som suttit där nästan lika länge som jag, höll med: det var inte rättvist, dom hade minsann suttit där och väntat, dom hade fått stå ut, och det var inte rätt att någon bara skulle komma dit, i god tid, som en pascha, och breda ut sej, och sen gå in på en sval restaurang, eller nåt, medan vi satt här ute och käkade soggiga medhavda mackor, ljummen potatissallad som bara smakade majonäs, och en ramlösa där kolsyran på nåt sätt verkade ha läckt ut. Varför blev det aldrig lika underbart som man trodde att det skulle bli?
En stund var det lugnt, och så, tjugo minuter innan det skulle börja, kom de ursprungliga tanterna tillbaka. Den ena, såg jag nu, hade en krycka, och den andra gick fram till vad hon ansåg vara ockupanterna, och sa, hurtigt och fryntligt: 
”Så, nu får ni flytta på er, det här är våra platser…”
En tant framför mej, en rad bakom dom, mumlade lite halvhögt, inte nog högt att dom skulle höra, mer till sin gubbe, att man inte fick reservera platser, och andra, runtomkring, kluckade och kacklade, utan att egentligen verbalt ta ställning, men kvinnan som försökte få tillbaka sin plats, upptäckte, lite överraskande, att hon inte hade folket på sin sida.
Det var inte förrän hon handgripligen började rycka i en av de sittande, som producenten kom fram, och som Moses, eller vem det nu var som hällde vatten på vågorna, lyckades få alla att klämma ihop sej, så att var och en fick plats. Tanten som fått en avhyvling höll en kall distans till de andra sittande, men hon med kryckan verkade inte ha förstått att det ens varit en schism, och konverserade glatt med alla omkringtittande. Jag antar att dom druckit vin på restaurangen. 

Och när sen chefen för Parkteatern, Sissela Kyle, stod på scenen och höll sitt välkomsttal, så var det en gubbe långt till vänster, som stridslystet började tränga sej in för att få en plats och höjde en knuten näve. Vi fick vänta i fem minuter innan det lugnade ner sej, och Parkteaternpersonal utposterades nära honom, för att övervaka. 

Det finns sångare som bara verkar gilla att sjunga. Som inte nödvändigtvis känner att dom är där för att ge publiken något, utan bara det faktum att dom är där, att dom sjunger, är nog. Lite som småbarn som har lärt sej att om dom dansar eller sjunger, då måste föräldrarna applådera. Det är deras, barnets, rättighet. Eller som när man själv, som elvaåring, förväntades få vad allt man ville ha, bara för att man sa Snälla.
Det är ofta ett visst skikt av sångare som har detta beteende, och dom klättrar aldrig vidare högt på karriärstegen. Öppnandet av nån galleria, kanske, nånstans, eller ett flak på nån marknad, eller en egenhändigt komponerad kyrkokonsert, kanske.
Det är inte det att dom är dåliga, det är bara det att dom inte där. I deras sinne är dom i Las Vegas, eller på Broadway, och det är inte sällan dom avslutar sin konsert med en vinkning, mer passande för ett större lokal, och ropar, alldeles för högt:
”Tack, jag älskar er!”
Som om vi vore deras egen turnerande fan-klubb. Vilket vi absolut inte är.

Jag, som aldrig hade sett en show med Mattias Enn förut, hade artbestämt honom som en sån sångare, och jag måste redan nu skjuta in, att nån sån sångare är han inte alls. Men efter en kväll av puff, gruff och buff, och med den finska fascisten i färskt minne, så såg jag verkligen inte fram emot en kväll med en självupptagen, självberättigad sångare, och jag tänkte: 
”Det här är verkligen inte vad jag behöver.” 
Och så var det det. 

Han är nämligen ganska ordentligt så suverän, Mattias Enn. Beundransvärd, och lite i en klass för sej själv. Det är han, och Henrik Dorsin, var på sitt sätt, och sen kommer ingen alls.

Det handlar om den svenska revyn, från Ernst Rolf till Povel Ramel, via Hasse och Tage, Karl Gerhard, Brita Borg och Zarah Leander. Det sjungs, och det berättas anekdoter,  och jag är grundligt imponerad, både av artisten, materialet, och materialhanteringen. Han är klädd i hög hatt, frack, en exemplariskt vit, pressad frackskjorta, och en vit väst. Hans ackompanjatrix har aftonklänning och finfrisyr. Dom är förberedda, redo. Det här har tagit tid. Dom har inte bara dykt upp, soundcheckat, tagit en kaffe och dragit fram något skrynkligt ur en ryggsäck. 
Du vet hur det allt som oftast, under ett sångprogram, haltar till lite, halkar lite, text glöms, och man är inte riktigt säker på vilken som är nästa sång? Och du vet hur det är när du försöker ta dej igenom Amys sång Getting Married Today, ur Stephen Sondheims COMPANY:

Pardon me, is everybody here? 
Because if everybody's here, I
want to thank you all 
for coming to the wedding,
 I'd appreciate
your going even more, 
I mean you must have lots of better things
to do, and not a word of this to Paul, 
remember Paul, you know,
the man I'm gonna marry, but I'm not, 
because I wouldn't ruin
anyone as wonderful as he is--
Thank you all
For the gifts and the flowers,
Thank you all,
Now it's back to the showers,
Don't tell Paul,
But I'm not getting married today- 

Och hur du alltid, nånstans, fuckar upp det? Glömmer text, snubblar på ord, glömmer bort att andas eller kommer av dej?
Så är det inte här. Inte en tvekan, inte ett snedsteg, inte en osäker sekund. Och jag säger dej, att texterna är gräsklippssnabba, helikopterhastiga. 
Irving Berlin sa, om Ethel Merman:
You give her a bad song and she'll make it sound good. You give her a good song and she'll make it sound great. And you better write her a good lyric because, when she sings a word, the guy up in the last row of the second balcony is going to hear every syllable of it.”
Och det är likadant med Mattias Enn. Jag hör varenda ord. Varenda stavelser, varenda punkt, och nästan varenda kommatecken. Det är en kanonad av artikulerade konsonanter, och aldrig nånsin missar vi, varken han eller vi. 
Karl Gerhard och Ernst Rolf hade båda beundransvärda talang för att klämma in en nedrans massa ord i en nedra massa verser, och det kan ibland blir lite tröttsamt i längden, men inte här. Säkerligen är det så att sångerna är välvalda, men dom framförs också med en slags insikt. Om någon av som sjunger om fru Mandelbaums melerade pampuscher, så kan du ge dej den på att han vet vem fru Mandelbaum var, eller baserades på, och han kan skillnaden på en en bottin och en galosch. Och vad melerad betyder.
Och anekdoterna däremellan, känns välresearchade, och framförs med en slags underfundig, lite ekivok, och lätt giftig humor. 
Kvällen förbyts från vad jag trodde i bästa fall skulle kunna var underhållande till att vara värdig, och väsentlig. 

Och nånting händer, när vi sitter där. Fientligheten, och känslan av nästan nationell besvikelsen, försvinner. Det berättas om en historia, en nation, som är värd att vara stolt över. Om modiga människor, som stod upp för saker som trodde på. Och som var jäkligt underhållande, samtidigt. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


TROLLFLÖJTEN 2.0 med Parkteatern, i Rålambshovsparken:

"I ett land där vi ofta väjer, veknar, överser och undviker, är det skönt att se denna vinkling. Inte som en protest, utan som något normalt. Det börjar bulta stolt i mitt svenska hjärta. Det finns många länder där den här typen av berättelser skulle anses vara barnförbjudna, eller där man skulle mötas av protester och attentat från religiösa och de konservativa. "


FOLKMORD - ELLER MIN LEVER ÄR MENINGSLÖS, med Teater Tillsammans, på Moment:Teater: Efteråt kände jag det som om jag måste ha missat något. Som om jag inte riktigt hängt med, hittat in, hajat grejen. 
Det var som den där gången i sjuan, för länge, länge sen: I högstadiet delades vår klass upp, och föstes ihop med en annan, och framför mej i ett av ämnena, satt plötsligt en ganska okänd flicka. Nu minns jag inte ens hennes namn. Carin? Eva? Lena?
I alla fall: det var i början av den första veckan, och jag såg plötsligt att hon hade ett par glasögon liggande framför sej på bänken. Jag hade inte sett henne ha några glasögon, och med ungars naivitet frågade jag, trots att jag egentligen visste svaret:
”Har du glasögon?”

”Nej,” svarade hon, leende, ”jag gillar att ta mej ett glas ibland.”

Låter det intressant? Här är resten: 

HÄXORNA med Kamraterna, på Årsta Teater: 
"Men det är ganska spännande att se vad olika regissörer och dramaturger menar med feministisk läsning. Ibland är det väldigt subtilt, bara en slags svag, vag vinkling av berättandet, något nästan omärklig. Det är ofta dom uppsättningarna jag gillar bäst, för jag går ofta hem och upplever det som att det är jag själv som har kommit på ett helt nytt sätt att tänka, ett nytt sätt att se på verket eller en roll. Jag har blivit påverkad."

Låter det intressant? Här är resten: 




DOLLYWOOD, Parkteatern, Föreställning 63 9/7 2016.

$
0
0

Av Anna Bromee, Regi Lill Lindfors, Musik Dolly Parton, Musikbakgrunder
Bengt Holmqvist, Koreografi Catharina Allvin, med Anna Bromee, Anna-Lena Hemström. 

I remember it all very well lookin' back
It was the summer that I turned eighteen
We lived in a one-room, run down shack
On the outskirts of New Orleans
We didn't have money for food or rent
To say the least we were hard-pressed
When momma spent every last penny we had
To buy me a dancin' dress
Momma washed and combed and curled my hair
Then she painted my eyes and lips
And then I stepped into the satin dancin' dress
It was split in the side, clean up to my hips
It was red, velvet-trimmed and it fit me good
And standin' back from the lookin' glass
Was a woman
Where a half grown kid had stood
"Here's your one chance, Fancy, don't let me down
Here's your one chance, Fancy, don't let me down
Lord forgive me for what I do
But if you want out, well, it's up to you
Now don't let me down, your momma's gonna help you move uptown

Fancy, 
av Bobbie Gentry

”Möt mej nere vid tullhuset, Slussen är rena rama Beirut,” sms:ade jag till min kompis Patti-Li Leuk, så fort jag stannat cykeln, vid Gamla Stan. Jag hade upptäckt, när jag kom till Slussen via Hornsgatan för att ta mej till Skeppsbron, att man återigen hade lagt om vägbanorna. Den här gången delade cyklister och fotgängare på samma väg, något som var ganska svårt att få turister att förstå. 
Jag och min kompis Patti-Li Leuk brukar mötas - när vi säger att vi ska mötas vid Slussen - vid cykelbanan som ligger precis över själva Slussen, du vet, nedanför Katarinahissen, med utsikt mot Nacka?. Det var bara det att där var det helt avstängt. Inplankat. Patti-Li, som kommer via Katarinavägen, skulle inte kunna ta sej fram den vägen alls, när han kom hit. 
Så jag bestämde att vi skulle ses lite längre nerför backen, inte vid Slussen, utan där redan befinner sej i Gamla Stan. 

Och så fort jag skickat iväg meddelandet tänkte jag: Får man säga så? Beirut? Är det politiskt korrekt? Är det kulturell appropriering, patroniserande, eller rent av rasistiskt? Vad säger man om vill vara politisk korrekt, men samtidigt lite rolig? Möt mej vid Tullhuset, Slussen är rena rama Stonehenge? Rena rama Borgholms Slottsruin? Rena rama… Slussen. 
Det är rena rama Slussen, vid Slussen?

Jag har lite svårt för det politiskt korrekta. För visst är det väl så att det anses politiskt inkorrekt att skämta om vissa saker, och dessa saker är ofta något man bör ömka? Inte öppet, inte med en medlidsam min, men det anses ofta att dom förtjänar förbarmande? Man ska inte skämta om såna det är synd om, såna som är offer, såna som - per definition - inte har det lika bra, såna som har det sämre. Skämta om västvärlden, skämta om franska kockar, eller svenska, men mexikanska är inte comme-il-faut. Skämta om pizzabagare som bryter på italienska går bra, men inte nån som bryter på arabiska. Det är nämligen synd om dom, av nån anledning?
Det ligger liksom något nedlåtande i denna hänsyn, tycker jag. Nästan något segregerande, separerande. Det är en acceptans som gränsar till patroniserande.
Man kan skämta om vikingar och svenska folkdräkter hur mycket man vill, eftersom vi står så högt upp på statusstegen, verkar vara den allmänna uppfattningen.
Jag anser, att det är först när man kan skämta om saker, företeelser och människor, som dom verkligen får makt, och blir accepterade, på lika villkor.  Så man borde egentligen sträva efter att skämta om allt, för att ge det status. Och ett skämt är ju bara ett skämt om det är roligt. 
Sen tänker jag på om det finns några moderna motsvarigheter till Beirut i västvärlden, och kommer att tänka på World Trade Center. 
Slussen är rena rama World Trade Center? Njae. Slussen är rena rama Nine Eleven? Nej. Slussen är lika rörigt som den där platsen där nästan tre tusen människor dog på grund av en islamistisk terrorattack? Nej, skulle inte tro det. 
Jag kommer nog inte att använda mej av Beirutliknelsen igen. Men det är inte av någon nedlåtande hänsyn. Det är för att det helt enkelt inte är roligt, längre. 

Vår kompis Skäggige Skalman ska också se föreställningen, men han är hundvakt, och kan inte komma förrän en halvtimme innan det börjar, så vi tar en plats åt honom också. 
Det regnar inte när vi kommer fram och slår oss ner, på tredje bänkraden, nästan där jag satt några dagar tidigare, på ETT SEKEL AV REVYER, FRÅN ROLF TILL RAMEL.
Men det börjar, inte långt efteråt, när soundchecken sätter igång. Jag och Patti-Li har båda med oss våra svarta regnponchos från Ikea, och drar prassligt, men snabbt, på oss dom. 
De två skådespelerskorna, tillsammans med parkteaterns teknik, försöker väcka liv i i ljudanläggningen, men aktriserna verkar ha lite svårt att ignorerar publiken. Vilket är trevligt, men kanske lite distraherande, för dom själva. Det blir nästan lite som om föreställningen redan börjat. Dom skämtar, sjunger små truddeluttar, förklarar lite, säger lite för mycket, känner att dom inte förklarat sej nog, och pratar lite mer. Det är lite nervöst, men humant. 
Det ska inte regna idag, lovar dom, för det har någon väder-app sagt. Och regnet bara tilltar. Bara fram till fem, lovar dom, sen ska det vara sol, lovar dom att väder-appen lovat. 
Under tiden får jag meddelande från Skäggige Skalman om att det åskar i Liljeholmen, störtregnar på Söder, och en monsun verkar dra fram över Hornstull.
”Här skiner solen,” ljuger jag via SMS, vilket nästan inte är en lögn, eftersom man utlovat sol, och när han väl kommer hit kommer den att skina. Tid är något relativt, det är Skäggige Skalman den förste att hålla med om. 
Soundchecken är över, och regnet avtar. Vi river av oss våra ponchos. Patti-Li har köpt med sej en sallad, men jag har helt glömt bort mat, så jag går upp till korvkiosken och köper en vegetarisk hamburgare och en kaffe. Det tar sån väldigt tid att få min mat - ny, oerfaren personal - att han har hunnit äta upp sin sallad innan jag kommer tillbaka. Men hamburgaren var god, och kaffet, ja, kaffe är väl alltid kaffe? Som Gertrude Stein kunde ha sagt. 

”Är det ledigt där?” undrar en skånsk man, och pekar på platser där min ryggsäck står, för att markera platsen vi håller åt Skäggige Skalman. Han, skåningen, var en del av ett helt sällskap, och dom andra hade slagit sej ner på bänkraden bakom oss. 
”Där är det ledigt,” svarar jag, och pekar på platsen bredvid ryggsäcken. ”Den här är upptagen.”
”Jasså, jaha, ja,” säger han, och sätter sej. 
Patti-Li Leuk har kommit hem från en långresa i Sydostasien, eller vad - har jag lärt mej - man också kallar Indokina. En riktig sån där backpacker-tripp, med vandrarhem, sleeperbussar och trekking genom djungler fyllda med tigrar, kobror, och boobytraps konstruerade av Viet cong. I alla fall i min fantasi. Jag har följt honom på snapchat, men det har varit lite knepigt, eftersom han ligger en halvdag före, tidsmässigt. Som present till mej har han köpt hem handgjord kola, gjord på kokosnötter, och jag, som ännu inte tagit upp dom ur min ryggsäck, plockar fram påsen och bjuder honom. 
 ”Dolly, hon var ganska feministisk,” säger mannen bredvid mej, och vänder sej till kvinnorna bakom oss. Han använder ordet feministiskt som om det vore något slags handikapp, inget att ta ställning emot, ingenting som är fel, men något att kanske notera. Som om hon hade fötts utan ben, eller hade nån sjukdom, som alkoholism.
”Jasså, jaha, ja,” svarar en av kvinnorna, som jag tror är hans fru. ”Vill du inte ha lite ost? Eller bröd, eller potatissallad,” jag hör henne rota fram saker ur sin väska ”eller kyckligbröst? En öl? En wrap?”
”En öl, kanske, tack,” svarar han. 

Så kommer Skäggig Skalman, lagom tills regnet börjar igen, och showen sätter igång. Man har fällt upp ett slags regnskyddande tält-tak över scenen, och man märker inget på föreställningen att förutsättningarna inte är optimala. Men vi är nog en ganska dämpad publik, även om vi känner oss entusiastiska. Det hörs liksom inte när man klappar under en poncho.

Dolly Parton föddes 1946, vilket gör henne 70 år, i år. Hon har gjort skivor, skrivit böcker, spelat in filmer, och har skrivit musiken till en musikal, 9 To 5, som bygger på filmen, där hon hade en av huvudrollerna, och som jag och Patti-Li faktiskt såg när vi var i New York, sommaren 2009. Den hade haft premiär på våren, och överlevde inte hösten. 

Men Parkteaterns produktion är en  charmig föreställning. Materialet är fascinerande, aktriserna kompetenta, och sången är snygg. Och det är nästan väldigt bra. Det skulle kunna bli väldligt bra, om man bara tog det en runda till, nöp lite här, kortade lite där, ändrade lite, på vissa ställen. 
Manuset är nämligen lite halkigt, ibland, och hoppar över en del dramatiskt intressanta scener. Till exempel får vi följa den fattiga sångerskan till Nashville, där hon söker jobb, men när hon sen slår igenom hoppar man liksom över vägen dit. Man nämner bara att hon blir tillfrågad om hon vill vara med i ett teveprogram. Det berättas inget hur tevepersonerna upptäcker henne, om hon sökte sej dit, eller om dom hittade henne, sjungande på ett pickupflak. Och det är sånt man vill veta, som publik.
Dessutom är jag inte helt såld på att man har översatt hennes sånger. Jag förstår varför man gör det: för att ge föreställningen en viss tillgänglighet, och ett extra värde, men i en show som ska hylla sångerskan och hennes musik så känns det lite snopet att inte få höra hennes ord. När man översätter musiken i musikalen MAMMA MIA! är det för att de ska ingå i ett dramatiskt berättande. Här är det i många fall inte så. 
Det börjar med vad jag tror ska vara ett feministiskt grepp, som slår fel: en av skådespelerskorna, föreställande en ung Dolly, står på scenen, och det hela ska utspela sej på någon slags bonnig marknad. Så kommer den andra skådespelerskan in, föreställande en fruktförsäljare, och börjar häckla henne, på ett ganska manschauvinistiskt sätt, med ganska stor fokus på hennes bröst, eller som han kallar dom: meloner. 
Meningen är nog att vi ska ställa oss på den unga Dollys sida, men sången hon sjunger är inte en Dolly-sång, och skådespelerskan som föreställer försäljaren gör det väldigt bra, och är mycket rolig, och eftersom Dolly själv ofta har skämtat om sina behag, så skrattar publiken gott åt den lite bortkomna Dolly. 

Skådespelerskorna föreställer ömsom Dolly, var för sej, och står ömsom utanför och kommenterar, informerar, inflikar och berättar. Det blir inte någon skillnad på när de byter Dolly-stafettpinnen, vilket är lite synd, eftersom de som personer är ganska olika, men kanske känner man att det känns lite gjort, lite Norma-Jean/Marilyn, det här med den privata stjärnan och den offentliga. 
Det är alltid svårt att hålla uppmärksamheten i såna här biografi-föreställningar, om inte objektets liv är fyllt av dramaturgiska vändningar, och Dollys liv är en askungesaga som slutar lite i förtid. Hon fick sin prins och sitt kungarike ganska tidigt, och det är lite svårt att krama någon mer dramatik ur sagan. 
Jag hade tyckt att det hade varit ganska intressant om man lagt motsättningen, dramat, i spänningen mellan berättarna och berättelsen: låtit två fördomsfulla feministiska skådespelerskor, som på något sätt tvingats till att mer eller mindre göra en föreställning om Dolly, och som minsann tror att dom vet var dom har henne, upptäcka att hon var någon som faktiskt åstadkommit en hel del, bra mycket mer än dom själva. Det är alltid kul när folk på scenen lärt sej något. 
Med detta sagt är det en varm, stollig, lite galen föreställning, och man går därifrån imponerad, både av Dolly och av de två skådespelerskorna. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

ETT SEKEL AV REVYER, FRÅN ROLF TILL RAMEL, på Parkteatern:

Hon stod nästan inne i buskarna, vid vägkanten, men steg fram när hon såg mej komma cyklade, och började vifta. Och peka. Vifta och peka. Hon var klädd i en sån där fladdrande, ärmlös diffust mönstrad solklänning, hennes ganska korta hår var vindrufsigt, och hon var väl en bit över 60 år. Söndersolad.
”Titta,” sa hon, ”titta vad männen från mellanöstern har gjort!”


TROLLFLÖJTEN 2.0 med Parkteatern, i Rålambshovsparken:

"I ett land där vi ofta väjer, veknar, överser och undviker, är det skönt att se denna vinkling. Inte som en protest, utan som något normalt. Det börjar bulta stolt i mitt svenska hjärta. Det finns många länder där den här typen av berättelser skulle anses vara barnförbjudna, eller där man skulle mötas av protester och attentat från religiösa och de konservativa. "


FOLKMORD - ELLER MIN LEVER ÄR MENINGSLÖS, med Teater Tillsammans, på Moment:Teater: Efteråt kände jag det som om jag måste ha missat något. Som om jag inte riktigt hängt med, hittat in, hajat grejen. 
Det var som den där gången i sjuan, för länge, länge sen: I högstadiet delades vår klass upp, och föstes ihop med en annan, och framför mej i ett av ämnena, satt plötsligt en ganska okänd flicka. Nu minns jag inte ens hennes namn. Carin? Eva? Lena?
I alla fall: det var i början av den första veckan, och jag såg plötsligt att hon hade ett par glasögon liggande framför sej på bänken. Jag hade inte sett henne ha några glasögon, och med ungars naivitet frågade jag, trots att jag egentligen visste svaret:
”Har du glasögon?”

”Nej,” svarade hon, leende, ”jag gillar att ta mej ett glas ibland.”

Låter det intressant? Här är resten: 



Ett litet tips: Operans Sommarkonserter

$
0
0


Träffas över ett GLAS 
och en KONSERT!


I Kungliga foajén hålls sommarkonserter med både Operans egna sångare och musiker, och andra framstående artister. Välkomstdrinken serveras kl. 17.00 i Guldfoajén. Konserten börjar 17.30 och pågår cirka 45 minuter.
PRIS 260 krI PRISET INGÅR Ett glas mousserande vin eller alkoholfritt alternativ samt inträde till konserten.

20 & 23 JULI

DÖDA POETERS SÄLLSKAP
Till 400-årsminnet av Cervantes och Shakespeare
Magnus Billström, baryton
Suna Chung, piano

21 JULI

DET ÄR VACKRAST NÄR DET SKYMMER
Musik av bland andra Gunnar de Frumerie och Ture Rangström
Monika Mannerström Skog, sopran
Ecaterina Wehlander, piano

22 JULI

SÖMNLÖS I SOMMARNATTEN
Musik av Johann Sebastian Bach
Magnus Billström, baryton
Suna Chung, piano och cembalo

27 & 28 JULI

ROMAN - SVENSKA MUSIKENS FADER
Johan Helmich Romans sonat i e moll
Peter Fridholm, flöjt
David Härenstam, gitarr

29 & 30 JULI

FRIDAS BOK
Birger Sjöbergs älskade visor
Henrik Hugo, sång - bas
David Härenstam, gitarr

3 & 4 AUGUSTI

I HATE MUSIC
Från Bernstein till Gershwin

Malin Emilson, sopran
Daniel Jarl, piano

5 & 6 AUGUSTI

FRANSKT FYRHÄNDIGT
Musik av Debussy, Fauré, Satie och Bizet

Anna Buchenhorst, piano
Per Rundberg, piano

10 & 11 AUGUSTI

FRÅN BRAHMS TILL BRITTEN VIA BRIDGE
Musik av Brahms, Britten, Bridge och Saint-Saëns

Ingrid Tobiasson, hovsångerska
Karin Ahnlund, viola
Ann-Sofie Klingberg, piano

12 & 13 AUGUSTI

GRIEG OCH FAURÉ
Sånger av Gabriel Fauré och Edvard Grieg

Kristina Martling, mezzosopran
Martin Virin, piano

Just nu ser jag fram emot -

$
0
0

- A MIDSUMMER NIGHT'S DREAM, med Polar Eclipse Theatre, på Parkteatern, Galärparken:

Från Parkteaterns hemsida: 
One of Shakepeare’s best loved comedies set in a 1960´s hippie commune present all the fun and amorousness of the original within a world of free love, peace, psychedelic visions, and altered states of consciousness.
As two pairs of troubled lovers enter the woods, the fairies and spirits interact with their magic. Will the lovers end up with their true love or not?
Shakespeares mest välkända komedi utspelar sig i 1960-talets hippie kollektiv med peace, love and understanding. Men vad händer när älvorna och andarna blandar sig i de två kärleksparens lekar?
Av William Shakespeare
Regi: Neil Rutherford
I rollerna:
Theseus/Oberon: David Inghamn
Hipployta/Titania: Kudzai Chimbaira
Egeus/Puck: Denny Lekström
Hermia: Cheryl Murphy
Helena: Cilla Silvia 
Lysander/Quince: Pontus Olgrim
Demetrius/Bottom: Chris Killik
Polar Eclipse Theatre 
In English
Neil Rutherford is an actor, director, producer and composer with a multi-award winning performer who has had leading roles in a number of original West End casts opposite actors lika Sir Ian McKellen, and performers as Shirley Bassey and Barry Manilow.

A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM, med Polar Eclipse Theatre, på Parkteatern, Galärparken, Föreställning 64, 21/7 2016.

$
0
0

AV: William Shakespeare REGI: Neil Rutherford, MED: Theseus/Oberon: David Inghamn, Hipployta/Titania: Kudzai Chimbaira, Egeus/Puck: Denny Lekström, Hermia: Cheryl Murphy, Helena: Cilla Silvia , Lysander/Quince: Pontus Olgrim, Demetrius/Bottom: Chris Killik, Angelica Rask, Selina Oberg, Maria Elen Andersson Bjorkvik, Rebecka Gustafsson, Anne Boel, and Nils Axelsson

Poetry in motion
Walkin' by my side
Her lovely locomotion
Keeps my eyes open wide
Poetry in motion
See her gentle sway
A wave out on the ocean
Could never move that way
I love every movement
And there's nothing I would change
She doesn't need improvement
She's much too nice to rearrange

Poetry in motion 
av Johnny Tillotson

Ibland har man en sån där perfekt dag, en sån där helt oklanderlig, felfri dag, en sån där dag som man hör att folk som ska avliva sin hund brukar försöka skapa: Favoritmat, favoritleksaker, favoritsysselsättning, och en hel del gullande och gosade. Hundar är inga dumma djur, så man tänker ju att dom kanske borde ana att något inte är som det ska, när dom liksom plötsligt översköljs av all kärlek, men dom är ju så positiva till sitt sinnelag att dom kanske bara tänker att allt - äntligen, för en gång skull - är som det borde vara. Dessutom kanske dom bara har en mycket vag uppfattning om döden. Det är för abstrakt, tror jag. Jag menar, jag har själv lite svårt att greppa det och jag måste säga att jag nog är smartare än många hundar. 
Inte alla, men dom flesta. 
Men, i alla fall, dom händer inte ofta, dom där perfekta dagarna, men jag hade en, idag, så nu går jag bara och väntar på nackskottet, eller sprutan, eller tabletten, eller vad det nu är man ger oss byrackor.

Det började för några månader sen, när jag fyllde år. Jag var mitt ute på Östersjön, för att se Silja Serenads uppsättning av musikalen GREASE.
Vid en viss ålder är det liksom dags att sluta ge personer saker, om dom inte uttrycklig har bett om det, och jag behöver verkligen inte mer. Och det vet min kompis Patti-Li - som var med mej på resan - så vi ger varandra någon liten symbolisk småsak, som en flaska skumpa, och koncentrerar oss på dom stora sakerna. Som i det här fallet överlämnades nånstans i närheten av Åland,  i form av en upptryck A4, där det stod att jag var berättigad att följa med på Sightseeing with a twist, och  a Lunch With a view i Kaknästornet.
Patti-Li är suverän på att planera såna här saker. För några år sen var vi nere i Sala Silvergruva. Bara sådär. Jag trodde jag var på väg till Borlänge, men - ja, det är en långt historia. Fråga mej, nångång, så ska jag berätta.
Lappen som Patti-Li överlämnade var ett slags tillgodohavande, att inkassera när det passade, för vi hade en hel del saker inplanerade, både tillsammans, och var för sej. En resa till London (Vi), en tvåmånaders resa till Sydostarisen (Han), en resa till Öland, och en himla massa teaterföreställningar (Jag).
Vi hade båda börjat få lite småpanik, eftersom sommaren liksom hade peakat, och detta var något som med fördel bör upplevas under det ljusa halvåret, så vi klämde in det hela i en vecka fylld av museibesök, en plötslig torsdag, att avslutas med Polar Eclipse Theater Companys Parkteatergästspel A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM.

William Shakespeare föddes 1564 och dog 1616. Detta är nästan de enda årtal jag kan utantill, förutom mitt eget födelseår, som råkar vara samma som Shakespeares, bara några hundra år senare.  
I år är det 400 år sen Shakespeare dog, och det kanske är något man tror skulle uppmärksammas stort på Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern, och jag tror att det kanske hade blivit av, om det inte vore så att båda husen har nya chefer, och jag antar att som sån är man inte superintresserad av att hylla någon annan, eftersom man är så ny, och nog är mer där för att hylla sej själv, för en gångs skull. Sin teater, sina val, sin syn, sin smak. Göra en markering, liksom. Pinka in sitt revir. 
Det är lite synd, men det är förståeligt.
Stadsteatern plockar fram - lite pliktskyldigt, kan man väl säga om man är ogin som jag - två versioner av ROMEO OCH JULIA. Och inget mer. Eller: inte vad jag kan hitta. Det är lite svårt att hitta på deras hemsida, tycker jag. Håller du med?
Stadsteaterns nya chef har sagt att hon vill fokusera på nyskriven och/eller feministisk teater, och jag tror inte man kan anklaga Shakespeare för att vara någondera.  
Dramaten har den irriterande olaten att inte namnge dramatiken på första sidan, utan man måste trycka på titeln för att komma till varje produktions specifika sida för att se vem som författat verket. Jag antar att deras webmaster inte är vidare dramatikerintresserade. 
I alla fall, Dramaten har av någon anledning en Bergmanfestival.
Men jag antar att det också är ett sätt att utmärka sej: som den teaterchef som inte firade Shakespeare. Synd att dom är två om det. 

Jag hade önskat mej en höst där något eller de båda husen pulserat av Shakespeare: Dans, musik, sonetter: att man dammat av de lite ovanliga pjäserna, och plockat upp pjäser och musikaler inspirerade av Shakespeare. Haft utställningar inspirerade av honom. Kostymer utställda. En relica av the Globe uppförd på Sergels torg? 
Jag hade gärna sett DOGG’S HAMLET, CAHOOTS MACBETH, av Tom Stoppard, eller hans ROSENCRANTZ AND GUILDENSTERN ARE DEAD.
PLAY ON! är en musikal från 1997 som bygger på Trettondagsafton, men den är situerad i 1940-talets Harlem, och använder sej av Duke Ellingtons musik.
1988 skrev Ann-Marie MacDonald en pjäs som låter väldigt intressant: GOODNIGHT DESDEMONA(GOOD MORNING JULIET), som handlar om en kvinnlig professor som tror sej ha hittat något intressant, som bevisar att OTHELLO och ROMEO OCH JULIET ursprungligen var komedier, men vågar inte berätta om sin upptäckt för sin manlige chef, utan börjar istället drömma om pjäserna. Låter inte det vansinnigt intressant?
Och jag hade gärna sett en uppsättning av KISS ME KATE, Cole Porters version av SÅ TUKTAS EN ARGBIGGA. Jag tycker också det vore intressant att se originalpjäsen uppsatt, bara för att få se hur man lyckas få den jämlik. 
Men jag är glad att man inte tyckte det var läge för WEST SIDE STORY, igen. Det känns ibland som om jag aldrig någonsin behöver se den igen. Och ärligt talat: Romeo och Julia sorterar lite in under samma rubrik. Jag tror jag har lite svårt att engagera mej när jag vet att det är kört. 
Om 48 år, 2064, kan vi fira att det är 500 år sen Shakespeare föddes, och förhoppningsvis har båda teaterhusen chefer som känner att dom redan har gjort sina avtryck, och kan se se lite omkring. Jag fyller hundra det året, förresten, så det är något att förhoppninsvis se fram emot.

Patti-Li och jag har åkt Hop-on Hop-off både i Stockholm och i Helsingfors, och det är trevligt, och ger en bra överblick av en stad. Vi har också tagit olika guidade båtturer med Strömma Kanalbolag, både på Mälaren och i Brunnsviken, men Ocean Busär något annat. Det är en buss som går på vattnet, och det är något som måste upplevas. 
Man stiger på nere vid Operan, på Strömgatan, precis vid kajen där Kungsträdgården tar slut, och man gör nog klokast i att boka sina biljetter, för om man försöker sej på en drop in kan man bli vansinnigt besviken, eftersom chansen är stor att man inte kommer med. 
Det är en stor, poolblå buss, lite högre än vad som är vanligt, och med en front som är strömlinjeformad, som fören på en båt, vilket jag antar att man kan säga att den nästan är. När man kommer närmre ser man också att en stor haj simmar längst med bussens sidor. 
Vi tar plats nästan längst bak. En amerikansk familj sitter bakom oss. Några tyskar breder ut sej framför. Det ryktas att det finns holländare ombord. Men inga norrmän. 
Guiden är en mycket underhållande man som talar skånska, och när vi kör Hamngatan och Strandvägen ut mot Djurgårdsbrunnsviken, underhåller han oss, på svenska och engelska, med rolig och intressant fakta om sånt som susar förbi. Jag har bott i Stan i över trettio år, men jag lärde mej saker som jag inte hade en aning om.
Vid Villa Källhagen svänger vi av, man spelar My Heart Will Go On, ur Titanic, i bussens högtalarsystem, och så är det plums! rakt ner i vattnet. Det är en väldigt speciell känsla. Lite James Bond, liksom. Ena stunden är man på land, och så plötsligt är man bara i vattnet. 
Vi glider längst med viken, in mot Stan, under Djurgårdsbron, förbi Sjöcafeet på Djurgårdssidagn, och uteserveringarna längst med Standvägen. Guiden pekar ut intessanta saker till höger och vänster, och vi vrider och vänder oss för att se. Vi rundar Junibacken, Vasamuseet och Gröna Lund, svänger förbi Skeppsbron och Kastellholmen, och gör en liten runda utanför Stadsgårdskajen, Slussen och Skeppsbron, innan vi dyker in under Skeppsholmsbron och puttrar tillbaka uppför Djurgårdsbrunnsviken och upp på land vid Norra Djurgården. Jag antar att det är det här folk menar när dom säger att Stockholm är vackert.
Det tar runt en timme, och är ganska oförglömligt. 

När vi stigit av vår båt-och-buss-tur vid Operan, tar vi våra cyklar och drar ut till Gärdet, för en lunch uppe i det blå. Eller nästan, i alla fall. Man är så högt uppe att det känns lite som om man flyger. 
Vi irrar runt lite grand, när vi kommer närmre. Vi ser tornet, högt däruppe, över trädkronorna, men vi hittar liksom ingen väg som leder dit, och det slutar med att vi tar någon slags stig genom skogen. Det ligger gödsel lite här och var, så jag antar att vi är på någon slags häststig. 
Jag visste att det var Stockholms högst byggnad, men det känns inte så när jag står härnere på marken, utanför. Det är inte förrän jag kommer upp som det börjar hisna. Utsikten är fånigt fantastisk. Jag ser ända bort till höghusen i Liljeholmen, ända till dom nybyggda skraporna vid Årstadal, och jag upptäcker att Fjäderholmarna ligger hur nära som helst. 
Och jag vet inte vad jag hade väntat mej av själva restaurangen. Jo, förresten, jag vet precis vad jag hade väntat mej, och det var inte alls det här. Jag hade sett framför mej nån slag cafeteria som fastnat i 60- eller 70-talet, med heltäckningsmattor, paneler på väggarna, och brickservering i nån slags kantin, du vet, lite som på Ikea? Ingen kommer ju för maten, tänkte jag, allt handlar om utsikten. Man kan ha fel, och sen kan man ha riktigt jävla fel, och det var det jag hade. Riktigt jävla fel.
Det här är flådigt som fasiken, utan att vara dyrt. Jag beställer en pasta, och går bort till salladsbuffén i andra änden av restaurangen, för att fylla på min assiett. 
Men det är svårt att slita sej från utsikten. Jag blir liksom stående, spejande, med en halvfylld salladstallrik framför mej. Det är inte förrän magen börjar kurra som jag vaknar upp, och går tillbaka till Patti-Li, som nog undrar vart jag tagit vägen. 
Det finns en slags ful uppfattning att man inte ska vara som en turist, speciellt inte när man är en turist, men jag tycker att det är när man vågar släppa på den där rädslan att inte vara häftig, att våga stå ut, som man verkligen börjar uppleva nåt. Att vara turist är förlösande, och när det gäller ens hemstad borde det nästan vara obligatoriskt. 
Några väl insatta stockholmare har hittat hit, två kavajklädda affärsapor bakom oss käkar businesslunch, och en korpulent taxichaufför bredvid vårt bord lyxar till det med en soppa som förrätt, men annars är det mest turister, tror jag. Ett stort bord lite längre bort är helt omringat av hungriga och lite konfunderade japaner. Bakom Patti-Li sitter vad jag tror är två norska flator, och lite längre bort ett dagcenter från Småland - japp, jag gick dit och tjuvlyssnade när jag låtsades ta foto. En kille med downs syndrom var så där underbart icke-imponerad av utsikten, men var helt förförd av vad han hade på tallriken. 
Maten är mycket god, och vi bestämmer där och då att vi måste komma tillbaka hit, kanske med någon tredje i sällskap, för att visa upp och inviga, och när vi sen går en våning upp och ser att det finns en skybar, då är det så gott som bokat att vi bara ska hit nån kväll, när det börjar mörkna, och klunka en gin och tonic. 

Allt ser lite annorlunda ut, häruppifrån, och förhållandena är inte alls som man tror. Platser verkar nästan ha hoppat runt, förbytts, som om någon gjort rockad med stans utsiktsmål. Den där kyrkan borde väl ligga på andra sidan om det där tornet? Och vad är det där för en hög kulle, borta vid Globen?
Vi går upp ytterligare en våning, till ett instängslat utsiktsplan. Jag tror inte på någon slags gud, förutom som en sista utväg, och som en slags jultomte att önska sej saker av, men här uppe blir man nästan lite religiös. 
För några år sen var jag uppe på Top of The Rock i New York, ett obesvationsdäck upp på 70:e våningen i Rockefeller Center, där man kunde gå runt hela byggnaden och se Manhattan och stora delar av New York, och det var nästan stört omöjligt att slita sej. Jag gick runt, runt, i tre timmar, tog selfies innan det ens hette selfies, och fick en helt strålande solbränna på köpet, och jag upptäckte hela tiden nya saker jag inte sett. 
Det är likadant här: vi vill stanna kvar, men vi vet vi måste gå. Och det fina med att turista i sin hemstad är att det inte är svårt att komma tillbaka, om man vill. 

Nere på landbacken är det en obarmhärtigt solig dag. Nästan glödgande. En sån där fnöske-torr och ökenhet dag, där pensionärer dör som flugor, hundar flämtar i skuggan, och växterna vissnar i värmen. Man glömmer bort att man borde dricka, för man har varit törstig så länge att känslan liksom har blivit en norm, och man glömmer liksom bort den, finner sej i en torr mun, och litet utmattat, förvirrat tillstånd.

Mätta och belåtna, och lite kaffe- och sötsugna, igen, försöker vi irra oss mot Djurgården, och letar efter en väg, för att hitta en bro, över Djurgårsbrunnsviken, från Norra Djurgården till Kungliga Djurgården. 
Vi lyckas på något sätt irra bort oss ända ut på udden, till Kruthuset, innan vi hittar nån slags cykelstig som tar oss tillbaka, och över Lilla Sjötullsbron.

Man håller på med genrepet, när vi kommer fram till Galärparken. Skådisarna står på scen i full kostym, och man är mitt uppe i hantverkarnas uppspel, vilket betyder att det snart är över. 
En full gubbe ligger under en av buskarna borta vid kiosken, ordentligt klädd i vinröd piketröja och beiga chinos, och en svart attacheväska ligger vält en bit bort. Då och då vaknar han, och skriker något till aktörerna på scenen. Jag tror inte själv han är medveten om vad han vill, eller vad han säger. Han är sådär full att reptilhjärnan har tagit över. När han börjar vråla något, igen, går jag bort till honom och lägger fingret mot mina läppar i den där internationella gesten för Shh. Han, i sin tur, lägger sitt finger mot sina läppar, i en slags hälsning, och nickar ner i gröngräset, som om något klubbat honom. Efter en stund börjar han krypa omkring, lite som en uttråkad hund som vill leka, men inte har några vänner. Jag funderar på om man borde ge honom lite vatten, så att han inte helt torkar ut, men när jag tittar dit igen är han borta. Bara hans väska ligger kvar. Efter en stund ser jag honom sitta bland publiken, som redan börjat fylla bänkarna, men när genrepet är slut är båda han och väskan borta. 

Klockan är fyra på eftermiddagen, nästan kväll, men solen bränner i nacken. Jag viker upp min skjortkrage och vänder på kepsen, så att skärmen pekar bakåt, när vi tar plats, långt farm, för att vänta på att det ska börja. Patti-Li går iväg till kioskerna, köper kaffe, rawfood-bollar och tre sorters godisremmar. Sen är det slut på födelsedagspresenter, precis när jag börjat vänja mej.

A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM skrevs mellan 1590 och 1597. Ingen har någon aning om när, eller varför. Man antar att det är ett beställningsarbete för att fira ett bröllop, men som med så mycket med Shakespeares så är man inte säker på någonting. 

Jag har absolut inget belägg för det, men för mej är detta den första sängkammarfarsen. Folk springer ut och in, misstar sej, förtrollar och förtrollas, och i slutet har inget riktigt hänt, förutom att allt har ordnat sej. 

Polar Eclipse Theatre är ett nystartat kompani, där delar av ensemblen kommer från en annan grupp - SEST, The Stockholm English Speaking Theatre, som gjorde ett gästspel på Parkteatern för några somrar sen med MUCH ADO ABOUT NOTHING.

Det handlar om fyra intrasslade intriger: Hertigen av Aten ska gifta sej med Amazonernas drottning, och stadens hantverkare har bildat en amatörteatergrupp för att framföra en pjäs till deras ära. En av stadens borgare vill att hans dotter ska gifta sej med Demetreus, men hon är kär i Lysander, som också älskar henne. Och hennes väninna Helena, älskar Demetrius. 
Oberon, älvornas kung, och Titania, älvornas drottning, grälar om vem som ska ha vårdnad om ett litet indiskt barn, och för att få som han vill ordnar Oberon så att Puck, hans hjälpreda, ska droppa några förtollade droppar i Titanias öga, när hon sover, så att hon blir förälskad i det första hon ser. De fyra älskande, har också kommit till skogen, Hermia och Lysander för att fly, Demetrius på jakt efter Hermia, och Helana på jakt efter Demetrius. 
Oberon, som ser Demetrius skälla ut Helena, beordrar Puck att hälla lite av förtrollningssaften i den unge mannens ögon, men Puck tar fel på person, så att Lysander blir förälskad i Helena. 
En av hantverkarna blir förtrollade till åsna, och blir det första älvdrottningen ser när hon vaknar. 

Här har man förlagt handlingen till ett slags hippiesamhälle. Scengolvet är täckt med en grön nålfiltsmatta, man har klätt in området runt scenen med konstgräs, och ställt ett underbart tält, i form av en folkvagnsbubbla nedanför scenen.  Puck är en långhårig, amerikansk hippie som lirar gitarr, och älvorna, och älvregenter är som hämtade ur musikalen HAIR. 
Detta är en av mina favoritpjäser, och jag kan den ganska bra, och den håller för såna här tidstransporneringar. Jag brukar säga att jag inte gillar ’grepp’ på teatern, men med det menar jag tolkningar som inte förtydligar handlingen, som liksom bara ligger utanpå, som en slags illasittande kostym, nånting som inte har någon konsekvens för dom på scenen. 
Här är det inte svårt att tänka sej skogsvarelserna som flummiga och frigjorda, i kontrast till det stela, vitklädda stadsfolket. 

Man har gjort många roliga grepp: Det dubbleras en hel del, förutom den ganska vanliga att älvdrottning och -kung hoppar in som Hertingen och Amazondrottningen: Demetrius dubblerar som Botten, hantverkaren som får ett åsnehuvud, Lysander dubblerar som Kvitten, hantverkarnas regissör, och Puck spelar även Hermias pappa, men man tar också upp personer ur publiken, som får spela hantverkare, på ett slags buktalarsätt: Skådespelarna står bakom och läser repliker och för ’hantverkarnas’ armar, som bara behöver röra på munnen. 
Det är ett mycket inspirerat och lyckat grepp som nog tillfredställer både för att det är ett roligt, i sej, och för att man är glad att det inte är man själv som står där uppe. 
Hermia och Helena är de enda som inte dubblerar, och på nåt sätt sitter jag och önskar att man hade lyckats klämma in ytterligare en varsin roll åt de två, mer för symmetrin än för att dramat kräver det. Kanske hade dom kunnat dyka upp som älvor?
Jag har flera gånger tänkt att man måste se till att göra några sorti-öppningar i fonden på den scenvagn man använder i Galärparken - eller skaffa en ny - för det blir lite omständigt med alla soriter och entréer, inte bara i den här pjäsen, utan även i andra jag har sett; man måste nerför en trappa, och runt scenen för att helt försvinna från fokus, och förhållandet är det omvända vid entré: man måste sno som en råtta för att hinna runt, uppför trappan och in på scenen, innan man verkligen kan börja.
Min engelska är väldigt bra, ärligt talat; den är imponerande, men även såna som du, som vill ha dina teveprogram textade, hänger med. Det är något särskilt att höra Shakespeare på orignalspråk. Inget ont om Göran O. Eriksson och alla andra översättare - och dom har varit många - men en översättning kan aldrig bli lika bra som originalet, och jag tycker faktiskt att det är lättare att hänga med på engelska, än i de många krystade svenska tolkningarna. Kanske är det så att det svenska språket har åldrats - låt oss säga förnyats - mer än det engelska?
Föreställningen är bäst när skådisarna liksom lutar sej tillbaka mot texten, litar på berättelsen. Ibland, när man spelar klassikerna, finns en tendens - eftersom det kanske är lite svårt att känna att orden i replikerna överensstämmer med vad man själv skulle ha sagt i samma situation - att liksom ’måla’ texten med känslor. Man har gjort en analys: Hon är arg, och så då så spelar man henne arg, så till den milda grad att man tar över texten. Som publik ser man inte annat än att hon är arg, eller att han är ledsen, man hör inte texten, man ser bara känslan.
Jag menar inte bara att våga gå emot texten - man måste inte nödvändigtvis spela arg bara för att repliken deklamerar så - utan även att inte ta över känslan. Att våga lita på att texten meddelar det man ska kommunicera. 
Att våga ta ett steg tillbaka och låta Shakespeare ta över. Kanske är det extra viktigt när det levereras inför en publik som i de flesta fall inte har engelskan som modersmål. 
I den här föreställningen framförs några fantastiskt vackra, poetiska monologer, och en hel del versleverans som är lika rytmisk och briljant som från en 1600-talsrappare. Detta är en ypperlig föreställning för Parkteatern, och jag ser redan fram emot vad Solar Eclipse Theatre sätter upp nästa år. Jag räknar att Shakespeare skrev 17 komedier, så man kan välja och vraka. Vad sägs om TWELFTH NIGHT, eller THE TEMPEST? MEASURE FOR MEASURE? 
Ärligt talat: det hade varit roligt - och kanske inte nödvändigtvis av den här gruppen, men gärna - att få se Shakespeare spelas som man gjorde då, med män i alla rollerna. Inte som ett ställningstagande mot kvinnor - vilket jag inser är hur många kommer att ta det - utan för att helt enkelt få uppleva hur det såg ut på den tiden när det begav sej? Kan man - kunde man - släppa att det är en man i en klänning, och inte en kvinna? 
Kanske är det ett perfekt sätt att spela  THE TAMING OF A SHREW: att låta en man göra rollen, och på så sätt själv få uppleva misogynismen? Om det nu inte låter lite väl mycket som något Alexander Mørk-Eidem skulle sätta tänderna i?
Om man nu inte vill sätta upp den här föreställningen ännu en gång, för jag tror nog den håller för en repris.

När det nästan är över, och solen börjat dala, och värmen liksom börjar plana ut, och de fyra ungdomarna på scenen härjar runt i skogen, ömsom älskande, ömsom hatande, när Puck löper runt och ställer till det, och när hantverkarna visar upp sen version av finkultur, då sitter jag där och försöker ta in, försöker minnas, försöker konservera den här känslan, den här upplevelsen, av en helt enkelt perfekt dag.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


DOLLYWOOD, med Parkteatern:

"Och så fort jag skickat iväg meddelandet tänkte jag: Får man säga så? Beirut? Är det politiskt korrekt? Är det kulturell appropriering, patroniserande, eller rent av rasistiskt? Vad säger man om vill vara politisk korrekt, men samtidigt lite rolig? Möt mej vid Tullhuset, Slussen är rena rama Stonehenge? Rena rama Borgholms Slottsruin? Rena rama… Slussen. 
Det är rena rama Slussen, vid Slussen?"


ETT SEKEL AV REVYER, FRÅN ROLF TILL RAMEL, på Parkteatern:

Hon stod nästan inne i buskarna, vid vägkanten, men steg fram när hon såg mej komma cyklade, och började vifta. Och peka. Vifta och peka. Hon var klädd i en sån där fladdrande, ärmlös diffust mönstrad solklänning, hennes ganska korta hår var vindrufsigt, och hon var väl en bit över 60 år. Söndersolad.
”Titta,” sa hon, ”titta vad männen från mellanöstern har gjort!”


TROLLFLÖJTEN 2.0 med Parkteatern, i Rålambshovsparken:

"I ett land där vi ofta väjer, veknar, överser och undviker, är det skönt att se denna vinkling. Inte som en protest, utan som något normalt. Det börjar bulta stolt i mitt svenska hjärta. Det finns många länder där den här typen av berättelser skulle anses vara barnförbjudna, eller där man skulle mötas av protester och attentat från religiösa och de konservativa. "




PRIDE@BOULEVARD - CLUB CORNER OF THE SKY, Boulevardteatern, föreställning 65, 22/7 2016

$
0
0
MED Niklas Riesbeck, Emil Molin, Daniel Mauricio, Josefina Hylén, Jenny Holmgren, Maria Hartman, Maria Friman, Nicklas Berglund.

Beyond the cheap colored lights
One song, before the sun sets
Glory, on another empty life
Time flies, time dies
Glory, one blaze of glory
One blaze of glory, glory
Find glory in a song that rings true
Truth like a blazing fire, an eternal flame

One Song Glory 
ur RENT
av Jonathan Larson.

Broadway Cares - Equity Fights Aids, är en amerikansk organisation som samlar in pengar genom olika konserter och evenemang, som Broadway Barks, Broadway Bares, Broadway Flea Market & Grand Auction och Easter Bonnet Competition. 
Broadway Backwardsär en av deras årliga konserter där artister sjunger sånger dom annars inte skulle få chansen att framföra, eftersom dom är tänkta för det motsatta könet. Det kanske låter lite enkelt, lite övertydligt, men en sång kan få ett helt annat djup när man byter ut sångare. Ta till exempel I’m Not Afraid of Anything ur SONGS FOR A NEW WORLD, av Jason Robert Brown. I vanlig fall sjungs den av en kvinna, och handlar då om hur alla i hennes krets är rädda för något, och hur denna rädsla har påverkat dom, till skillnad från henne själv. 
På youtube finns ett klipp där Jason Gotay sjunger sången, och kanske är det min homosensibilitet som filtrerar, men för mej blir det en helt annan sång när han sjunger den. Rader som:

Daddy's afraid of babies
I mean he got through me, but now
He's afraid of babies
Guess he's scared of what they'll be
och
And Mama's afraid of crying
You know she tries to hold it in
But she's afraid of crying
And she can look at me with tears stuck in her eye
And I don't know why

tolkar jag på ett helt nytt sätt och jag upplevs att den sjungs av en ung man som just verkar ha kommit ut för sina föräldrar.

Pride@Boulevard är en årlig händelse på Boulevardteatern, skapad för att man inte tyckte att Pride var tillräckligt feministisk. I vanliga fall brukar jag tycka att det är synd när man bryter sej ut, splittrar och separerar istället för att ena och stärka, liksom tar sin plats inuti, istället för att ställa sej utanför, eftersom det försvagar, men eftersom man håller sitt event innan Pride börjar kanske man kan se det som en slags kick off?

Jag och min kompis Patti-Li Leuk försöker göra ett museibesök i månaden. Det låter kanske inte så mycket, men det kan vara nog så snärjigt att få ihop det, så vi har en liten räddningsregel: vi får besöka två museum under två månader, alltså kan vi gå två gånger en månad, om det visar svårt att få ihop ett besök under en viss månad. Saker som resor till Sydostasien kan komma emellan. Inte jag. Han. Sex veckor. Avis? Peut-être.
I alla fall: Juni fick ett retroaktivt museibesök på Skansen i Juli. Vi rände runt bland husen i hantverksbyn, lunchade på Stora Gungan och fikade på Kafé Petissan, spanade in lodjur, brunbjörnar och renar, och jag till och med gosade med några getter. 
Visst skulle man väl kunna tänka sej att något som ligger så högt upp skulle ha en behagligt svalkande bris? Inte då: vi irrade in och ut ur visthusbodar och rödmålade torp, och svetten fullkomligt rann om oss. Till slut plockade jag upp mitt paraply ur ryggsäcken och spände upp det, som skydd mot solen. Jag hade sett japanska turister göra så, och det känns väldigt skönt. Man ser ut som en dålig dragversion av Mary Poppins, men jag är hellre bekväm än bedårande. 
Vi gör inget halvdant, vi var där från det att man öppnade, tills vi var tvungna att ge oss iväg till Boulevardteatern. 

I år firar Pride@Boulevard sitt femte år. Det började i en nästan amatörmässig enkelhelt, men har nu vuxit, polerats och förvandlats till ett ganska respektabelt event. I år är deras hittills största satsning, med stor orkester och proffsgästarister, och precis som på Broadway Backwards så sysslar man med gender bending. 
Aftonen hålls ihop av Adam Gardelin som stolt berättar om de olika årens föreställningar. 

Det låter fantastiskt bra, både från sångare och orkester. Vi bjuds på Corner Of The Sky, ur PIPPIN, med Jenny Holmgren, Maria ur WEST SIDE STORY med Maria Hartman, Role Of A Lifetime ur BARE med Emil Molin, och Changing My Major, ur FUNHOME, med Maria Friman. 
Jag gillar Niklas Riesbecks smak och sensibilitet. Den är edgig, kompromisslös och lite provocerande. Han vänder fokus bort från sej själv och fokuserar på verket, och visar inga tecken på överdrivet servilt publikfrieri. När han sjunger Eve Was Weak ur CARRIE, en sång som handlar om hur den mobbade Carrie kommer hem till sin strängt religiösa mamma och berättar att hon fått sin första mens, gör han det med hjälp av en blodig buktalardocka föreställande Carrie. Själv är han mamma. Det är galet, utmanande, exklusivt och mycket modigt. Detta är inte bara en artist, inte bara en sångare; detta är en konnässör. 

När Josefina Hylén börjar sjunga Gethsemane, ur JESUS CHRIST SUPERSTAR, tänker jag att detta är verkligen ett ypperligt, oväntat val: den ultimata sången när en son gör upp med en auktoritär far byts ut till att handla om en relation mellan dotter och en far som offrar henne, och gör den på så sätt ännu mer laddad. Jag tänker plötsligt på hedersmord, på barnäktenskap, på Ifigenia, på Fadime. Tyvärr, upptäcker jag, har man bytt ut ordet God mot Godess, och på så sätt gjort det ultimata patriarkatet till ett matriarkat. Jag förstår att man tänker att man har gjort något mycket fyndigt, men för mej hade det varit mycket intressantare och normkritiskt om man hade sjungit texten om den var. 
Daniel Mauricio framför Burn ur HAMILTON, och jag önskar att han fått en sång till, för jag hade gärna sett honom komma tillbaka och riva av mer, för det är för lite från honom. Kanske Doing What Comes Naturally, eller You Can’t Get A Man With A Gun, ur ANNIE, GET YOUR GUN, eller Men! ur CALAMITY JANE, eller Secret Love, kanske?
Maria Hartman och Maria Friman framför Agony ur Stephen Sondheims INTO THE WOODS, ett kanske inte helt lyckat sångval: Den är i original en slags kukmätartävling mellan musikalens två prinsar, som både försöker bevisa att han är den man som lider mest för att han inte kan få den kvinna han vill ha. Den ena jagar Askungen, den andra Rapunzel. I musikalen visar dom upp den funktionen prinsar ofta har i sagor berättade ur ett ’kvinnligt’ perspektiv: dom ska söka och leta och jaga efter prinsessan, och när han funnit henne är hans funktion och sagan över. Man får inte veta mycket mer om honom. Här kommer sångerskorna in, utklädda till prinsessor, och jag blir lite fundersam. Utklädda till prinsar, det hade jag förstått, men prinsessor? Är det inte lite safe, lite fegt, lite oinspirerat? Är inte meningen med konserten att undersöka gender bending? Nej, vänta, tänker jag, nu förstår jag: dom är prinsessorna dom själva sjunger om! Den ena är Rapunzel, den andra är Askungen. Spännande!
Tyvärr, inser jag efter en stund, har man inte den infallsvikeln. Man framför numret som om de två prinsarna bytts ut till prinsessor. Punkt. 
Så kommer Niklas Riesbeck in igen, och framför Just A Housewife ur WORKING. Det är en sång från den tiden då det fanns hemmafruar, och hur den stolthet dom kunde känna över sitt ’arbete’ förväntades vara ett slags antifeministiskt tvång, som att ingen skulle kunna välja att vara hemma med barnen. 
Det blir väldigt spännande när en man sjunger den: för många år sen försökte jag - till ett projekt - hitta nakenbilder på män där de framställdes på samma sätt som vissa pornografiska bilder på kvinnor: som offer, men det var något som visade sej vara stört omöjligt. Oavsett vilka poser mannen på bilden hade, så kändes han aldrig så utlämnad som samma slags bilder på kvinnor. Man förutsatte, för att det var en man, att han själv med på noterna, att detta inte var något han tvingats till. Var det förnedrande var det en förnedring han njöt av, som han sökt sej till. 
När en man sjunger om att han bara är en hemmafru blir det också laddat, eftersom det på något sätt förutsätts att han själv har valt det, att han, till skillnad mot många kvinnor, inte behöver finna sej i det, om han inte vill. Hans kamp blir på något sätt en helt annan.
Nicklas Berglund testar något ganska kaxigt: han försöker sej på Let It Go, ur Frozen. Utan att veta mycket om musik måste jag säga att det låter som en väldigt svår sång att sjunga: när det är högt är det högt, och när det är lågt är det… lågt. Det kräver en jäkla pipa. Det är också lite modigt att ta en sång som är ett typexempel på kvinnlig frigörelse och förstärkelse och låta en man sjunga den.
Jenny Holmgren sjunger en hyllning till massakern i Orlando: Empty Chairs At Empty Tables ur LES MISERABLES. Ett mycket smart och passande låtval, och ett rörande framförande. Nånting att peka på när folk undrar vad det egentligen är som är så bra med musikaler. 
Akten avslutades med att alla kom in och sjöng Seasons Of Love from RENT. 

Efter paus tar Club Corner of the Skyöver, och det funkar inte riktigt. Det beror inte så mycket på artisterna, utan på oss, publiken. Club Corner of the Skyär en open mike-klubb med inriktning på musik från musikaler, där amatörsångare och proffs är välkomna upp på scenen för att sjunga.
Majoriteten av publiken den här kvällen, har kommit för att se, men inte synas. Eller höra, men inte höras, kanske man ska säga. 
Jag har varit på Club Corner när dom håller till på Klara Kaféscen, och då fullständigt köar man för att få komma upp på scenen och sjunga, men här är det helt annorlunda: Konferenciern John Mörk gör ett hästjobb när han försöker förmå folk att delta. Några av artisterna från första akten går upp, en del ur publiken gör sitt, men det vill sej inte riktigt. Vi trampar liksom vatten och väntar på att det ska komma igång, men till slut går det inte att hålla liv i det hela, och man stänger för kvällen. 
Till hösten kommer Club Corner Of The Sky tillbaka till Stadsteatern, och om du inte har varit där är det dags. Det är ett måste.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM, med Polar Eclipse Theatre, på Parkteatern, i Galärparken:

Ibland har man en sån där perfekt dag, en sån där helt oklanderlig, felfri dag, en sån där dag som man hör att folk som ska avliva sin hund brukar försöka skapa: Favoritmat, favoritleksaker, favoritsysselsättning, och en hel del gullande och gosade. Hundar är inga dumma djur, så man tänker ju att dom kanske borde ana att något inte är som det ska, när dom liksom plötsligt översköljs av all kärlek, men dom är ju så positiva till sitt sinnelag att dom kanske bara tänker att allt - äntligen, för en gång skull - är som det borde vara. 


DOLLYWOOD, med Parkteatern:

"Och så fort jag skickat iväg meddelandet tänkte jag: Får man säga så? Beirut? Är det politiskt korrekt? Är det kulturell appropriering, patroniserande, eller rent av rasistiskt? Vad säger man om vill vara politisk korrekt, men samtidigt lite rolig? Möt mej vid Tullhuset, Slussen är rena rama Stonehenge? Rena rama Borgholms Slottsruin? Rena rama… Slussen. 
Det är rena rama Slussen, vid Slussen?"


ETT SEKEL AV REVYER, FRÅN ROLF TILL RAMEL, på Parkteatern:

Hon stod nästan inne i buskarna, vid vägkanten, men steg fram när hon såg mej komma cyklade, och började vifta. Och peka. Vifta och peka. Hon var klädd i en sån där fladdrande, ärmlös diffust mönstrad solklänning, hennes ganska korta hår var vindrufsigt, och hon var väl en bit över 60 år. Söndersolad.
”Titta,” sa hon, ”titta vad männen från mellanöstern har gjort!”



DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET, av Moliere med Teater7, i Vinterviken, föreställning 66, 23/7 2016.

$
0
0
REGI Micke Klingvall, MED Amanda Jalmberger, Ola Wallinder och Per Christian Mollan, MUSIK Anders Ny, MASK Roar Birkelund Sørli

You've gotta have heart
All you really need is heart
When the odds are sayin' you'll never win
That's when the grin should start
You've gotta have hope
Mustn't sit around and mope
Nothin's half as bad as it may appear
Wait'll next year and hope
When your luck is battin' zero
Get your chin up off the floor
Mister you can be a hero
You can open any door, there's nothin' to it but to do it
You've gotta have heart
Miles 'n miles n' miles of heart
Oh, it's fine to be a genius of course
But keep that old horse
Before the cart
First you've gotta have heart



Heart 
ur DAMN YANKEES
Musik: Richard Adler
Text: Jerry Ross


Det var inte vad hon sa, inte själv orden i sej: ”Nej, jag vill inte ha nån äppelkaka, sluta fråga mej!”, utan hur hon sa dom: Med totalt, oförfalskat hat. Jag tror att vi hoppade till allihop, både vi i kön och dom bakom disken. Jag, som nästan hade kommit fram till vad jag skulle beställa, tappade bort mej, och fick börja om igen. Skulle jag ta fikonkakan, eller något mer paj-aktigt?
Och, nej, hon var inte en tonårig dotter som gjorde ett utspel mot nån av sina föräldrar, för att testa gränserna. Detta var en vuxen kvinna, som du och jag, om vi inte definierade oss som män.
Är det inte konstigt att vissa par behandlar varandra på ett sånt respektlöst, hätskt, inhumant sätt som dom aldrig skulle bemöta någon annan? Om nån av mina vänner hade betett sej sådär mot mej så tror jag inte att jag hade kunnat umgås med den personen igen, hur mycket han eller hon bad om ursäkt, för själva hatet, ilskan, skulle skrämma mej, och här stod ett par bortåt 40-år, han med en treårig son på armen, och hon med en yngre, svårdefinierad unge i famnen, och hon behandlade honom på ett sätt som skulle fått mej att ringa djurskyddsföreningen, om han vore en hund. Det var inte det att han lät sej hunsas, för jag antar att han var van, det är hur hon kunde tillåta sej att behandla en annan person, en annan varelse, på ett så respektlöst sätt. Om jag hade så mycket ilska, så mycket hat och avsky i mej så tror jag att jag hade gått till någon slags psykolog, för det skulle ju kunna sluta hur som helst. 
Allt han hade gjort var att fråga henne om hon ville ha äppelkaka.

Jag står i kön till Vintervikens trädgårdscafé. Det är söndag, solen skiner, men några fantastiska, nästan filmiskt mörka regnmoln kommer tumlande inifrån Stan. Det ligger åska i luften. En liten monsun och en rejäl urladdning vore välkommen. Min skjorta klibbar på min rygg, svettig efter cykelturen hit ut. 
Min kompis Patti-Li och jag har bestämt oss för att besöka ett museum i månaden, så tidigare på dagen hade vi varit i Riddarholmskyrkan. Han hade aldrig varit där tidigare, men jag var där förra sommaren och såg en föreställning, CAROLUS REX. Nej, vänta, det var nog förr-förra sommaren? I alla fall kan man säga att jag har varit där, men inte riktigt där, eftersom kyrkan liksom var inklädd, eller utklädd. Vilket den varit ganska ofta, visade det sej på vår guidade tur. Varenda gång någon begravts där - och det är mest kungar - så har man klätt in kyrkorummet på det mest fantastiska sätt. Vi såg förskönande bilder av begravningar och det var helt klart svårt att känna igen interiörer. 
Men kyrkan är helt värt värd ett besök. Den invigdes 1300. Det är 716 år sen. Det gör den till en av Stockholms äldsta byggnader.

Jag tror att det allt annat än kärleksfulla paret framför mej i kön har gjort mej lite stirrig, för när jag beställer en kaffe och sätter ner min utvalda fikonkaka, så frågar kassörskan, angående min kaka:
”Grädde till det?”
Men det enda jag hör är:
”Helvete.” Så jag vet inte vad jag ska svara. Det är inte förrän hon upprepar frågan som jag fattar vad hon menar, tackar nej, betalar, plockar upp min bricka och letar mej bort till scenen. På vägen dit går jag förbi dom igen, paret med ungarna. Jag hör honom säga, lite sådär konservant:
”Det ser ut att bli regn.”
Hon svarar något, men jag är för långt bort för att höra vad. Men jag hör hennes ton. Den påminner mej lite om om Pazuzu, du vet, den där demonen som besatte Linda Blair i Exorcisten

Längst bort i parken, där kafeborden tagit slut och en gräsmatta tagit över,  står en slags dansbana, med en upphöjd, övertäckt scen, lite som ett orkesterpodium. Man har spänt ett vitt tyg över dansgolvet och ställt ut några bänkar. Vi är inte många som har hittat hit, den här söndagen. Kanske tjugo, om man räknar de barn som är så små att dom ligger i vagn. Jag sätter mej nästan längst fram. Scenen är hög, så man ser bra var man än sitter. 

Det är inte en av Moliéres bästa pjäser, och därför extra kul att se, för jag antar att jag nog inte kommer att få se den sättas upp igen. Det handlar om Sganarelle, en äldre man som vill gifta sej med Dorimene, en ung kvinna som redan har en älskare, och som tar honom för pengarna. När den giftassugne mannen upptäcker att han kanske inte är så sugen längre, och försöker ta sej ur det hela, upptäcker han att han är fast i en fälla.

Barock-kostymerna är fantastiskt fina, och en stor del av behållningen, eftersom scenografin är mycket enkel: en vinröd backdrop med utskurna hål. Man är bara tre personer på scenen, vilket gör att mannen och kvinnan som inte spelar Sganarelle måste göra en massa dubbleringar. Man försvinner ut bakom den vindröda fonden, byter i några fall till och med kläder, tar på sej en en mask, och lägger sej till med en grov personlighet.
Molière har nämligen sina rötter i den italienska commedia dell’arte, en teaterform som ligger till grunden för lustspel, farser, cirkus och varieté, och som nästan liknar dockteater i sin enkelhet, vad gäller handling. Man har en fast uppsättning arketyper, ofta med masker eller halvmasker, som den manliga Harlekin, en slags kvicktänkt och intrigerande clown, hans flickvän Colombina, gubben Pantalone, det pratglada matvraket Il Dottore, och den fula Pasquela. 

Ibland är det väldigt skickligt, och roligt, men eftersom vi är en ganska liten skara är det svårt att riktigt få igång oss. Den här typen av produktioner bygger på att aktörerna får tillbaka energi från publiken, och vi är inga kraftverk den här dagen. Eftersom spelet också är riktat utåt, lite som operasångare framför arior, så får man heller inget samspel mellan skådisarna, så dom får heller ingen energi av varandra.
Föreställningen är hårt karaktärsdriven, och dom är grovt yxade, och ganska grunda. Några gånger känns det som om man glömmer att berätta historien, och bara fokuserar på att agera karaktärerna, i ett slags vakuum. Komedier kan bli såna ibland, när man bara riktar in sej på humorn, och glömmer bort realismen, du vet, när det till exempel borde vara jätteont om tid, för någon är på väg att göra entre, eller angelägenheten borde vara hög, för man måste hitta ett brev, men på scenen verkar man ha glömt bort det, och tycks ha all tid i världen att stå där och skämta. Skådis och regissör vet att ingen står utanför och lyssnar, eller att ingen kan komma innan den har fått sin stickreplik, så man tycker att man har all tid i världen. Man har glömt bort situationen. 
Men just i det här fallet är det också något som är inbyggt i konstformen. Ett lazziär en slags improviserad dialog eller fysisk aktivitet som bryter handlingen, det kan vara ordvitsande, munhuggande, ett litet slagsmål eller komiskt, fysisk sysselsättning, men den kom till för att roa, lite som om en skådis skulle märka att något visst går hem hos publiken, och börjar improvisera, införa det uppskattade skämtet om och om igen. 
Författaren har infört några såna situationer i pjäsen, och tyvärr blir dom lite av longörer i den här föreställningen. Man hade behövt en annan infallsvinkel, tror jag, för nu blir dom liksom bara avbrott i en ganska förutsägbar handling. 
Jag tror att det hade blivit mer lyckat om man tagit ner det hela, skalat av, förenklat. Det spretiga, fluffiga, försvinner in på en väg jag inte är villig att följa. Det blir lite som om man spelar en stil på ett sätt som man tror det ska göras. Lite som om jag hade fått på mej en rokoko-dräkt och gått omkring och gjort hovbugningar utan att egentligen vetat hur man verkligen gjorde dom. 
Givetvis hade det blivit en helt annan föreställningen, men jag sitter och tänker på öppningsscenen i scenversionen av musikalen CHICAGO, där Roxie Hart skjuter den man hon har vänstrat med, och som nu vill överge henne. Numret berättas i en sång, framförd av den andra kvinnliga huvudrollen, med små inhopp av Roxie och hennes älskare, och spelstilen ligger lite åt commedia-hållet, men är återhållen, stringent, sexig, exakt.
Eller kanske skulle man på något sätt presenterat sej som den här gruppen som framför en pjäs, så att vi liksom hade haft en grund, något bekant att utgå ifrån, så att inte allt bara blir grova parodier, för jag, i alla fall, saknar en känslomässig förankring, för det finns liksom ingen karaktärer man tycker om, eller sympatiserar med. 
Jag hoppas att man nästa sommar sätter upp något annat av Molière, något av hans dramer på vers, eller också drar åt andra hållet och gör Goldoni. Det hade också varit intressant att se ett nyskrivet verk i commedia-stil, eller vad skulle hända om man gav sej på en av Shakespeares komedier?

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

PRIDE@BOULEVARD - CLUB CORNER OF THE SKY, på Boulevardteatern:

"Jag gillar Niklas Riesbecks smak och sensibilitet. Den är edgig, kompromisslös och lite provocerande. Han vänder fokus bort från sej själv och fokuserar på verket, och visar inga tecken på överdrivet servilt publikfrieri. När han sjunger Eve Was Weak ur CARRIE, en sång som handlar om hur den mobbade Carrie kommer hem till sin strängt religiösa mamma och berättar att hon fått sin första mens, gör han det med hjälp av en blodig buktalardocka föreställande Carrie. "


A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM, med Polar Eclipse Theatre, på Parkteatern, i Galärparken:

Ibland har man en sån där perfekt dag, en sån där helt oklanderlig, felfri dag, en sån där dag som man hör att folk som ska avliva sin hund brukar försöka skapa: Favoritmat, favoritleksaker, favoritsysselsättning, och en hel del gullande och gosade. Hundar är inga dumma djur, så man tänker ju att dom kanske borde ana att något inte är som det ska, när dom liksom plötsligt översköljs av all kärlek, men dom är ju så positiva till sitt sinnelag att dom kanske bara tänker att allt - äntligen, för en gång skull - är som det borde vara. 


DOLLYWOOD, med Parkteatern:

"Och så fort jag skickat iväg meddelandet tänkte jag: Får man säga så? Beirut? Är det politiskt korrekt? Är det kulturell appropriering, patroniserande, eller rent av rasistiskt? Vad säger man om vill vara politisk korrekt, men samtidigt lite rolig? Möt mej vid Tullhuset, Slussen är rena rama Stonehenge? Rena rama Borgholms Slottsruin? Rena rama… Slussen. 
Det är rena rama Slussen, vid Slussen?"



POVELS NATURBARN, Parkteatern på Långholmens Amfiteater, Föreställning 67, 5/8 2016.

$
0
0
Med: Lotta Ramel, Mikael Ramel och Backa Hans Eriksson

Skymningen kom i en smekning  
av kvällsbrisens skälvande hand.
Nu rodnar solen i fönstren
på Söder och Norr Mälarstrand.
Säj, hör du musiken och skratten
från Djurgården och Gröna Lund,
en lovsång till Stockholm i natten
från skärgårdens vikar och sund.

Stockholm i Mitt Hjärta
av Lasse Berghagen


Jag var aldrig ett Povel-fan, som vuxen, men som barn tyckte jag mycket om hans tokroliga texter och krumbuktiga melodier. Förr fanns det något som hette 45:or, som var små vinylskivor med bara en sång på varje sida, och vi hade massor av såna hemma, och många av sångerna var av Povel. Min morfar hade nämligen en gång ett café, med en jukebox, och när de gamla skivorna byttes ut mot nyare, fick vi behålla dom gamla. En del lekte jag flygande tefat med, långt innan det hette frisbee, men många samlades på hög, och snurrade på min bärbara, hopfällbara skivspelare, om och om igen. 
Men jag var en Hasse och Tage-kille, och senare: en Magnus och Brasse-grabb, och sen: Galenskaparna. Komikerna som kom efter dom var lite för ironiska, lite för självcentrerade, verkade inte ha något socialt samvete, tyckte jag, som hade blivit så gammal att jag tyckte att jag skaffat mej ett socialt samvete.
Povel var lite för mycket Robban Broberg för mej, för mycket ordvitsar, och för lite substans, ansåg jag. 
Jag tycker inte så, längre. Jag antar att det är en fråga om mognad, bara. 

Augusti är en tid för depression, och desperation. Sommaren, som vi gått och väntat på, är snart nästan över. Nätterna börjar bli mörka, kvällarna är redan en timme kortare, och det börjar bli kallt, eller; kallare, i alla fall. Allt det där vi tänkte att vi skulle göra, den här sommaren, i alla fall, är det redan för sent att göra: Det där glaset vin på balkongen, när solen går ner, och sen; det där sista glaset, när solen går upp igen. Den där lata dagen på rygg på bryggan. Den där rosékvällen på uteserveringen, när vi liksom bara strålade ihop, och blev sittande, till stället stängde. Det där sista doppet, sommarens sista, har det redan hänt, utan att jag var medveten om det? Inget blev liksom inte av, om vi inte gör det snart, nu, igår, imorgon. 
Eller är det bara jag som känner så?

Jag cyklar till Långholmen med en vag uppfattning om vart jag ska: nån slags amfiteater ligger insprängd bland kullar, buskar och träd, och efter att ha googlat vet jag var den ligger, ungefär, jag vet bara inte hur man kommer dit.
Det är bara att följa flocken, visar det sej. När jag närmar mej längs med Söder Mälarstrand, från Slussen, möter jag en gråhårig, stapplande skara som likt några uttröttade bockarna Bruse hasar sej över den smala, välvda bron över till Långholmen. Det är en bra bit att gå, om man kommer med tunnelbana. Jag hoppar av min cykel och börjar leda den uppför de branta vägarna. 

Det är en stor, öppen plats, inte så olika scenen i Vitabergsparken, bara inte lika stort och brant, och när jag sätter mej får jag en liten flashback: jag har varit här förut, nån sommar, för länge, länge sen. Vi snackar slutet på 80-talet, antagligen. Jag och några andra - kanske min kompis Skäggige Skalman? - snubblade över den här platsen en sommarnatt på väg att nyktra till efter en festkväll på stan följd av nakenbad på Långholmen. Dumma som vi var - eller man kanske ska vara snäll och kalla oss naiva - trodde vi att vi hittat något som Stan glömt bort: lite som om man snubblat över lämningarna av en stenåldersby på Öland. Som om romarna varit här, anno domini, och beslutat sej att bygga en miniversion av Colosseum.

Jag är någorlunda tidig, och sätter mej långt bak, på en ledig bänk. Några kvinnor kommer förbi, med paraplyn som dom lägger ut på bänkenför att markera platser.
”Skulle du kunna hjälpa oss att tinga dom här platserna,” frågar en av dom, ”Vi ska hämta några blinda som ska sitta här?”
Det tar lite tid för dom att komma tillbaka, jag antar att det tar lite tid att ledsaga, och folk börjar fylla bänkraderna. Någon kommer fram och frågar mej om det är ledigt där paraplyerna ligger prydligt utlagda.
”Nej, det kommer tydligen några blinda som ska sitta här,” svarar jag, och så känner jag mej plötsligt lite dum: Får man säga så? Blinda? Visserligen använde ju paraplykvinnorna  det ordet, men det kanske är lite som när svarta får kalla varandra vissa ord som vita inte får använda? Är det inte synskadade man ska säga, om folk som inte ser? Eller är det fel, nu? Synskadade förutsätter ju att det är någon slags defekt, eller hur, som när man förr sa färgade, som om folk blivit kolorerade?
Hon verkade förresten kunna sin Povel, kvinnan som hamnade bredvid mej: vissa sånger kände hon igen bara hon hörde det första ackordet, och andra gånger nynnade hon med i riktigt snåriga texter. 

Det är en ganska enkel uppsättning, men fullt tillräcklig: tre vita plaststolar, tre mikrofonstativ, ingen fond, förutom några färgglada vimplar på en lina, för att liksom markera var gränserna för scenen går, och kanske hindra folk från att - av misstag eller med flit - klampa in och sno fokus. 
Kanske hade det varit bättre om man använt sej av någon slags fond, för det verkar gå en väldigt populär stig precis bakom scenen, och mången joggare och några hundägare drar förbi under kvällen. 
Till vänster: två svarta partytält där det står Parkteatern, tryck i gräsgrönt, på taket, och bortom dom anar man en himmelsblå bajamaja. 
På scenen: tre personer, två män och en kvinna, två av Povels fyra barn, och en musiker. Man spelar och sjunger Povel, kort och gott. 

Kanske är det för att jag har blivit äldre, det har absolut inget att göra med att jag skulle ha blivit smartare, men det känns som om det är något sånt här vi behövde just nu, just då. Något betryggande, underfundigt, humant. Som land, som nation, som folk, har det varit lite tjafsigt ett tag. Det känns som om demokratin, i vissa fall, har blivit en högst subjektiv rättighet. Vissa har rätt till sina åsikter, andra inte. En del saker går plötsligt inte att skämta om, vissa ord får inte användas, och vi finner oss, tar hänsyn, men det verkar som om det inte räcker till. Jag känner det som om jag borde skämmas för saker jag inte skäms för, medan sånt jag verkligen skäms för håller på att växa till någon slags allmänt accepterad åsikt. I min lilla klick diskuterar vi inte politik längre, inte i grupp, i alla fall. Ibland, en och en, viskar vi något om hur missuppfattade vi känner oss, och försöker försiktig förklara för varandra vad vi menar. Jag har blivit kallad rasist av några bekanta när jag försökte förklara att jag som homosexuell känner mej hotad av de flesta religioner. Några manliga vänner bad mej sluta mansplaina för dom när jag försökte förklara varför jag anser att man inte kan kalla det jämlikhet att bara byta kön på rollerna i en pjäs, och jag har blivit kallad antifeminist när jag sa att jag inte tänder sexuellt på män i damkläder. Nu senast i veckan var det något om härskarteknik när jag försökte sammanfatta att vi helt enkelt hade olika åsikter. 
(Jag vet vad du tänker: jag borde skaffa nya vänner.) 
Det är med den känslan jag kommer travande uppför de branta gångstigarna på Långholmen, som en någorlunda allert stenget, och det är utan den känslan jag tankfullt vänder tillbaka, någon timma senare.
Det hände nämligen något underbart däruppe. Vi var lite som folket som beskrivs Emma Lazarus dikt The New Colossus, och som finns ingraverat på en plack på Frihetsgudinnans pidestal:

Give me your tired, your poor,
Your huddled masses yearning to breathe free,
The wretched refuse of your teeming shore.
Send these, the homeless, tempest-tossed to me.
I lift my lamp beside the golden door.

Jag vet: det är lite att ta i, men det kändes lite så: jag, vi var betryckta, men gick därifrån upplyfta, lite stolta, som folk. När man på scenen sjunger Ta Av Dej Skorna, börjar det gå lite som ett tyst muller genom publiken, och jag fattar först inte vad det där, tills jag hör: man sjunger med. Det är en spontan, lite försynt allsång, nästan mumlande.

Det är en mycket stilig föreställning. Exakt. Smakfull. Charmig. Man kanske skulle kunna tro, när två syskon framför pappas material, att dom själv kanske skulle vara mindre fenomenala, lite: vi står här på scen för att pappa var den han var, inte för att vi är dom vi är, men det känns som om dom förtjänar att vara där, oavsett vems barn dom är. Pappa imponerar, men son och dotter imponerar minst lika mycket. Dottern är i vissa fall rent ut av briljant.
Kommer du ihåg BREL som gick på Göta Lejon under början av 80-talet, och som spelades in både på skiva och för teve? Den med Tommy Körberg, Evabritt Strandberg, Lars Humle och Nina Gunke? Eller minns du tv-versionen av AIN’T MISBEHAVIN’, från slutet av 70-talet? Ingen av dom var väl egentligen vad man kallar en musikal, men dom var mer än bara shower. Man gick på djupet med texterna, och musiken, och lyckades i många fall klämma ut ett djup som dom annars inte hade. 
Povel Ramel behöver något liknande: en lyxig helafton med dans och musik, en seriös iscensättning som hyllar detta svenska underverk, och som vågar vrida och vända lite på materialet. Några sångare/skådisar på scenen, en orkester, lite scenografi, några klädbyten och en jävla massa melodier.
Frågan är bara: Vem, vilka, när och var?

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET, av Moliere med Teater7, i Vinterviken:

"Det var inte vad hon sa, inte själv orden i sej: ”Nej, jag vill inte ha nån äppelkaka, sluta fråga mej!”, utan hur hon sa dom: Med totalt, oförfalskat hat. Jag tror att vi hoppade till allihop, både vi i kön och dom bakom disken. Jag, som nästan hade kommit fram till vad jag skulle beställa, tappade bort mej, och fick börja om igen. Skulle jag ta fikonkakan, eller något mer paj-aktivt?"

Låter det intressant? Här är resten: 

PRIDE@BOULEVARD - CLUB CORNER OF THE SKY, på Boulevardteatern:

"Jag gillar Niklas Riesbecks smak och sensibilitet. Den är edgig, kompromisslös och lite provocerande. Han vänder fokus bort från sej själv och fokuserar på verket, och visar inga tecken på överdrivet servilt publikfrieri. När han sjunger Eve Was Weak ur CARRIE, en sång som handlar om hur den mobbade Carrie kommer hem till sin strängt religiösa mamma och berättar att hon fått sin första mens, gör han det med hjälp av en blodig buktalardocka föreställande Carrie. "


A MIDSUMMER NIGHT’S DREAM, med Polar Eclipse Theatre, på Parkteatern, i Galärparken:

Ibland har man en sån där perfekt dag, en sån där helt oklanderlig, felfri dag, en sån där dag som man hör att folk som ska avliva sin hund brukar försöka skapa: Favoritmat, favoritleksaker, favoritsysselsättning, och en hel del gullande och gosade. Hundar är inga dumma djur, så man tänker ju att dom kanske borde ana att något inte är som det ska, när dom liksom plötsligt översköljs av all kärlek, men dom är ju så positiva till sitt sinnelag att dom kanske bara tänker att allt - äntligen, för en gång skull - är som det borde vara. 




HELLSINGLAND, Parkteatern, föreställning 68, 10/8 2016

$
0
0
MED Albin Flinkas, Fredrik Meyer, TEXT Lennart Hellsing, MUSIK Fredrik Meyer och Mette Herlitz.

I guess I wanted something new in my life
A new key to fit a new door
To wake and see a different view in my life
The one I've been waiting for
Dreams like everyone I've had a few in my life
Who knew that this one would come true in my lfe
I knew the moment when you touched me
You touched me
You're like a sudden breeze that blew in my life
A new face, a new smile, new song
And now I know I wanted you in my life all along

Something New In My Life
TEXT: Alan Bergman & Marilyn Bergman
MUSIK: Michel Legrand


Jag var verkligen inte på humör. Det hade varit en lång dag, jag hade stigit upp tidigt, och egentligen ville jag bara hem, slänga mej på en saccosäck och kolla in olika stories på instagram. Nej, inte Snapchat: jag är lite över snapchat, instagram stories är det nya.  
Men, som jag sa till min kompis Ofelia Fryk, när hon jämförde sej med mej, och önskade att hon hade samma energi: om jag bara gjorde saker jag ville göra, då skulle jag inte få mycket gjort. Jag bestämmer mej för vad jag ska göra, och så gör jag det. Om jag kände efter skulle jag inte ens komma upp ur sängen. 
Är dom inte underbara, förresten, dom här människorna som säger att dom önskade att dom gick mer på gym, eller teater, eller hade nån slags hobby, som klagar över att dom inte har tid, och sen tillbringar två, tre timmar framför teven varje dag?

I alla fall: allting ligger på vägen hem, det är bara en fråga om hur stor omväg du är beredd att ta. I mitt fall var det enkelt: Långholmen, där kvällens föreställning spelas, ligger praktiskt taget mitt i min körbana: det är bara att stiga av, låsa fast cykeln vid en stolpe på Söder Mälarstrand och gå över bron, så är man framme. Förra gången gjorde jag misstaget att släpa med mej cykeln uppför backarna, till spelplatsen, men det misstaget gör jag inte om: man kan ändå inte cykla nedför backen, på grund av  trängseln, och att leda den blir bara onödigt bökigt. Ibland är det väldigt lätt att välta en pensionär.
Det var först när jag satte mej - ganska långt bak - som jag insåg att jag inte hade en jädra aning om vad det var jag skulle se. Jag kände till titeln, Hellsingland, men inte så mycket mer. Inte något alls mer, egentligen. Eftersom det hela skulle framföras av Albin Flinkas och Fredrik Meyer, av soppteaterns regentätt, så gissade jag att det skulle ha något med musik att göra, och stavningen, ett e istället för ett ä, fick mej att ana att det helt nog inte var en hyllning till landskapet, Hälsingland, men det är lite svårt att släppa intrycket att det hela skulle ha någon slags geografiskt tema. Föddes Ferlin däruppe? Eller Cornelis Vreeswijk? Fred Åkerström? Alla tre? 
Om sanning ska fram var jag till och med lite osäker på var Hälsingland låg. Uppåt, visste jag, för det lät så, och allt under Stockholm var väl Småland och Skåne?

Jag är den första att erkänna att jag förlorat greppet om samtiden. Det eskalerade för några år sen, när jag blev tevelös, men det började långt innan dess. Bingolotto, ett teveprogam som gick för tjugotalet år sen, men som man nu slutat visa, tror jag, var en sån där sak som andra gillade, men som jag inte kunde finna intressant. Alla pratade om vad som hade hänt i det senaste programmet, men jag kunde helt enkelt inte bry mej. Det var samma sak med Varuhuset, och den där serien om en Finlandsfärja - den med Inga Gill - och när sen alla dokusåpor kom, och programmen när man tävlade i sång eller dans, då gav jag bara upp. Jag har inte lidit med igenom ett Mello-program på snart tio år. 
Det fanns en tid när jag hade koll på kändisar, tror jag. Det var innan dom blev så många, och så tillfälliga. Jag har till exempel ingen aning om vem Veronica DiMaggio är. Jag menar, jag kan googla, men jag vet inte vad jag ska göra med den informationen. Jag antar att hon är en sångerska, men jag är säker på att jag inte hört någon av hennes sånger, eftersom jag inte har sett ett enda avsnitt av Det Låter Så Mycket Bättre, eller vad den heter den där serien där kändisar samlas på ett slott och sjunger för varandra. Eller är det ett annat program? Dom brukar gråta, vet jag, i alla fall. 
Mina kändisar är vad som helst som står på någon av Stockholms scener. Eller Sveriges scener. Eller nån jäkla scen, nånstans. 

Men jag trodde faktiskt jag hade bättre koll på dåtiden, faktiskt. Min dåtid. Fast ibland är det som om det var en helt annan pojke som levde mitt liv, då, och jag själv var inte riktigt närvarande. Vet du vad jag menar? Jag har inget minne av saker jag borde komma ihåg, och bara en vag uppfattning om annat, som jag kanske har varit med om, lite som om jag hade en sån där minneslucka man får av för mycket festande? Var jag en liten alkis som både supit bort sitt minne, och minnet av att ha supit bort det?
Som det här med Lennart Hellsing, den person som det visar sej att kvällens föreställning handlar om. Om nån sjungit: ”Krakel Spektakel”, så hade jag omedelbart - även om jag kanske hade vinglat lite på tonarten - klämt in: ”Kusin Vitamin”, och så kanske jag hade fått ur mej nåt om rullgardin. Men om nån frågat med vem som skrivit den här versen, då hade jag nog gissat på Gullan Bornemark. Eller, kanske, Barbro Hörberg. 
Lennart Hellsing, namnet, säger mej ingenting. Eller, sa mej ingenting. Givetvis har jag googlat upp honom, nu efteråt. 
Han föddes 1919, och dog bara häromåret, 2015, 96 år gammal. Året innan, 2014, hade han gett ut två böcker, en vuxenbok, och en bilderbok för barn. 
Ingenstans på hans wikipediasida hittar jag hur många dikter eller böcker han producerat, men jag antar att det är för att ingen riktigt orkat räkna efter. 

Detta är en vuxenföreställningen, med hans dikter och verser för vuxna, i motsats till hans kanske mer kända barnramsor. Texterna är underfundiga, lite distanserade, lite vridna och vändna, skrivna som om någon sett livet lite utifrån, med ett nästan osynligt leende lekande på läpparna. 

Som alltid, med Albin och Fredrik, är det en mycket smakfull tillställning. skämtsamt värdig och humant sofistikerad. Kostymt är det enkelt, men stiligt. Vita skjortor, kostymbyxor, grå, och Albin har en tajt grå kostymväst, medan Fredrik har hängslen. Jag minns inga kavajer. Scenen är enkel: en flygel, helt enkelt. 
Jag, som är lite monomanisk i mina intressen, och - lite som Tarzan tar sej fram via lianer i djungel - klänger från besatthet till besatthet, är helnöjd med att ha upptäckt något nytt. Någon ny, kanske man ska säga. För visst händer det ganska sällan, att man liksom upptäcker något som inte är nytt? Det här inte som när man upptäckte Harry Potter-böckerna när bok nummer två kom ut, och man sen fick gå och vänta i åratal på att nästa bok skulle komma. Hellsings produktion är nästan bottenlös, verkar det som. Visserligen är verken inte långa, men dom är många. 

Alla kvällens dikter är nyligen tonsatta, och ofta är det ganska magiskt, och ord och toner är som skrivna för varandra. Det är bara några gånger då det känns som om melodin är för stark för texten, som om den skulle vilja bryta sej ut, fortsätta på egen hand, för dikten, verkets raison d’être, är för kort. Lite som om man försökt tonsätta en limerick till Mozarts Nattens Drottning-aria. Orden har tagit slut innan man har kommit igång. 

När det är över, och jag går över den lilla bilbron bort till det ställe på Söder Mälarstrand där jag har låst fast min cykel, är jag lite… entusiasmerad, kanske man kan säga. Dels för att jag har upptäckt någon ny, att börjar reda och gräva i, dels för att jag - som vanligt - är ganska charmad av Fredrik och Albin. 
Dom borde göra något mer, något större, tänker jag. Dom skulle ha en egen scen, där dom får sjunga och spela, göra sin egen grej, berätta sina historier, sjunga sina sånger. En liten, enkel scen, nästan en kabaret-scen. Kanske kunde man servera mat? Bjuda in andra artister?
Och så fnissar jag lite för mej själv, för det visar sej att jag precis har uppfunnit soppteatern, en institution som har funnits i 27 år. Det är inte första gången jag gör något sånt: för några veckor sen uppfann jag hemtelefonen. 

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Parkteatern! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 

POVELS NATURBARN, med Parkteatern på Långholmens Amfiteater: 

"Augusti är en tid för depression, och desperation. Sommaren, som vi gått och väntat på, är snart nästan över. Nätterna börjar bli mörka, kvällarna är redan en timme kortare, och det börjar bli kallt, eller; kallare, i alla fall. Allt det där vi tänkte att vi skulle göra, den här sommaren, i alla fall, är det redan för sent att göra: Det där glaset vin på balkongen, när solen går ner, och sen; det där sista glaset, när solen går upp igen. Den där lata dagen på rygg på bryggan."


DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET, av Moliere med Teater7, i Vinterviken:

"Det var inte vad hon sa, inte själv orden i sej: ”Nej, jag vill inte ha nån äppelkaka, sluta fråga mej!”, utan hur hon sa dom: Med totalt, oförfalskat hat. Jag tror att vi hoppade till allihop, både vi i kön och dom bakom disken. Jag, som nästan hade kommit fram till vad jag skulle beställa, tappade bort mej, och fick börja om igen. Skulle jag ta fikonkakan, eller något mer paj-aktivt?"

Låter det intressant? Här är resten: 

PRIDE@BOULEVARD - CLUB CORNER OF THE SKY, på Boulevardteatern:

"Jag gillar Niklas Riesbecks smak och sensibilitet. Den är edgig, kompromisslös och lite provocerande. Han vänder fokus bort från sej själv och fokuserar på verket, och visar inga tecken på överdrivet servilt publikfrieri. När han sjunger Eve Was Weak ur CARRIE, en sång som handlar om hur den mobbade Carrie kommer hem till sin strängt religiösa mamma och berättar att hon fått sin första mens, gör han det med hjälp av en blodig buktalardocka föreställande Carrie. "



MAMMA MIA! - THE PARTY, på Tyrol, föreställning 69 17/8 2016

$
0
0

MUSIK: Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Några tillsammans med Stikkan Anderson, STORY: Calle Norlén, Roine Söderlundh, Björn Ulvaeus, DIALOG: Calle Norlén, REGI: Roine Söderlundh, REGISASSISTENT:
Jessica Klingberg, SCENOGRAF: Bengt Fröderberg, INREDNINGSDESIGN: Cian Bornebusch, KOSTYMDESIGN: Annsofi Nyberg, KOSTYMASSISTENT:
Hanna Zetterström, TEKNISKT KOORDINATOR: Anders Amrén, LJUSDESIGN: Palle Palmé, LJUDDESIGN: Oskar Johansson, Musikaliskt ansvarig, improvisationscoach: Pelle Arhio, Kapellmästare Robin Svensson, Musikproducent
Martin Landström, MED: Sussie Eriksson, Anki Albertsson, Michalis Koutsogiannakis, Mercedesz Csampai, Patrik Hont, Elin Andersson, Linda Olsson, Robin Svensson, Mija Folkesson, Pablo Cepeda, Daniel Bingert, Michael Blomqvist, Nikoletta Kereklidou, Hrissoula Damianidou, Maria Saivanidou, Sigrid Anastasoglou

I went to a marvellous party
We played the most wonderful game
Maureen disappeared
And came back in a beard
And we all had to guess at her name
We talked about growing old gracefully
And Elsie who's seventy-four
Said, “A, it's a question of being sincere
And be, if you're supple you've noting to fear
Then she swung upside down from a glass chandelier
I couldn't have liked it more

Marvelous Party
av Noel Coward
Det finns tre anledningar att gå och se den här föreställningen: Skådisarna, Maten och Scenografin. Nej, vänta, fyraSkådisarna, Maten, Scenografin och Musiken, förstås. SMSM, för att vara lite ABBA-aktig.
Jag smög in i lokalen, lite tveksam och ängslig, och jag vinglade ut, några timmar senare, en konvertit. Vi, min kompis Patti-Li Leuk, och jag, på gränsen till dansade fram till våra cyklar, och när vi låste upp dom och började trampa hemåt, kunde vi inte låta bli att harskla ur oss komplimanger. Visst hade berättelsen sin skavanker, men vi var klart mätta och belåtna, och man kan inte begära mycket mer än så.

I ärlighetens namn har jag aldrig varit ett stort ABBA-fan. När dom tävlade i Brighton (1974?) var jag runt tio år, och min klasskompis Blenda Schegg sov över hos mej, för att vi skulle sitta uppe och kolla på melodifestivalen. Jag somnade, och sov som om jag fått narkos. Jag har ett vagt minne av att Blenda väckte mej för att berätta att ABBA, och Sverige, hade vunnit, men jag tror inte jag brydde mej. Jag är ingen tävlingsmänniska, liksom.  

När jag 40 år senare hörde snacket om att man skulle sätta upp MAMMA MIA, THE PARTY, ute på Tyrol, var min första reaktion:
”Nej, nu får det faan räcka. Räcker det inte med att dom har ett eget museum? Jag förstår att det finns en efterfrågan på ett slags Disneyworld för Harry Potter-fans, men ett party? Räcker det inte med hitlåten, musikalen, och filmen? Vad kommer härnäst? Mamma Mia, the Parfume? Mamma Mia, the Board Game? Mamma Mia - som smak på chips?
De få bekanta som sett föreställningen hade för det mesta bara gott att säga om den, men jag hade min fördomsfulla bild klar: en slags Allsång på Skansen med ABBA-motif, där dom serverade käk. Ett Wallmans med Björn- och Benny-tema. Ett plastigt Disneyworld där man mjölkade det sista ur låtarna-som-blev-en-musikal-som-blev-en-film.
Sen blev det ganska tyst om det hela, på mina sociala medier. Jag har lite hoppat av facebook och gått över till insta och snapchat - även om jag nog har övergivit snappen lite - och i min krets, i min klunga, i mitt kluster, verkar det inte som om någon sprungit benen av sej för att parta på Tyrol. Jag har inte sett mycket reklam på stan - antagligen för att dom säljer så bra att det inte behövs -  och föreställningen, och uppsättningen, har liksom försvunnit ur mitt omedelbara medvetande. 

Jag var - för att uttrycka det milt - inte vidare sugen. När dagen kom och det var dags att gå dit, vill jag helt enkelt inte. Jag var trött, uttråkad, och lite utarbetad. Det hade varit långa dagar, i en lång vecka. Men, som jag har sagt förut: aversion är bara en känsla, och inte ett faktum, och det är ingen anledning att inte sätta sej på cykeln och trampa ut över Djurgårdsbron. 

När jag såg SINGIN IN THE RAIN, på Oscarsteatern, för ett gäng år sen, fanns det en scen, precis innan paus, där Rennie Mirro upprepade det där sensationella numret när Gene Kelly dansar i regnet, snurrar runt lyktstolpar och hoppar i  vattenpölar. Det var ett häftig nummer av två anledningar: för det första för det som hände på scenen; dansen i ett regn, som började som några droppar, och sen bara ökade, så att det till slut verkade som om han steppade i ett vattenfall. 
Men det hände också något i bänkraderna. När vattnet började forsa uppe på scenen, ökade luftfuktigheten, och den kom rullande, som osynlig dimma, ut i salongen, och gjorde det plötsligt lättare att andas, lite som om någon tillsatt extra syre i luften.

Den känslan, den där uppiggande, energiserade känslan av att det plötsligt var lättare att andas, kom emot oss redan i dörren på MAMMA MIA! - THE PARTY, där vi möttes av ett gäng musikanter. Inte såna där trötta gatumusikanter, eller lätt uttråkade okestermedlemmar som bara gör sitt jobb, utan av en grupp som kändes som om dom genuint tyckte det var roligt att just du kom. Jag försökte ta in, och känna efter, men det fanns inte tid till det, vi sveptes med i vågen av plötsligt glada människor, uppför trappan, och in i lokalen.
Det här var inte första gången jag var på Tyrol, med det kändes som det. Det är som om man har gjort en tarmsköljning på hela bygget. Ytterväggarna finns kvar, och en del bärande element, antar jag, men det var svårt att fattar vad som en gång varit vad. Jag har ett minne av en ganska murrig, lite sliten, avlång lokal, med upphöjda platåer längs med långsidorna, och en lite högre balkong längs bak i salen, som en sån där orgelläktare dom har i vissa kyrkor. Nu har man byggt högre, och mer, och trots det känns det mycket, mycket luftigare, som om man på något omöjligt sätt expanderat innerväggarna utan att förändra fasaden.
Det är som om man befann sej på filminspelningen av Mamma Mia-filmen, om filmen hade haft en högre budget, för det här är extra allt: matsalen/salongen föreställer en slags innergård, eller ett torg, i en underbart grekisk by. Vitkalkade murbruksväggar, balkonger med turkosmålade järnsmidesräcken, blommande träd, klängerväxter som ringlar runt bjälkar och innertak, växter i kruka, och man blir nästan lite förvånad över att inga fåglar, fjärilar och andra fän flyger omkring.
Till skillnad från vanlig teaterscenografi, som är skapad för att ses från ett håll, får man här uppfattningen av att det inte finna någon baksida, allt tål att ses på från alla håll. En 360° scenografi i 3D, helt enkelt. 
Trots att vi är här i över tre timmar känns det som om jag skulle behöva en guidad tur. När det är dags att gå har jag helt enkelt inte hunnit med att ta in allt.
Kostymerna är svänger mellan ordinära restaurangarbetskläder till såna där kitschiga bad-taste-overaller som man förväntar sej i allting ABBA.
Ljussättningen, som för övrigt känns som ljusterapi, är så genial att vi alla ser lite rosa ut, som om vi varit lite för länge i solen, och min brandgula munkjacka blir så självlysande att jag förskräckt kränger av mej den och stoppar ner den i min väska, för att ingen ska tro att jag tillhör underhållningen. 

Det börjar i baren, på andra sidan lokalen. Vi får varsin ouzo, av en bartender jag tycker mej känna igen, men inte nödvändigtvis i rollen som bartender. Jag hälsar, som om vi vore gamla vänner, och det är inte förrän senare, när han i rollen som giftassugen unga man börjar sjunga, som jag kan placera honom: Han är Patrik Hont, för mej mest känd från en drös uppsättningar på Stadsteatern: (PÅ SOPPKANTEN, COCKFIGHT,MOMO ELLER KAMPEN OM TIDEN, V.D., HAPPY END och ARNOLD)

Vi hamnar vid ett stort, runt bord längst ner i lokalen, men jag tror inte det riktigt spelar någon roll var man sitter. Saker händer liksom lite överallt. Några gånger fick jag vrida och vända mej, någon gång såg jag inte alls vad som hände, men de viktiga scenerna utspelas där alla kan se.

Man hade varnat oss att komma hungriga, för det skulle bli mycket mat. Men ingen hade sagt att vi borde ha fastat i några dagar, och att det skulle bli så mycket mat! Eller att vi kanske borde ha vräkt i oss allt vi kunde komma över,  under veckan, för att töja ut magsäcken? Maten bara fortsätter komma, nästan i snabbare takt än vi hinner äta, och inte ens jag, som är vegetarian, och är van vid att jag i såna här sammanhang kan känna mej lite förfördelad, tycker att jag saknar något. 

Det handlar om den lilla byn där man spelade in filmen Mamma Mia! - The Movie. En svensk kvinna, som jag tror hade något med cateringen att göra, spelad av Anki Albertsson, förälskar sej i en grekisk man, och stannar kvar. Dom öppnar en restaurang, och det är där allting utspelar sej, med oss som gäster.  Hon har en giftasvuxen son, han har en lika gammal dotter, och ungarna fattar tycker för varandra. Mamma gillar idén, men pappa - och framför allt farmor - tycker inte att den tilltänkta mågen är något att ha. 

Kvällen är indelad i tre delar, separerade av förrätt, huvudrätt och efterrätt, och hela aftonen har en ganska kraftig lajv-känsla. Det finns ingen direkt scen, utan allt sker lite var som helst i den stora matsalen, som en slags pop-up-teater. Ibland händer saker några meter ifrån oss, andra gånger är jag säker på att vi missar något, men de stora berättandet sker på platser som alla kan se. 

Första akten är charmig, stollig, underhållande, och jag tror att det hade varit intressant om man liksom sträckt ut den historien till en hel afton. 
Efter huvudrätten kommer de stora känslorna, mamman och pappan börjar gräla, det unga paret börjar gräla, och det hela känns plötsligt lite opera, speciellt när farmor, som nån slag deus ex machina, kommer ner från sin balkong för att välsigna de unga, trots att det har varit hon och hennes fördomar som varit grunden till hela problemtiken. Det är visserligen intressant, som fenomen, när man i ett klimat där män vanligtvis får bära berättandet av konflikter mellan olika kulturer, medan kvinnorna framställs som några maktlösa pacifister, väljer att berätta en historia där kvinnan, matriarken, bär skulden till att antipatiska värderingar mellan olika kulturer fortsätter att upprätthållas. Men jag tror farmor hade behövt mer utrymme att berätta sin historia - varför hon tycker som hon tycker - för att rättfärdiga hennes dramaturgiska existens.

Jag säger det: jag har aldrig sett Anki Albertsson såhär bra, och då har jag aldrig sett henne göra något dåligt. Föreställningen vi såg framfördes på engelska - jag antar att det finns en hel del turister som kommit till Sverige bara för att få sej lite ABBA - och det verkar som om Anki på engelska är en hit. Ingen av de andra hade något problem med språket, men i hennes fall verkade det som om engelskan tillfört något, gett en större frihet. Hon är charmig, rolig, barsk, klarsynt och oneurotisk. Där andra kanske skulle ha valt att tycka synd om sin karaktär, eller försöka spela på våra hjärtsträngar, väljer hon att vara klarsynt och sentimental, som en slags glamorös Julia Cæsar. 

Patrik Hont och Mercedesz Csampai har fått det lite otacksamma uppdraget att berätta det unga kärleksparets historia, och jag önskar att dom hade fått göra mer än så, eftersom båda är synnerligen kapabla. Precis som i förlagan MAMMA MIA! ses deras roller liksom lite på distans, som problem som ska lösas. Det är inte deras historia som berättas, som dom upplever den, utan som en äldre generation ser det hela, utifrån. Med detta sagt, att rollerna är lite skissartade, måste jag säga att dom gör mycket bra ifrån sej. Mercedesz Csampai - för mej - är en konstnär, inte en artist, på samma sätt som Nadia Sellrup på Kungliga Operan inte bara är en ballerina. Jag såg henne sjunga Breathe ur Linn-Manuel Mirandas IN THE HEIGHTS på Club Corner Of The Sky på Klara Nätter i Kulturhuset Stadsteatern, och hon lyckades med det där underbara som så få lyckas med: jag glömde helt bort att hon sjöng. 

Och jag vet inte när Sussie Eriksson inte var fantastisk. Det känns som om kvinnan är helt oförmögen att klampa upp på scenen och klampa i klaveret. Visst, hon har varit med i sammanhang som inte varit direkt lysande, men hon har alltid varit strålande. Så även här. Och det intressante med henne är att oavsett hur mycket hon får att göra, så känner man att man bara vill ha mer. 
Efter middagen släpar hon och en av musikerna ut oss i köket, för att hjälpa henne med att smaka av honungen. Patti-Li, och vår väninnna Ämabelle Bruun, får ögonbindlar på sej, och - 
Nej, det får bli en överraskning, om du har turen att blir indragen i köket, för jag utgår kallt från att du redan idag bokar bord?

För mej är Linda Olsson lite av ett geni. Det är svårt att fatta att den komiskt överspända, glasögonbärande servitrisen Lotta spelas av samma kvinna som lite senare gör den kraftigt överförfriskade turist som försöker ta sej ner i, och upp ur, en solstol, i ett nästan Cirque du Soleil-avancerat, komiskt slapsticknummer. Om man sen tänker att hon är kvinnan som spelade Tiggerskan i Kulturhuset Stadsteaterns SWEENEY TODD, att hon var en av mörderskorna i - och hoppade in som Velma Kelly - i Roine Söderlundhs CHICAGO, och att hon var en allt annat än sockersöt MARY POPPINS på Göteborgsoperan, 2008-2009, då svindlar det lite. Där många musikalstjärnor - och för mej är hon en klart lysande stjärna - för det mesta alltid är sej själva, är Linda Olsson i stort sett alltid någon annan. 

Jag tror att föreställningen hade tjänat på om man hållit det lite enklare. Vad sägs om: Dotter och son försöker tussa ihop sina föräldrar, och samtidigt faller dom för varandra? Eller, kanske skulle Sussie Erikssons och Linda Olssons karaktärer försöker leka amor, där den ena försöker få ihop det unga paret, och dan andra försöker få ihop det äldre, båda ovetande om att dom inte jobbar för samma par? För mycket Shakespeare, kanske? Vad sägs om man bara undersöker hur det kommer sej att pappan inte tycker att sonen duger, och det visar sej för att han tycker att han är för lik honom själv, och det visar sej att han faktiskt lämnade sin familj, när dottern var liten, men kom tillbaka?
I stort spelar det ingen roll, men i en så relativt utdragen, uppskummad historia, berättad så fragmentariskt, så tror jag att det hade varit enklare att hålla sej till så få aktörer som möjligt.

Kommer du ihåg den där Vanessa Williams-hiten Save The Best For Last, av Phil Galdston, Wendy Waldman och Jon Lind? Jag kommer att tänka på den när man för tredje, fjärde eller femte gången firar ner en slag trapetskonstruktion över fontänen och skickar iväg skådis efter skådis i den, rakt upp i taket. Första gången den användes var magiskt, men man utnyttjar effekten alldeles för många gånger. En gång hade räckt. 
Det är lite som Rose Hovick säger till sin strippande dotter i musikalen GYPSY: ”You make them beg for more... and then don't give it to them!”


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack miss L! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


HELLSINGLAND, på Parkteatern: 

"Om jag bara gjorde saker jag ville göra, då skulle jag inte få mycket gjort. Jag bestämmer mej för vad jag ska göra, och så gör jag det. Om jag kände efter skulle jag inte ens komma upp ur sängen. 
Är dom inte underbara, förresten, dom här människorna som säger att dom önskade att dom gick mer på gym, eller teater, eller hade nån slags hobby, som klagar över att dom inte har tid, och sen tillbringar två, tre timmar framför teven varje dag?"


POVELS NATURBARN, med Parkteatern på Långholmens Amfiteater: 

"Augusti är en tid för depression, och desperation. Sommaren, som vi gått och väntat på, är snart nästan över. Nätterna börjar bli mörka, kvällarna är redan en timme kortare, och det börjar bli kallt, eller; kallare, i alla fall. Allt det där vi tänkte att vi skulle göra, den här sommaren, i alla fall, är det redan för sent att göra: Det där glaset vin på balkongen, när solen går ner, och sen; det där sista glaset, när solen går upp igen. Den där lata dagen på rygg på bryggan."


DET PÅTVINGADE ÄKTENSKAPET, av Moliere med Teater7, i Vinterviken:

"Det var inte vad hon sa, inte själv orden i sej: ”Nej, jag vill inte ha nån äppelkaka, sluta fråga mej!”, utan hur hon sa dom: Med totalt, oförfalskat hat. Jag tror att vi hoppade till allihop, både vi i kön och dom bakom disken. Jag, som nästan hade kommit fram till vad jag skulle beställa, tappade bort mej, och fick börja om igen. Skulle jag ta fikonkakan, eller något mer paj-aktivt?"

Låter det intressant? Här är resten: 


ONE HIT WONDER/EFTERFESTSMUSIK, Teaterverket, föreställning 70 28/8 2016

$
0
0

AV: Alexander Charlamov, REGI: Alexander Charlamov, SCENOGRAFI, KOSTYM, FOTO: Kristin Nedlich, REGIASS: Lukas Stolpe, PRODUCENT: Margareta Hallqvist 

I know it's wrong
I know he's rough
I don't know what to do
But we've been through enough
I know it's time
And yet I play
Maybe I like it this way.

I see his pain
I hear his cry
He pulls me to the edge
But I don't ask him why
I understand
And I obey
Maybe I like it this way.

I like the way he laughs
His strange and silent stare
I like the way he moves
The way he's always there
The way he calls my name
The way he takes control
I like the way this man has stirred my soul

Maybe I Like It This Way
ur THE WILD PARTY
Andrew Lippa

Teaterverket är en förening som sysslar med amatörteater, och som har sin scen i en källare i Vasastan, vid Odenplan. En brant trappa leder ner från Västmannagatan, och lokalen är som en lång korridor, uppdelad på tre rum, som ligger liksom vagnarna på ett tåg: kapprummet, bardelen och scenen. 
Det känns som om teatern fått en uppfräschning nyligen. Väggarna är matta och A4-vita, som om dom pudrats med krossad krita. En röd matta leder ända från entrétrappan in till det lilla spelrummet, som har en planläggning lite som en kyrka: man kommer in längst bak, och sitter fyra i bredd på var sin sida om mittgången, i fem, sex rader. 

Publiken, denna sista föreställning, verkar vara föreningsmedlemmar, släktingar och vänner. Några alternativluddiga hipsterkillar glider in, som om dom kommit från en bandrepetition. Ogymnastiserade föräldrar pustar ut i soffan efter stengetsklättringen nerför den branta trappan. En drös ungbögar med eller utan färgglada kepsar klustrar i ett hörn. Tjejer i rundskurna kjolar och långt blont Botticellihår vrider och vänder sej för att visa sej från sin bästa sida. En och annan man i man-bun nickar och suckar. Korta läderjackor. Snäva byxor. Svart och grälla mönster.
Den väldigt glada, och sällsamt trevliga kvinnan i kassan bjuder på kaffe, och jag häller i mej en kopp. Jag är seg idag. Seg som en deg. Degseg.
Det ska handla om sex och våld och övergrepp, har jag för mej. Hipp hurra.

Man släpper in, och jag hamnar på första bänkraden, längst ut till vänster. Innan det börjar håller en något nervös regissör ett tal om att dom inte har något program, eftersom dom lagt pengarna på att köpa två vita tyger, som hänger uppspända i fonden. Jag antar att det är därför dom inte har någon affisch att tala om. Han säger också att vi får skratta, om vi tycker att något är roligt. 

På scenen står en sån hög, uppblåsbar madrass, en sån där som har en egen pump inbyggd, som man bara kopplar in och så blåser den upp sej själv. Annars är scenen bar. Väggarna är svartmålade.

Föreställningen är uppdelad i två delar, där jag antar att den första heter ONE HIT WONDER, och den andra EFTERFESTSMUSIK. 
Den första delan handlar om två personer, en man och en kvinna, och en säng. Hon är klädd i en avantgardistisk svart krinolinklänning där man fäst svarta plastspännremmar lite här och var, så att hon ser lite ut som en korsning mellan svartdoppad Scarlett O’Hara och en igelkott. Den påminner lite om av vad klubb-kids-kvinnorna med designambition hade på sej i början av 90-talet. 
Mannen är klädd i en oskydligt vit overall.

Den andra delen utspelar sej i en annan lägenhet, dit tre unga män i lika oskyldigt vita overaller kommer för att efterfesta, innan dom får sällskap av kvinnan från första scenen, nu i andra kläder. 

Det finns fördelar och nackdelar med att vara både regissör och dramatiker. Det är positivt om saker behöver ändras, skrivas om, förtydligas, eller strykas. Det är negativt eftersom historien bara berättas ur en vinkel, sedd ur ett perspektiv. Det blir kanske inte heller så tydligt som det skulle bli om en annan person tog sej en titt på den skrivna texten och sa:
”Jag fattar inte riktigt det här? Vad är det du försöker säga?”
Författaren/regissören hade kanske varit behjälpt av att någon annan regisserat hans verk, för jag har lite svårt att se ur vilken vinkel han vill berätta, och exakt vad det är han vill berätta. Det diffusa, bristen på en klar ställningspunkt, är båda fängslande och lite irriterande. Jag dras till det vaga, ofokuserade berättandet, men det retar mej, eftersom jag tvivlar på att skaparen vet vad han vill säga. Nej, förresten, han kanske vet vad han vill säga, men det känns som om han inte vet vad han vill säga oss, publiken, vad vi ska tycka, förstå, ta med oss. Det känns ibland - och jag tror inte det är hans mening - som när en konstnär målar något diffust på en duk, och när man frågar honom om verket verkar han inte kunna säga något om det. Jag menar, det är okej om jag som betraktande av tavlan inte fattar, eller gör en egen tolkning, men man vill ha en känsla av att skaparen vet vad han eller hon vill, eller skulle önska, att jag kände, eller tyckte. 
Speciellet i det här fallet, i en pjäs med våld- och sex- och övergreppstema. 

När jag började skriva kunde jag inte redigera. Jag skrev det jag skrev, och tanken på att stryka något, eller ändra i texten, slog mej aldrig. Jag sysslade med konst, trodde jag. Skulle du be Picasso radera en näsa, även om den var ovanligt sned? Skulle du be Tennessee Williams vara lite tydligare, speciellt i dom senare, mer flummiga pjäserna? Skulle du säga till Truman Capote att en del av hans noveller nästan är för korta, att man vill ha mer!?
Skulle inte tro det. 
Jag bara skrev, och sen efteråt försökte jag förstå vad det var jag hade skrivit, tolka det, ge det en djupare mening.
Det var inte förrän jag började läsa Neil Simons memoarer Rewrites, som jag började fatta hur det kunde vara, hur även dom mest erfarna, begåvade författarna och dramatikerna strök, deletade, skrev om.

Det kanske inte att det är så, men jag får en känsla att dramatikern till kvällens verk har arbetat på samma sätt. Lite i blindo, liksom låtit tangenterna tala, och vad som har kommit ut har behandlats som ren och skär konst. Och jag säger inte att det är fel, men kanske hade det blivit bättre om någon lite mer objektiv hade kunnat göra en analys av vad man tror pjäserna vill säga. Författaren kan vara vag, regissören måste vara jävligt tydlig med vad han vill säga. Varför har han annars valt att sätta upp pjäsen?

I den första delen, med kvinnan och mannen och en säng, fylldes jag mer av frågor än svar. Kvinnan kliver bara in i mannens rum, som om hon vore en vålnad, ett minne, död, och hon talar till honom lite nedlåtande. Har han våldtagit henne? Dödat henne? Jag tänker på Nick Cave och Kylie Minoguelåten Where The Wild Roses Grow, en sång som sjunges av en mördare och hans offer. 
Om man inte uttalat skrivit ut att pjäsen handlar om ett sexuellt övergrepp, så hade jag nog farit iväg någon annanstans i fantasin, men nu cirkulerar ämnet runt, runt, som en irriterande fluga som vägrar landa. Det verkar inte vara så enkelt som att mannen har våldtagit kvinnan, och nu ångrar sej, för hennes inställning verkar mera vara att det inte var hans fel. Handlar det inte ens om våldtäkt, utan om något slags sexuellt rollspel? Jag har träffat några såna kvinnor, som dras till sexuella rollspel, aga, och våldtäktsfantasier. Har mannen gått med på nån sån lek, där hon vill bli förnedrad, och känner han nu själväckel, och hon försöker förklara att det inte är hans fel, att hon ville, eller har jag luvan nere och famlar mej fram?
I föreställningens andra del, efterfesten, berättar kvinnan för en av männen att hon hade haft sex med mannen från första scenen, men att hon inte ville. Mannen hon berättar det för vill ringa polisen och anmäla honom för våldtäkt, men kvinnan säger att det inte var det. 
Vill man säga att det alltid är våldtäkt, även om offret vill? Eller att det alltid är sadistens fel, aldrig mascochistens? Är det vi, samhället, som står utanför och bestämmer vad som är ett övergrepp, eller är det offret? Kan förövaren vara den som definierar vad som är vad?
Jag tänker på When I First Met Him, från Andrew Lippas THE WILD PARTY, Gershwins Treat Me Rough från GIRL CRAZY, eller Kurt Weills Tango Ballad ur TOLVSKILLINGSOPERAN. Till och med My Man, av Jacques Charles, Channing Pollock, Albert Willemetz, and Maurice Yvain, och You’re Mean To Me, av Fred E. Ahlert och Roy Turk, fladdrar förbi, där det viktiga, för att definiera en handling, verkar vara om offret älskar förövaren eller inte. 
Man kan förstås argumentera att alla dessa låtar är skrivna av män. Men dom behöver inte nödvändigtvis sjungas av en kvinna.

Efteråt går jag från teatern lite förvirrad, i väntan på att jag ska få någon slags insikt, vad gäller budskap, tema och sexualpolitiskt ställningstagande. Jag har en grumlig, murrig, suddig bild av vad jag har sett, och vad jag har förstått, vilket kanske är passande, för ämnet - även för dom som tycker dom har en klar uppfattning - verkar nästan alltid vid luppläsning vara en röra, en sörja, där inga handlingar, generellt, är rätt eller fel.

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Teaterverket! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


MAMMA MIA! - THE PARTY, på Tyrol:

"Det finns tre anledningar att gå och se den här föreställningen: Skådisarna, Maten och Scenografin. Nej, vänta, fyra: Skådisarna, Maten, Scenografin och Musiken, förstås. SMSM, för att vara lite ABBA-aktig."


HELLSINGLAND, på Parkteatern: 

"Om jag bara gjorde saker jag ville göra, då skulle jag inte få mycket gjort. Jag bestämmer mej för vad jag ska göra, och så gör jag det. Om jag kände efter skulle jag inte ens komma upp ur sängen. 
Är dom inte underbara, förresten, dom här människorna som säger att dom önskade att dom gick mer på gym, eller teater, eller hade nån slags hobby, som klagar över att dom inte har tid, och sen tillbringar två, tre timmar framför teven varje dag?"


POVELS NATURBARN, med Parkteatern på Långholmens Amfiteater: 

"Augusti är en tid för depression, och desperation. Sommaren, som vi gått och väntat på, är snart nästan över. Nätterna börjar bli mörka, kvällarna är redan en timme kortare, och det börjar bli kallt, eller; kallare, i alla fall. Allt det där vi tänkte att vi skulle göra, den här sommaren, i alla fall, är det redan för sent att göra: Det där glaset vin på balkongen, när solen går ner, och sen; det där sista glaset, när solen går upp igen. Den där lata dagen på rygg på bryggan."



SÄLLSKAPSRESAN, Chinateatern, Föreställning 71 3/9 2016

$
0
0

Manus och musik: Bengt Palmers och Jakob Skarin, Baserad på filmerna av Lasse Åberg och Bo Jonsson, Producent: Julius Malmström, Medproducent: Bosse Andersson, Medproducent: Vicky von der Lancken, Föreställningen presenteras av Julius Production, 2Entertain och Vicky Nöjesproduktion, Regissör: Anders Albien, Koreograf: Siân Playsted, Musikarrangemang: Björn Claeson, Kostymdesign: Marianne Lunderquist, Scenograf: Fredrik Dillberg, Ljusdesign: Palle Palmé, Ljuddesign: Oskar Johansson, Mask och Perukdesign: Anita Agerlo och Elin Horvat Holmgren, Med Anders “Ankan” Johansson, Sven Melander, Hans-Erik Dyvik Husby, Frida Bergh, Nina Pressing, Tomas Bolme,Fredrik Dolk, Cornelius Löfmark, Olof Ramel, James Lund, Kristina Hahne, Mattias Ahlberg, Simon Laufer, Kristina Lindgren, Agata Kaczorowska, Aimee Wentzel

Vem är du?
Vem är jag?
Levande charader
Spelar alla roller så bra
Ingen kan väl ana nåt
Har förstått
När det gäller kärlek är det dig som jag vill ha
Vem är du?
Vem är jag?
Kan vi få kontakt nu
Genom hjärtats telegrafi
Om jag söker sanningen
Får jag den
Sänder dig signaler genom telepati

Högt över havet och bort emot land
Stämmer frekvensen så räcker jag fram
Plus når minus och lyckan är gjord
Sanna mina ord
Högt över havet och bort emot land
Det kan nog blixtra och dundra ibland
Våra zoner är laddade fält
Kärlek (det måste va' kärlek)
Ja eventuellt

Högt Över Havet
av Lasse Holm

Jag minns platser när jag hör ljud. Inte på ett sånt där Marcel Proust-, Madeleinekake-sätt, utan bara rent krasst: jag minns var jag var när jag hörde ett särskilt ljud. Och med ljud menar jag nog mest musik, eller podcasts, eller samtal. Ett av mina favoritpodcasts är The Bowery Boys, en historisk podcast om New York, och ofta, när jag reprislyssnar på ett avsnitt, kommer jag ihåg var jag var när jag lyssnade på det förra gången: på Friskis, eller på Hornsgatan, på Västerbron, eller på väg till Skärholmen. Jag lyssnar mest när jag cyklar, eller tränar. Eller väntar på att ett träningspass ska börja. Varje gång jag hör Alison Moyets Love Resurectionär jag i alla fall på en båt mellan Brindisi och Korfu, för det var där, sommaren 1984, under en tågluff, med en uppgående sol som glittrade i medelhavet, och med delfiner som ålade sej genom vågorna och följde färjan, som jag för första gången hörde sången, på min Walkman med radio. Några minuter senare hörde jag Melanies Safkas Look What They Done To My Song, Ma. Jag spelade in både två, och har nog kassetten fortfarande, någonstans, även om den säkert måster vara avmagnetiserad, nu.
Det här är kanske något alla upplever men jag har aldrig hört någon tala om det. Inte vad jag minns i alla fall: kanske kommer jag att komma till en plats när jag plötsligt minns att jag har hört om fenomenet på en podcast, men just nu är det blankt vad gäller såna minnen. Vad ska vi kalla företeelsen? Déjà-entendu? Bergman-begreppet? The Location Echo Effect?
Kanske hade det varit mer användbart om det var tvärtom: att jag kom ihåg ljudet när jag tänkte att jag var på en viss plats, då skulle jag kunna minnas nyttiga saker, men det funkar tyvärr inte så. 

Det är därför jag kommer ihåg var jag var när jag hörde att man skulle göra en musikal av Lasse Åbergs film Sällskapsresan. Jag kommer inte ihåg vem som sa det, men jag minns att vi träffades på Söder Mälarstrand. Han - för det var en han - kom cyklande från Slussen, och jag var på väg ut till Djurgården. Och det var över tio år sen. Så lång tid kan det ta att göra en musikal. Eller: kanske var den klar för länge sen, men ingen hade tid eller mod nog att sätta upp den?
Då tyckte jag det var en ganska sopig idé, men nu, i ett annat teaterklimat, och efter PRISCILLA - QUEEN OF THE DESERT, HEATHERS, KINKY BOOTS, och TOXIC AVENGER,  och alla andra filmer som har musikaliserats på senare tid, så har idén börjat kännas ganska självklar.

Jag minns inte mycket av Sällskapsresan, filmen från 1980, alltså, och halvvägs in i den här föreställningen insåg jag att jag hade blandat ihop den med filmen Repmånad, och att jag förväxlat Sven Melander med Loffe Carlsson. Gubbar med mustasch, liksom. Och har inte båda varit programledare? Eller blandar jag ihop dom med nån tredje nu? 
I alla fall: Allt jag kom ihåg var ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” och ”Pass, pesetas, p-piller och -” 
Jag har glömt vad det sista p-et stod för, och jag vägrar googla. 
Kanske mindes jag någonting om någon lapp-lisa, och en massa alkohol, men det är allt. Jag var bara 16 år när jag såg filmen, och ansåg mej nog alldeles för vuxen, världsvan - jag hade varit i både Stockholm, London, Malmö och Köpenhamn - och för sofistikerad för den här typen av ”bondkomik”. 

För mej är Chinateatern i Stockholm så nära en Broadwayupplevelse man kan komma, i Sverige. Och nu pratar jag inte uteslutande om föreställningen, utan om känslan man får när man sitter i den stora salongen. Ett besök känns internationellt, bekvämt, modernt. Deras uppsättningar, på senare år, speciellt, är påkostade, lyxiga, ambitiösa och lite vågade, i sitt val. Man satsar inte på säkra kort, som HAIR, WEST SIDE STORY, eller SOUND OF MUSIC, - vilket inte någon privatteater någonstans gör, måste jag säga, utan lämnar sån skåpmat åt de statsstyrda husen - utan vågar satsa på något nytt, något som kräver lite mod av familjerna Mediåkersson och Ordinärman för att boka och köpa. 
I sina föreställningsval liknar Chinateatern faktiskt Malmös Nöjesteatern, som också vågar sticka ut hakan, vara först, i Sverige, i Norden, i Europa, med produktioner, som SPAMALOT, LEGALLY BLONDE, eller HIGH SCHOOL THE MUSICAL. Eller som nu, med världspremiären av musikalen SÄLLSKAPSRESAN. 
Det är bara det att man spelar med lite olika kort, tror jag, vad gäller ekonomin. En liten teater som Nöjesteatern, och en mastodont som Chinateatern har givetvis olika förutsättningar, och jag var rädd att det skulle synas, när nu den skånska produktionen gör ett gästspel i huvudstaden. 
Men det är faktiskt bara i några lite buttericksbilliga peruker som jag tycker mej märka en mer restriktiv budget. Kostymerna verkar påkostade, utvalda. Scenografin känns innovativ, finurlig, nästan omöjligt detaljerad. Sängar ställs på höjden för att få plats på hissen ner till källaren. Hotellkomplex i flera våningar dyker upp, och känns så bastanta att man undrar hur dom bara kunde dyka upp. Scenen är aldrig tom, svart, öde, scenografilös.d
Och jag älskar Chinateaterns användande av LED-skärmar. Dom ger en konstnärlig finish till scenbilden och höjer den visuella upplevelsen till något som gör det svårt att föreställa sej hur det skulle se ut om man tog bort dom. I scenen på flygplanet står skärmarna för 90% av synintrycket, och när sen planet lyfter - eller landar - så fick i all fall jag en sån där svindlande känsla i magen som man bara får när man sitter där i en riktig kabin. 

Det handlar om Stig-Helmer, en medioker anti-hjälte som förälskar sej i en lapplisa som just bokat en charterresa till den spanska ön Nueva Estocholmo, och som därför bestämmer sej för att åka dit han också, trots att han är flygrädd. När han uppsöker en psykolog för sin fobi, luras han att ta med sej ett paket som han tror innehåller en dalahäst och knäckebröd, men som innehåller smugglade pengar. Det är bara det att hans väska - och paketet - kommer bort på resan.

SPOILER:  Minns du scenen på planet där Stig-Helmer tror att han kan få mer juice om han håller upp glaset under knappen där man kallar på kabinpersonalen? I den här produktionen har man försökt vara lite meta, och liksom går steget längre: han håller upp glaset, trycker, och juice kommer rinnande. Det är roligt, kanske, men en sån där detalj sabbar helheten. Skämtet hade kunnat funka om alla verkat överraskade, och någon sen visat sej ha lagt en läckande juiceflaska i väskutrymmet ovanför. Men nu liksom driver man med publikens förväntningar: vi vet att det inte ska komma juice ur knappen, och så gör det det. Skämtet funkar bara om man inte är involverad i berättelsen, och tar oss ur handlingen, bryter illusionen, och det irriterar mej, som en billig, studentikos poäng, som om Stig-Helmer i första scenen hade sagt att han inte var rädd att flyga, eller om paret Storch visat sej uttala sitt efternamn som Stork, och inte Stoch. 

Om man försöker skilja verket från uppsättningen, och musikalen från filmhistorien, så är det inte nödvändigtvis en historia som sjunger, än mindre dansar. Redan från början - en scen där huvudpersonen jobbar på en brödrostfabrik - påminns jag om musikalen KINKY BOOTS, som jag såg i London i somras. Även där kändes musikalnumren liksom insprängda, intvingade, ditkilade med våld, som om man inte dramaturgiskt har känt ett sug efter en sång, utan bara rent krasst tänkt: här skulle vi kunna göra ett nummer. 
Jag har läst någonstans, angående musikaler, att man brukar arbeta efter reglerna att när orden inte räcker till, då sjunger man, och när sången inte räcker till, då dansar man. Här känns det många gånger inte alls som om sångerna kommer från karaktärerna själva, utan som att man i många fall börjar sjunga för att någon börjar spela. 

Och nånstans leker jag med tanken att kompositörerna, några år in i laborerandet, kom fram till ungefär samma sak som jag: det här hade varit så väldigt mycket bättre om man använt sej av redan existerande musik, men givetvis inte lika ekonomiskt kompenserande. Gjort en jukeboxmusikal av alltihop, så att säga. Tagit en känd historia och lagt till lite känd musik. Letat fram några svenska örhängen från 70- och 80-talet, som Sommarnatt, Växeln Hallå, Hit men inte längre, och Just nu! 1979, förresten, låg Anita Lundberg på svensktoppen med Jag önskar att jag kunde flyga

Med detta vill jag slänga in en musikalisk brasklapp: min kompis Lady Lake, som var där samma kväll, och som är mycket mer musikaliskt begåvad än vad jag är, kan fortfarande  - ofta oombedd - sjunga flera av låtarna, även om texterna kanske inte riktigt sitter.

Historien håller, även om den blir lite skev. Där man i en film kan fokusera på enskilda personer, ge dom utrymme dom kanske annars inte har, blir det lite svårare på en scen att få dom att framträda, speciellt i såna här historier, där själva berättelsen inte har en tydlig huvudperson. Den egentliga hjälten, Stig-Helmer, försvinner, på något sätt, och blir inte mycket mer än en perifer biroll, bortskuffad av sånt som är mer intressant. 
För det är smårollerna, och ensembleinsatser, som briljerar. Jag sitter ofta och försöker räkna ensemblemedlemmar, för det är lite otroligt hur många roller var och en måste göra. 
Sven Melander, som repriserar sin biroll från filmen, har fått lite mer utrymme, vilket är precis lagom: man vill ha mer av honom, men det finns inte mer plats, rent dramaturgiskt, så någon har varit smart, och låter oss längta, istället för att ge oss det vi vill ha, och kanske tråka ut oss, vilket vore det enkla valet. 
Olof Ramel, fenomenal i en massa småroller, är showstoppande som en spanjor som pratar gibberish-spanska. I alla fall tror jag att det är det han gör.
Överlag har det gått ganska lång tid sen vi utan dåligt samvete kunde skratta åt ”utlänningar”, och här får man en lite väluppfostrat dålig smak i munnen när skådisar ska försöka spela svenska-brytande utlänningar utan att förolämpa. Kanske hade lösningen varit att låta dom - spanjorerna - alla prata gibberish, inte vara spanjorer, så att också dom hade fått vara lite roliga?
Herr Storch, spelades av en klar favorit, James Lund, från Kulturhuset Stadsteaterns SWEENEY TODD, CHICAGO, och FRÖKEN ROSITA, men framför allt från Wermland Operas PARADE, och gjorde det så övertygande att jag inte kände igenom honom förrän en bra bit in i andra akten.
Men mitt största skratt fick jag av Kristina Hahne, en ensemblemedlem som också spelar rollen som den turistande fru Storch, som när hon inser att hon blir filmad, plötsligt verkar glömma bort hur det var man gjorde när man gick på ett naturligt sätt. Hennes passgång fick mej att fnissa så att jag är säkert på att jag missade en massa viktig dispositionsberättande. 


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Fribiljett, tack! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


ONE HIT WONDER/EFTERFESTSMUSIK på Teaterverket:

Ogymnastiserade föräldrar pustar ut i soffan efter stengetsklättringen nerför den branta trappan. En drös ungbögar med eller utan färgglada kepsar klustrar i ett hörn. Tjejer i rundskurna kjolar och långt blont Botticellihår vrider och vänder sej för att visa sej från sin bästa sida. En och annan man i man-bun nickar och suckar. Korta läderjackor. Snäva byxor. Svart och grälla mönster.
Den väldigt glada, och sällsamt trevliga kvinnan i kassan bjuder på kaffe, och jag häller i mej en kopp. Jag är seg idag. Seg som en deg. Degseg.
Det ska handla om sex och våld och övergrepp, har jag för mej. Hipp hurra.


MAMMA MIA! - THE PARTY, på Tyrol:

"Det finns tre anledningar att gå och se den här föreställningen: Skådisarna, Maten och Scenografin. Nej, vänta, fyra: Skådisarna, Maten, Scenografin och Musiken, förstås. SMSM, för att vara lite ABBA-aktig."


HELLSINGLAND, på Parkteatern: 

"Om jag bara gjorde saker jag ville göra, då skulle jag inte få mycket gjort. Jag bestämmer mej för vad jag ska göra, och så gör jag det. Om jag kände efter skulle jag inte ens komma upp ur sängen. 
Är dom inte underbara, förresten, dom här människorna som säger att dom önskade att dom gick mer på gym, eller teater, eller hade nån slags hobby, som klagar över att dom inte har tid, och sen tillbringar två, tre timmar framför teven varje dag?"



BULLETS OVER BROADWAY, Göta Lejon, föreställning 72, 7/9 2016.

$
0
0
Manus Woody Allen, Regi Emma Bucht, Svensk översättning Calle Norlén, Bearbetning Emma Bucht & Calle Norlén, Musikaliskt ansvarig/arrangör Kristofer Nergårdh, Koreograf Denise Holland Bethke, Scenografi Anna Asp, Kostymdesign Camilla Thulin, Mask/perukdesign Erika Nicklasson, Ljusdesign Palle Palmé, Ljuddesign Oskar Johansson, Producent Åsa Holmgren, Exekutiv producent, Kristjan Ragnar Kristjansson, Orkester Kristofer Nergårdh, Niklas Tinnborg, Pär Grebacken, Peter Fredman, Magnus Wiklund, Jakob Gudmundsson, Patrik Skogh, Anders Kotz, Andreas ”Habo” Johansson MED: Helen Sjöholm, Johan  Rheborg, Johan Rabaeus, Linus Wahlgren, Shima Niavarani, Andreas Nilsson, Per Svensson, Katrin Sundberg, Lisa Stadell, Henrik Johansson, Charlotte Zettergren us Eden, Hanna Leffler us Olive, Hanna Carlbrand, Maria Wulcan, Ulrika Ånäs us Ellen, Victor Molino Sanchez, Nils Sundberg us Julian Marx, Frank Sehlstedt us Warner Purcell, David Dalmo, Erik Höiby, Tommy Englund.

I may not live to see our glory
But i will gladly join the fight
And when our children tell our story
They'll tell the story of tonight
Let's have another round tonight
Raise a glass to freedom
Something they can never take away
No matter what they tell you

The Story of Tonight
ur HAMILTON
av Lin-Manuel Miranda. 

När jag hörde att Göta Lejon skulle sätta upp musikalen BULLETS OVER BROADWAY, tänkte jag: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
När jag sen hörde att den skulle regisseras av Emma Bucht, tänkte jag, igen: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
Och när jag hörde att Johan Rheborg skulle spela den steppande gangstern, mumlade jag, för mej själv:
”Han? Steppa? Det kommer aldrig att funka!”
Men det var när jag hörde att Helen Sjöholm skulle spela Diane Wiests roll, som teaterdivan Helen Sinclair, som jag sa, högt och tydligt:
”Jag älskar mänskan, men det här, det kommer aldrig att funka!”
Sen såg jag föreställningen, och ändrade mej.

Tillåt mej härmed att förklara, och i någon mån försvara, mina förutfattade meningar.

Bullets over Broadway, filmen, hade premiär 1994. Det var samma år som Stephen Sondheims och James Lapines musikal PASSION fick en Tony för bästa musikal, och ANGELS IN AMERICA vann för bästa pjäs. 
Diane Wiest vann en kvinnlig birollsostar för sin roll, men filmen i sej var inte ens nominerad. Vinnaren det året var Forrest Gump. Fyra Bröllop och en Begravning och Pulp Fiction var nominerade. Kanske är det för att jag börjar bli gammal, men visst känns det väl som om Bullets och Fyra Bröllop tillhör en helt annan filmgeneration än Forrest och Pulp? Jag menar äldre?

Tjugo år senare, 2014, hade en musikalversion av filmen premiär på St. James Theatre på Broadway, där SOMETHING ROTTEN nu spelar. Det året var A GENTLEMANS GUIDE TO LOVE AND MURDER den stora vinnaren, en musikal som jag såg i Karlstad 2015, som EN GENTLEMANS HANDBOK I KÄRLEK OCH MORD
BULLETS nominerades till sex Tony Awards: Bästa manus, Bästa Manlig Biroll, Bästa Kostym, Bästa Scenografi, Bästa Koreografi och Bästa Orkestrering. Den vann inget. 
Jag hittade en bootleg av föreställningen på nätet, och jag var inte charmad. Det är inte direkt en historia som skriker sång och dans, och precis som i SUGAR, Jule Styne-musikalen som bygger på filmen Some Like It Hot, använder man sej av steppande gangstrar, något som liksom inte direkt gör dom hotfulla. Vilket dom borde vara, tycker jag. I alla fall i den här historien. GUYS AND DOLLS är en annan sak. 
Uruppsättningen regisserades av Susan Stroman, mest känd för att har regisserat Mel Brooks THE PRODUCERS, en produktion som gått till historien som den musikal som vunnit mest tony awards - 12 stycken. Och visst låter det som en superduperidé att låta henne tillsammans med författaren, Woody Allen, musikalisera ännu en filmkomedi? Jag hade hoppat på det tåget. 

Det stora problemet, för mej, låg, och ligger, i grundmanuset, inte i hur den har regisserats.
Det handlar om David Shayne, som 1929 är en ung dramatiker med två floppar bakom sej. En obegåvad dansös, Olive Neal, vill bli en respekterad stjärna, och övertalar sin pojkvän, gangstern Nick Valenti, att han ska finansiera hennes stora genombrott, och dom tar kontakt med en producent som rekommenderar Davids tredje pjäs, God Of Our Fathers, där det finns en liten roll åt Olive, som psykolog. Dom anställer den stora, något alkoholiserade stjärnan Helen Sinclair i huvudrollen, och sätter igång att repetera. Olive har en livvakt, Cheech, och allteftersom tiden går börjar han komma med förslag på hur man skulle kunna förbättra manuset, förslag som är så suveräna att pjäsen blir mycket bättre, och - eftersom alla utgår från att det är David själv som har skrivit dom - det kommer fram att ingen verkligen tyckt om originalet. Till slut har dom en verklig succé, det finns bara ett problem: Olive är en riktigt scen-sopa. Nåt måste göras.
Det handlar, för mej, om konst och kommers, och om att sälja ut, att inte lita på det man har. Davids pjäs kanske inte var bra, men han förlorar den konstnärliga kontrollen i det att han börjar kompromissa, även om det till det yttre blir bättre. I slutet är det inte längre hans pjäs.
Det handlar också om det kollektiva skapandet: Ingen är ensam konstnärligt ansvarig för en föreställning, alla inblandade och medverkande har bidragit. 
På något sätt gör musikalen precis det den vänder sej emot: den säljer ut. I grunden är det en liten, enkel historia med en liten kärntrupp som handlar om vad som kan hända när man sätter upp en pjäs, men man har försökt öppna upp historien för att broadway-isera den, och låter gangstrar och balettflickor i dansnummer som inte har mycket med berättande att göra, tillfälligtvis blända oss, pumpa in en massa energi, av rädsla för att vi kanske hade tröttnat annars. Vilket jag inte tror vi hade. 
Jag hade föredragit om man lagt tyngdpunkten av berättandet på det konstnärliga: fokuserat på författaren, och så långsamt fört in kommersen och kompromisserna, i form av gangsterpengar och allt vad det innebär. Att låta det långsamt bli otäckare, att visa vad som händer när man buggar med belsebub. 

SPOILER: Berättelsen har också en kulmen, som i musikalen ignoreras: när Cheech har mördat Olive, för att hennes medverkan förstör ”hans” pjäs, och han i sin tur på premiärkvällen skjuts av gangstrarna, bakom scenen på teatern. Då är historien, i stort, slut, och det enda som borde vara kvar är kanske en liten kort scen, och ett långt applådtack, men trots det fortsätter man att försöka lösa upp knutar och knyta nya, långt efter att vårt intresse har nått sitt zenit. Man vill ha en kort epilog, och sen ridå. Och allt som måste berättas, borde kunnat sagts tidigare. Eller samtidigt, och låta allt hända på en gång. Nu känns det lite som epilogen är en liten akt i sej.

Föreställningen jag såg var en kvart längre än på premiären, så mycket har strukits, ändrats och effektiviserats.  

Jag var inte helt såld på scenografin, men det var för att jag inte riktigt förstod den: Den drog åt scenisk minimalism, men inte fullt ut. Eller var det med flit man försökte skapa en slags kulissvärld, med dekor som drog lite åt revyhållet? Den kändes lite… gammaldags? Som en scenografi av en uppsättning för tio, femton, tjugo år sen? Det kändes lite naket, liksom. Man rullade int tågvagnar och hela bilar, men - kanske för att man i huset samtidigt huserar både SKIFS och HEDWIG AND THE ANGRY INCH - i andra scener kändes det som man nöjde sej med en nästan tom scen. Och jag vet att den här typen av stolar har funnits länge, bistrostolar, caféstolar eller Thonets No. 14, men det känns alltid som en liten anakronistisk arytmi när man på scenen ställer in något som ser ut som Ikeas Öglanstolar. 

Som alltid håller Camilla Thulins kostymer högsta kvalitet; dom är vackra, påkostade, effektiva, tidskorrekta och fantastiskt detaljerade. 
Och som alltid får jag lust att patinera dom, bara lite. 

Anledningen till att jag var skeptiskt till att Emma Bucht skulle regissera, är att det inte verkade som om en musikal var hennes grej. Det kändes som ett för stort maskineri, eftersom hon briljerar mer i små intimare produktioner. Och kanske, om hon vågat stryka några fler dansnummer och förtätat dramat, så hade hon kunnat göra det som Susan Stroman och Woody Allen inte mäktade. 
Som det är nu känns det lite som om skådisarna i de mindre rollerna, Andreas Nilsson, Katrin Sundberg och Per Svensson, har lämnats lite att fäkta för sej själva. Vilket dom gör utmärkt, som alltid. 

Och det är absolut inte så att jag har något emot koreografin, eller dansen, i sej, den är i många fall helt fenomenastisk, det är bara det att den  inte behövs för att berätta historien, men att man i Broadwayppsättningen inte vågade att inte ha stora dansnummer med, och liksom inte kom på några geniala sätt att integrera dansarna. För att göra Davids pjäs till en musikal är kanske lite för vågat? 
Jag undrar ibland om detta inte blivit en bättre musikal om Woody Allen inte varit inblandad.
Men jag fick en idé, eller en impuls, när jag satt där i salongen: hur hade det varit om man istället för att köra igång dansnumren med buller och brak, som shownummer i en revy, istället liksom låtit dom smyga igång, lite som du och jag gör när vi går hemma och städar, och har musik på, och så kommer Pharells Williams Happy, eller will.i.ams Bang Bang, och plötsligt står vi där och skakar våra glutus maximus, som värsta Fred Astaire? Vad jag menar är: musiken i showen är standards från 1920- och 1930-talet, några med lite omskriven text, men det är musik som alla känner till, men rent sceniskt till exempel, kommer gangstrarna in som dansare i första hand, klädda som gangsters, istället för att dom kommer in som gangsters, som liksom får feeling och börjar dansa. Det är lite luddigt och svårt att förklara, men det senare ger en annan infallsvinkel, en annan start, för dansen. 
Eller också kanske jag bara saknar en legitim anledning till varför dom dansar. 

Det hade varit intressant om man hade testat att smyga in Johan Rheborgs roll, Cheech, i historien. Att liksom låta honom vänta i skuggorna, i periferin, och sen långsamt märka hur han tar sej in i handlingen, och tar över. Nu känns det nästan som om man försökt göra tvärt om, och varit rädda att han inte skulle få fokus. Men kanske är det så att en stjärna av mans magnitud måste in och glänsa, redan från början, att publiken liksom kräver det? Som att neka honom scentid vore lite av ett resursslöseri? Det hade i alla fall varit intressant att se om han inte hade kunnat framträda mer genom att hålla sej i skymundan, och låta oss längta. 

Det hade också varit intressant om man hade gjort Johan Rabeus roll, som gangsterledaren, lite dummare. Eller mycket dummare. Och bonnigare. En kriminell Bert Karlsson, liksom. Eller kanske en Donald Trump? Som det är nu är han så genuint sofistikerad att det är lite svårt att förstå vad han ser i Shima Niavaranis oförskämda och urkorkade Olive. Det hade varit kul att se honom som en gatugrabb som kommit upp sej, men som fortfarande gillar brudar från sin eget område. Som Harry Brock, Broderick Crawfords roll i Garson Kanin och George Cukors Born Yesterday

Och Shima Niavarani. Man pratar ofta om genombrottsroller, som Helen Sjöholms Kristina, eller… Ja, vad har vi mer för genombrottsroller att tala om, som inte kommer från film eller teve? Peter Jöbacks, i Kristina
I alla fall: detta, kanske man skulle kunna säga, är Shima Niavaranis Kristina. Hon travar in med en bodybuildar-gång, redo att slåss, och hon lämnar inte över stafettpinnen utan en fight. Det är härligt att se hur långt vissa skådespelerskor vågar gå, utan att be om ursäkt, utan att sälja ut sin roll, eller flagga som för att visa att detta är en roll, inte verklighet. Hon är lika grov som en revyroll, men utan den där blinkningen åt publiken, som om hon säger: ni får gärna skratta åt mej, men jag tänker inte skratta med, så att ni ser. Det är situationer och repliker gör att man tycker att hon är komisk, men jag upplever inte att hon gör något bara för ett skratt. Och ändå skrattar jag så det värker i nacken. 

Linus Wahlgren är, som alltid, mycket bra, och ännu en gång är det manuset som sviktar. Hans historia, hans slitningar och självsvek får inte tillräcklig fokus. Berättelsen, när det är över, tycker jag, skulle kunna ses som en tillbakablick, som rollens memoarer, lite som jag gärna tänker mej att Cliff Bradshaw, när CABARET är över, sätter sej ner och börjar skriva Goodbye to Berlin. Men för att kunna göra det måste han ha varit där. Historien måste ha setts, vinklats, så att den berättas ur hans perspektiv. Hans roll är huvudrollen, och det känns inte som man har jobbat utifrån den uppfattningen. 

Och så har vi Helen Sjöholm. 
När jag köpte min första egna dator var det första jag gjorde att kliva på den. Jag hade fått mitt studielån, och hade lagt till lite sparade pengar och köpt en av de första bärbara macdatorerna, och en stor, tung teve, och tagit taxi med dom hem till mitt lilla rum på ungkarlshotellet på Magnus Ladulåsgatan. Jag öppnade datorn först, men den behövde laddas innan den kunde användas, så jag lämnade den uppslagen mitt på golvet, och började packa upp teven. Det var när jag flyttade på tden, som jag kände att jag klev på något.
”Vad vad det där?” frågade jag någon som var hemma hos mej då, det kan ha varit Club Kid eller Baby Arm, jag minns inte.
”Ställ ner teven,” svarade han, vem av dom han nu var.
”Vad var det?” frågade jag igen, med stigande panik.
”Ställ ner teven,” upprepade han, och jag visste vad det var jag hade trampat på. 
Jag hade stigit rakt på min nya, otestade dator, och lyckats knäcka loss skärmen, lite som om jag slitit loss locket på en resväska. 
En av de första sakerna jag gjorde när jag fick min andra, nya dator, var att börjar sampla repliker ur teveserier och filmer, och lägga in dom som varningsljud. Oneliners från Absolutely Fabulous, eller Pantertanter, eller Sunset Boulevard, Auntie Mame eller The Women. Jag hade en väldigt massa filmer på VHS.
”Are you a producer?” frågade min dator på bruten spanska, när jag gjorde något jag inte borde, eftersom jag älskade Rita Morenos sätt att säga just den repliken från Terrence McNallys The Ritz.
Det var roligt länge, men slutade vara kul när jag en gång tagit med mej min bärbara till ett kafé, för att testa att skriva ett mästerverk al fresco. Jag hade glömt att jag samplat repliker från gladporrfilmen Fäbodjäntan, och när jag som vanligt klumpade mej, stönade min dator, högt och tydligt, så att hela stället hörde:
”Sluta blås. I luren.”
Det var slutet på mitt samplande.

Men jag har alltid älskat hur repliker sägs, nästan lika mycket som varför dom sägs, och att dom sägs. Hur Margaretha Krook kunde säga vissa replik, och att det var inte vad hon sa, utan hur den sades, som var det viktiga. Eller hur Rosalind Russell vräkte ur sej något. Eller Bette Davis.
Jag skulle kunna se den här föreställningen igen, bara för att höra hur Helen Sjöholm säger vissa repliker. Hur hon liksom gör något oförglömligt av något så banalt som en liten, kort vardaglig replik. Hur hon vrider och vänder och tuggar och vräker ur sej något vansinnigt roligt, på ett sätt som ingen har sagt det förut. Det är som bel canto, men med ord. 
För, om hon inte redan hade gjort Kristina, skulle jag säga att detta är hennes Kristina. Helen 2.0. Den nya, galna, underbara. Jag menar, jag visste att hon kunde vara spritt språngande, jag såg henne i CHINAREVYN, där hon gjorde en underbar fotbollshuligan, men det var länge sen hon fick chansen att visa sin galenskap, och inte bara i en sketch, utan i en stor roll som sträcker sej en hel kväll. 
Hon påminner mej om Julie Walters, på något sätt, och så lite Jennifer Saunders. Men mest Julie Walters. Nej: hon är lite som Glora Swansons roll Norma Desmond, i Sunset Boulevard, om den skrivits av Neil Simon.
Eller, jag vet inte; det kanske bara är en himla massa underbar Helen?


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman




Fribiljett, tack Åsa! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan

 - att jag på Instagram heter https://instagram.com/jbclifton
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


SÄLLSKAPSRESAN, på Chinateatern:

"Jag minns inte mycket av Sällskapsresan, filmen från 1980, alltså, och halvvägs in i den här föreställningen insåg jag att jag hade blandat ihop den med filmen Repmånad, och att jag förväxlat Sven Melander med Loffe Carlsson. Gubbar med mustasch, liksom. Och har inte båda varit programledare? Eller blandar jag ihop dom med nån tredje nu? 
I alla fall: Allt jag kom ihåg var ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” och ”Pass, pesetas, p-piller och -” 
Jag har glömt vad det sista p-et stod för, och jag vägrar googla."

MAMMA MIA! - THE PARTY, på Tyrol:

"Det finns tre anledningar att gå och se den här föreställningen: Skådisarna, Maten och Scenografin. Nej, vänta, fyra: Skådisarna, Maten, Scenografin och Musiken, förstås. SMSM, för att vara lite ABBA-aktig."


HELLSINGLAND, på Parkteatern: 

"Om jag bara gjorde saker jag ville göra, då skulle jag inte få mycket gjort. Jag bestämmer mej för vad jag ska göra, och så gör jag det. Om jag kände efter skulle jag inte ens komma upp ur sängen. 
Är dom inte underbara, förresten, dom här människorna som säger att dom önskade att dom gick mer på gym, eller teater, eller hade nån slags hobby, som klagar över att dom inte har tid, och sen tillbringar två, tre timmar framför teven varje dag?"



Rabatterade biljetter till IN THE HEIGHTS I LONDON!

$
0
0

Jag såg IN THE HEIGHTS i London i våras, och fullständigt älskade föreställningen, och tycker att den är fullständigt obligatorisk om man ska åka till London. Och att åka till London minst en gång om året, det är obligatoriskt. Nu har dom tagit kontakt med mej för att berätta att dom stänger i Januari, men att dom erbjuder rabatterade biljetter till föreställningen, om du följer den här länken:

http://www.cheaptheatretickets.com/in-the-heights/

Och du, gör något underbart för dej själv, och boka redan idag. Det kan vara det bästa du nånsin ser.
Jag är hur sugen som helst på att åka dit och se den, igen:)

https://www.intheheightslondon.com

Plötsligt Händer Det!

$
0
0

Ända sen jag någon gång i slutet av 80-talet återläste Tove Janssons novell, Filifjonkan Som Trodde På Katastrofer, har jag bara väntat på att någon ska dramatiser den. Och nu har det hänt! Det kanske har hänt förut, eller hänt för ett tag sen, och händer igen, men detta är första gången jag hör talas om det. 

Det finns många fördelar med att leva i ett så avlångt land som Sverige, speciellt om man tänker växternas zonkarta, eller att det nästan kan vara sommar någonstans, och vinter, långt, långt upp. Men det finns nackdelar med att landet är just så avlångt. Hade det varit fyrkantigt hade det inte alls varit så långt till vissa ställen, tror jag. 
Och Skåne, och Malmö, ligger lite väl långt för att man ska kunna ta sej dit på en dag, och hem igen. Jag menar, om man är en självupptagen, bekväm stockholmare som jag. 

Men det händer så mycket bra nere i Malmö att jag nog snart bokar hotell eller nattråg eller något. 


Av Tove Jansson, har premiär FREDAG 14 OKTOBER KL 10 på Unga Teaterns scen Studion, Hipp, 5 vån på Malmö Stadsteater.

Från deras hemsida: 

FILIFJONKAN

TOVE JANSSON

FILIFJONKAN SOM TRODDE PÅ KATASTROFER
”Sommarvinden var varm och mild, men hur skulle den kunna trösta en Filifjonka som gripits av panik?” 
Filifjonkor är en släktkär art. De förvaltar arvegods över generationer. Så gör också den fina Fru Filifjonk. Hon fejar, putsar och oroar sig för den katastrof som när som helst kan komma. För det vet hon ju, att en dag kommer katastrofen. En vacker sommardag bjuder Fru Filifjonk den fina Fru Gafsa på te. Porslinet är väl utvalt, kakorna utsökta och Fru Gafsa på gott humör, men Filifjonkans tankar kretsar bara kring katastrofen.
Samma natt sveper faktiskt den stora katastrofen in. Den sliter sönder Filifjonkans hus och kastar omkull alla hennes vackra prydnadssaker. Och det märkliga är, att när den väl kommer, är Filifjonkan inte rädd alls...
Filifjonkan är en av alla snillrika figurer i författaren Tove Janssons berättelser om Mumintrollen, som fascinerat vuxna och barn genom årtionden.


I rollerna:

FILIFJONKAN – Mari Götesdotter
GAFSAN – Sanna Persson Halapi

Dramatisering: Lucia Cajchanova
Regi: Ada Berger
Rum och kostym: Karin Ragnarsson
Ljus: Daniel Andersson
Musik: Stefan Johansson
Mask: Siv Nyholm


Längd: ca 40 min

Filifjonkan som trodde på katastrofer är en samproduktion med Unga Dramaten. Producerad i samarbete med Colombine Teaterförlag, Agency North Ltd och Moomin Characters Ltd.

bild: Emmalisa Pauly

Klarar du en överböjd spagat, att bli uppkastad i luften eller att jonglera med 10 käglor?

$
0
0
Cirkus Cirkör förlänger på Dansens Hus. 

Från deras hemsida: 


Klarar du en överböjd spagat, att bli uppkastad i luften eller att jonglera med 10 käglor? 

Det gör Cirkus Cirkör. Nu har vi förlängt spelperioden för deras fascinerande och berörande föreställning Limits. Det betyder att du kan se den hela 44 gånger (!) från december och ända in i februari. Just nu befinner sig cirkusartisterna på slutsåld turné runt om i Sverige och i utlandet där de möts av rungande applåder. Inte vill du väl missa det?

Spelas 1 december till 5 februari. 

"Limits är enastående cirkuspoesi på ett akut tema: migration. Artisterna fångar människans kraft, utsatthet och överlevnadsinstinkt med cirkuskonstens risker som metafor" /SVD

Biljetter, smakprov och mer hittar du här.


Övriga trevligheter på Dansens Hus under hösten:

DANSA HIT, GÅ HEM! HÖSTEN PÅ DANSENS HUS: 

8 september–16 oktober
Fredrik Benke Rydman
Nötknäpparen

10 oktober
Förhandsvisning av dokumentären Mr Gaga

18 okt
Black Women’s Bodies & the White Gaze - föreläsning med Victoria Kawesa

18 & 20 oktober
Bintou Dembélé
S/T/R/A/T/E/S

21 oktober
Mette Ingvartsen
7 pleasures

28 & 29 oktober
Streetstar Dance School Challenge

4 & 5 november
Les Ballets C de la B
Badke

4 november
Dabkeklubb i foajén

8, 9 & 10 november
Björn Säfsten
Language fools

13, 14 & 17 november
Gagaklass med Batsheva Dance Company

15, 16 & 17 november
Batsheva Dance Company
Three

23, 24 & 25 november
Cullbergbaletten
Protagonist

1 december–5 februari
Cirkus Cirkör
Limits
 

THE PHANTOM OF THE OPERA, Cirkus, föreställning 73 11/9 2016.

$
0
0

Music: Andrew Lloyd Webber, Lyrics: Charles Hart, Additional Lyrics: Richard Stilgoe, Book: Richard Stilgoe & Andrew Lloyd Webber, Based on the Novel “Le Fantôme de l’Opéra”  by Gaston Leroux, Production Design: Maria Björnson, Lightning Design: Andrew Bridge, Sound Design: Mick Potter, Orchestration: David Cullen & Andrew Lloyd Webber, Musical Staging & Choreography: Gillian Lynne, Director: Harold Prince, Associate Director: Arthur Masella, Musical Supervisor: Kristen Blodgette, Associate Choreographer: Patricia Merrin, Assistant Director: Rainer Fried, Associate Lighting Designer: Michael Odam, Sound Designer: Mick Potter, Associate Set Designer: Jonathan Allen, Associate Costume Designer: Sam Fleming, Svensk översättning: Lars Sjöberg, MED: Peter Jöback, Emmi Christensson, Anton Zetterholm, Rolf Lydahl, Sindre Postholm, Karolina Andersson, Sanna Martin, Glenn Kjellberg, Tehilla Blad, Daniel Engman, David Inghamn, Martin Kagemark, Fredrik de Jounge, Daniel Svenson, John Martin Bengtsson, Glenn Edell, Samuel Jarrick, Micaela Sjöstedt, Miriam Ryen, Lisa Thor, Roma Loukes, Elsa Ridderstedt, Karin Funk, Duncan Anderson, Trevor Schoonraad, Kamilla Tell Aronsen, Amelia Jackson, Jessica Hill, Suzy Halstead, Victoria Paine, Julie Nunès, Catherine Leppingwell, Rasmus Mononen, Joel Zerpe, Hanna Ulvan, Kinga Szabadvary.

Close your eyes
Have no fear
The monster's gone
He's on the run and your daddy's here

Beautiful, beautiful, beautiful
Beautiful boy
Beautiful, beautiful, beautiful
Beautiful boy

Before you go to sleep
Say a little prayer
Every day in every way, it's getting better and better

Beautiful Boy
av John Lennon

Jag satt på allvar och funderade på vad man skulle göra med scenografin när den här föreställningen lades ner. Och vad jag i såna fall skulle försöka få med mej hem, om det nu visade sej att allt hamnade i containers, på väg till tippen. 
Det såg ut som om den där förgyllda skulpturen av lyckliga, halvnakna damer som smektes av muskulösa, maskbärande herrar, som hängde högst upp i mitten av prosceniet, precis skulle kunna passa in i mitt vardagsrum. Om jag slängde ut antingen bokhyllorna eller teak-sideboardet. Det var lite svårt att avgöra storleken, såhär långt ifrån. Men frågan var om jag ens skulle kunna få in kolossen genom ytterdörren. Eller, vafaan: en av dom där ljusstakarna som kommer inglidande skulle passa hur bra som helst i mitt sovrum. Tror jag. 
Jag kanske måste slänga ut en garderob, men det vore det värt.

När vi kommer knallande uppför Hazeliusbacken, från Djurgårdsvägen, stannar vi till, jag och mina kompis Patti-Li Leuk och Skäggige Skalman, lite snopna, liksom. Ja, just det, dom har byggt om här. Sceningången och gamla biljettkassan har försvunnit, och det hela ser nu lite ut som ingången till ett stort biografkomplex. Cinema Cirkus, liksom. Tyvärr, visar det sej senare, är det fortfarande lika trångt precis utanför salongen. När jag skulle på toaletten i pausen var det lite som att hoppa i en flegmatisk flod av folk och det var bara att följa med den sega strömmen. 
Men inne i salongen är det annorlunda, men på ett annat sätt. Här är det istället som om man har tagit ett underbart steg bakåt i tiden, till något som aldrig varit, i alla fall inte här, och kanske aldrig någonstans. 
Det är ma-gni-fikt. Det är som om man har julpyntat salongen med enorma dekorationer köpta på Hallwylska museet. Och med salongen menar jag nog mest prosceniet, men eftersom vi sitter vända dit är det som om hela salongen var del av förvandlingen.
Bakom oss, tyvärr, satt en rejält berusad man och hans lika berusade damsällskap. Jag slutade räkna hur många gånger jag vände mej om för att ssh:a honom, men det var över tiotalet. De var båda så fulla att det verkade som om dom inte riktigt var säkra på var dom var. 
Vad som gör det hela lite otäckt är att detta var ett publikrep: alltså, vi var alla inbjudna, vilket måste betyda att herr och fru Alcoho-Liszt bakom oss kände någon i produktionen, eller i alla fall kände någon som kände någon. Dom hade inte köpt sin biljett och tänkt: 
”Nu sveper vi en varsin vinare och går in och förstör föreställningen för alla andra, vi har rätt att göra det, vi har betalat för oss.”

Detta är faktiskt första gången jag ser den här musikalen. Jag vet: jag hade sex eller sju år på mej när den gick på Oscarsteatern under 90-talet, men det verkar som om jag aldrig hade vägarna förbi. Eller ekonomin. Jag gjorde lite andra prioriteringar på den tiden, verkar det som. Jag säger inte mer, men det försigick en himla massa nattbuss på den tiden. 
Men när jag och min kompis Patti-Li Leuk var i London Januari 2011, såg jag uppföljaren: LOVE NEVER DIES. Love Never Was, kallade vi den, lite elakt, men det var faktiskt en riktig kalkon till föreställning. En av den mest omdömeslöst proffesionellt producerade och regisserade föreställningarna jag någonsin sett: Fantomen hade flytt till nöjesfältet på Coney Island, där han har startat den nya attraktionen Phantasma, där den stora stjärnan är Meg, som tillsammans med sin mamma, Madame Giry, hjälpte Fantomen att fly från Paris, tio år tidigare. Han bjuder in Christine, som nu slutat sjunga och är gift med en alkoholiserad Raol, mamma till den unge Gustave, vars egentlige far visar sej vara… Fantomen. Behöver jag fortsätta? Trodde inte det. 
Vi hade bättre tur med PRISCILLA - QUEEN OF THE DESERT, BILLY ELLOT och den fantastiska pjäsen END OF THE RAINBOW

Jag var länge rädd att uppföljaren skulle kasta skuggor över originalet, men när föreställningen kommer igång har jag inte en tanke på Love Never Was. Det är som om det var en helt annan musikal, utan någon som helst relation till det vi nu såg. 

Allt började som en följetong i tidningen Galouise från hösten 1909 till våren 1910, av fransmannen Gaston Leroux, Le Fantôme de l’Opéra, och handlar om Christine, en ung svensk operasångerska, som triumferar i en avskedsgala för de gamla förvaltarna på Parisoperan. I publiken sitter hennes barndomsvän, Raol, som förälskar sej i henne, och i kulisserna gömmer sej också Fantomen, ett slags missfoster som har flyttat in i källaren på operan. Han kidnappar Christine i hopp om att hon ska förälska sej i honom. Det är lite Skönheten och Odjuret, men med ett mycket olyckligare slut, för Odjuret i alla fall. 

Detta är faktiskt den tredje musikalen som bygger direkt på Gaston Leroux’s bok. 1976 skrev Ken Hill manus och text till sin version av musikalen, och i den första versionen av sin musikal använde han sej av musik specialskriven av Ian Armit, för att i en senare använda sej av musik av Gounod, Offenbach, Verdi, Weber, Mozart, Donizetti, and Boito. Det var när dom såg en produktion av den här musikalen som Andrew Lloyd Webber och Cameron Mackintosh fick idén att göra sin version. 
1991 kom så ännu en musikalisering, PHANTOM, av Maury Yeston, mest känd för sin Tonyvinnande musikal NINE. Redan 1983 hade han börjat klinka på sin version, men Webber hann före, så Yeston fick vänta. Manuset blev till och med omarbetat till en mini-serie - utan musik - innan den fick sin premiär på scenen. 

Webbers musikal följer boken ganska nära, med det stora undantaget att Fantomen är mycket mer musikintresserad. Han spelar, komponerar och till och med undervisar. I boken var han mer en slags demonisk husockupant med starka åsikter om hur teaterhuset skulle drivas. 

Operan, där det hela utspelar sej, är en verklig byggnad i Paris, Palais Garnier, och den upptar ett helt kvart vid torget Place de l’Opéra, dit också bland andra Avenue de l'Opéra leder. 
Att man har uppkallat både torget och avenyn efter operan är ingen efterkonstruktion, eller namnbyte. Alla tre byggdes nästan samtidigt, när George-Eugène Haussmann, under Andra Kejsardömet, Napoleon III:s diktatur, rev ett gammalt Paris, och byggde upp ett nytt. Den stad vi känner idag, med breda boulevarder, avenyer, parker och torg, byggdes mellan 1853 och 1870, och i vissa fall ända fram till 1927. Innan dess hade man haft en medeltida stadsplan, mörk, ohälsosam och trångbodd. Den största gatan i området till exempel, hade varit fem meter bred. 27 000 av stadens 66 000 byggnader revs.
Man kan kanske likna det hela vid rivningen av Klarakvarteren i Stockholm under 50-, 60- och 70-talet. Men där dom åstadkom en av världens vackraste städer, fick vi Åhlens, Segels Torg och Gallerian.

Palais Garnier stod färdigt 1875, bara sex år innan hela historien med Fantomen börjar. Det är alltså ingen gammal, nedsliten, sekeltyngd lokal det hela utspelar sej i, inget hundraårigt spökhus, utan ett nytt, fräscht, modernt och imponerande teaterhus, lite som om det idag skulle komma ett spöke till Kulturhuset, eller Playhouse Teater. Salongen har plats för 1,979 besökare, och scenen är den största i Europa, med plats för 450 artister. När man började gräva för att gjuta byggnadens grund, trängde grundvattnet upp, vilket resulterade i att man fick bygga dubbla fundament, för att skydda byggnaden, och man skapade en enorm bassäng för att att ha en vattenreserv för att bekämpa en eventuell brand, och för att underlätta trycket från vattnet utanför, så den där sjön under operan som Fantom ror runt på, den finns verkligen. 
Om det är något folk känner till om musikalen, så är det att kristallkronan rasar. Operans verkliga kristallkrona väger sju ton, och även om den inte har rasat, så gick en av motvikterna sönder, 1896, och föll ner genom taket och dödade en person i publiken. Det enorma rummet ovanför salongen, dit man hissade upp kronan när den skulle rengöras, har nu omvandlats till tre repetitionsrum, Salle Nureïev och Salle Balanchine på det nedre planet, och överst Salle Petipa. Nu för tiden sänker man kronan när den ska putsas. 

Händelsen, i stort, utspelar sej i 1881, samma år som det verkliga operahuset fick elektriskt ljus. Béla Bartok, Cecil B. Demille, Guccio Gucci, Pablo Picasso, P. G. Woodhouse och Anna Pavlova föddes det året, och ingen av vikt verkar ha dött, om man undantar den mördade tsaren Alexander III, som sprängdes i luften, Fyodor Dostoyevsky, Modest Mussorgsky och Billy the Kid. Det är också samma år som Rumänien blir ett kungadöme, i Berlin börjar världens första elektriska spårvagn rulla, och i Godalming i England blir den första stad vars gatuljus lyser elektriskt. El verkar vara det nya, och jag tror att man satte lika mycket tilltro till den som vi idag sätter till internet och det digitala. Inget var omöjligt, allt kunde genomföras med elektricitet, det var bara en fråga om hur.

Detta var en tidsperiod som kallas La Belle Époque, the Gilded Age eller den Victorianska Eran. Allt var nytt, och ekonomin blomstrade. Järnvägar och atlantångare gjorde världen mindre, och tron på tekniken var den nya religionen. Det som förut varit något oförklarligt, okänt, kunde nu belysas och förklaras, vilket bäddade för böcker som Robert Louis Stevensons Skattkammarön, Dr. Jekyll och Mr. Hyde, och Arthur Conan Doyles Sherlock Holmes. Vetenskapen var den nya mysticismen.
Inom modet var det sammet som gällde. Och korsetter, förstås. Alla ville ha en s-formad siluett. Turnyren, som i slutet på 1860-talet utvecklats ur krinolinen, och som under några år varit omodern, kom tillbaka, och rumporna var nu större än någonsin. Klänningarnas kjolar var draperade, veckade, den ena över den andra, och överdelen satt tajt, tajt, och aftonklänningen var djupt urringad. Håret var uppsatt, vilket lämnade nacken naken, och även om man ofta bar långa handskar var överarmarna oftast bara. Man var klädd, men naken. 
Kommer du ihåg den där ganska klassiska bilden av den svartklädde Fantomen stående bakom en vitklädd Christine, hon lutar sej tillbaka mot honom, och han har en armen över hennes hals, och det ser ut som om han ska bita eller slicka hennes långa, nakna nacke. Det är så jag tänker på den här perioden, som erotisk, sensuell, med fjäderlätt beröring och flämtande andetag. Frasande tyger, klirret av kristall, doften av 4711, puderdammigt len hud, eller sidenslät och svettig. 

PHANTOM OF THE OPERA hade premiär på Her Majesty’s Theatre i London den 27:e September 1986, alltså för över trettio år sen, och har sen dess, på samma teater, spelats över 10,000 gånger. Den ligger tvåa i längst spelade föreställningar på Londons West End, efter LES MIZ. Visst känns det väl som om LES MIZ kom senare, eller är det bara jag?

I New York hade den premiär på Majestic Theatre 1988, och är den längst spelade musikalen i Broadways historia. Den nominerades till tio Tony Awards, och vann 7; för Bästa Musikal, Bästa Manliga Huvudroll, Bästa Kvinnliga Biroll, Bästa Musikalregi, Bäste Scenografi, Bästa Kostym, och Bästa Ljussättning. 

Och det är just Scenografi, Kostym, och Ljus som, för mej, är dom verkliga stjärnorna. Det är inget jag säger för att vara nedlåtande, eller rolig: Jag var, helt klart, totalt imponerad. Jag skulle vilja se den igen, bara för att se hur hela teatermaskineriet fungerade. Vilka draperier var verkliga, och vilka vara bara målade kulisser?

Den här typen av föreställningar, som ser likadan ut i alla uppsättningar, oavsett när, eller var dom sätts upp, kallas ibland för McDonals-Musikaler, eller Musiclones, och förr hade jag ganska mycket emot dom, men det var innan jag insåg hur få personer vi i Sverige har - på alla områden - som skulle kunna göra något bättre, eller lika bra, som dom stora elefanterna på West End och Broadway. 
Och efter att ha sett en massa ganska sunkiga, billiga, slaftsigt och slarvigt uppsatta musikaler, kan jag uppskatta produktioner med den här typen av kvalitetsgarantier. Tänk hur många versioner av den här musikalen vi redan hade fått genomlida, om det hade varit okej för vem som helst att sätta upp den. Jag, i alla fall, är inte vidare intresserad av att se Fantomen komma inrullade i en kundvagn, dyka upp ur ett badkar eller försvinna in i ett kylskåp. 
Men: det viktigaste av allt: jag vet inte om den här musikalen håller för så mycket  laborerande. Kanske, om en jävligt begåvad regissör sätter upp ett slags minimalistiskt kammarspel, en slags variant av Sondeheims/Lapines PASSION, då kanske det skulle kunna bli intressant.
Men att försöka att göra något lika bra, på samma sätt, utan att göra något som är precis likadant, som inte är lika påkostat och överflödande, är dömt att misslyckas. 

Den känns gammaldags, och den ska kännas gammaldag. Det är det som är hela grejen. Man ska inte ens känna att detta är något som kom till i slutet på 80-talet, man ska uppleva det som om den kom till, som om allt hände, i slutet av förr-förra seklet. Man ska inte heller börja gräva djupare och leta efter någon slags logik. Om man frågar hur det kommer sej att Christine inte undrar över vem hennes okände sånglärare är, eller varför hon inte göra något när Raol får lassot runt halsen, och står där, på tå, i tio miuter, eller hur det kommer sej att madame Giry känner till så mycket om Fantomen, då måste svaret bli ett kort, och slutgiltigt: därför att.

Det finns saker som inte riktigt funkar, men dom kan heller inte funka, som dom gjorde, när verket kom till. Ingen, tror jag, som går på musikalen, är omedveten om att någon gång under föreställningens gång så kommer den stora ljuskronan att rasa, så när det händer blir man inte direkt överraskad. Speciellt som vi redan en gång har fått se den hissas upp. Själv var jag nästan lite underväldigad. Min mamma, som såg musikalen på Oscars, pratar fortfarande om hur rädd hon blev. Kristallkroneraset och ljusen som kom upp ur golvet på PHANTOM OF THE OPERA  och rågåkern som växte upp genom scengolvet på KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA är fortfarande hennes största teaterupplevelser.
 Och musiken är idag så välbekant att jag nästan inte hör den. Jag kan varje strof, varje textrad, så musikaliskt var det en slags konstig déjà vu. Jag var nämligen en av dom där som skaffade dubbelkassetten när den kom, och lät den gå non-stop, i några år.
Om det är något man kunde ta sej en titt på, så är det scenerierna, hur folk rör sej på scenen. Man står väldigt ofta rakt upp och ner och sjunger, eller står helt still och lyssnar till någon annans sång, lite som man förr gjorde på operascenerna. Kanske är det för att Cirkus har en väldigt stor scen, och man kanske inte skulle uppleva det hela fullt så statiskt på en mindre, men borde det inte vara tvärtom, att man här blir tvungen att flänga omkring, eftersom avstånden är större? Kanske har man blivit tvungen att dra ner på travandet, eftersom det är för långt till allt? I alla fall har jag ofta en känsla av att scenografin rör sej mer än skådespelarna. 
Är det något jag saknar, på det här genrepet, är det sensualitet, och erotisk laddning, och jag tror inte det är en brist hos aktörerna, det är regi. Man tar för mycket i varandra. Det känns som om Raol och Christine kastar sej i varandras armar så fort dom återses och deras oladdade kroppskontakt förtar på något sätt en slags scenisk intimitet. Det är som om det inte finns plats för blickar, osäkerhet och trängtan. 
Jag tycker mej också sakna en viss tvekan hos Fantomen, vid det första mötet med Christine. Nu är det lite som om han vet att det är kört, hon kommer aldrig att älska honom, och bestämmer sej för att skrämma henne istället. 

Vad som verkligen berörde mej, var scenen i andra akten, mellan Christine och den demaskerade, deformerade Fantomen. Jag förstår hans hat, hans längtan, hans hysteri, hans skam, och han, som för mej ser ut lite som en av de flygande aporna i WICKED, får plötsligt en klar och tydlig relation till kvinnan han håller fången. Hon blir på något sätt mamman han aldrig har haft. Deras relation blir som mellan Toby och Mrs. Lovett i SWEENEY TODD. 
Men om man tar bort kärlek, erotik och passion, sånt som ändå upphör och dör med tiden, så tycker jag att det är väldigt intressant att följa den perifera historien, den om Madame Giry, balettlärarinnan, monsieur Firmin och monsieur André, teatercheferna, ja, till och med prima donnan Carlotta, som trots terroriserande Fantomer, fallande kristallkronor, dödade tenorer och försvunna sopraner ändå försöker göra det enda viktiga här i världen : att fortsätta göra scenkonst.


Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Gratis, tack Bosse och Vicky! Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5304:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


BULLETS OVER BROADWAY på Göta Lejon:

När jag hörde att Göta Lejon skulle sätta upp musikalen BULLETS OVER BROADWAY, tänkte jag: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
När jag sen hörde att den skulle regisseras av Emma Bucht, tänkte jag, igen: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
Och när jag hörde att Johan Rheborg skulle spela den steppande gangstern, mumlade jag, för mej själv:
”Han? Steppa? Det kommer aldrig att funka!”
Men det var när jag hörde att Helen Sjöholm skulle spela Diane Wiests roll, som teaterdivan Helen Sinclair, som jag sa, högt och tydligt:
”Jag älskar mänskan, men det här, det kommer aldrig att funka!”
Sen såg jag föreställningen, och ändrade mej.


SÄLLSKAPSRESAN, på Chinateatern:

"Jag minns inte mycket av Sällskapsresan, filmen från 1980, alltså, och halvvägs in i den här föreställningen insåg jag att jag hade blandat ihop den med filmen Repmånad, och att jag förväxlat Sven Melander med Loffe Carlsson. Gubbar med mustasch, liksom. Och har inte båda varit programledare? Eller blandar jag ihop dom med nån tredje nu? 
I alla fall: Allt jag kom ihåg var ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” och ”Pass, pesetas, p-piller och -” 
Jag har glömt vad det sista p-et stod för, och jag vägrar googla."

MAMMA MIA! - THE PARTY, på Tyrol:

"Det finns tre anledningar att gå och se den här föreställningen: Skådisarna, Maten och Scenografin. Nej, vänta, fyra: Skådisarna, Maten, Scenografin och Musiken, förstås. SMSM, för att vara lite ABBA-aktig."




MARATONDANSEN, Stadsteatern, föreställning 74, 25/9 2016.

$
0
0

Efter en roman av Horace McCoy, Regi, koreografi & scenografi, Kenneth Kvarnström, Kostym Camilla Thulin, Ljus Patrik Bogårdh, Ljud Philippe Bokmaar & Petter Samuelsson, Mask Susanne von Platen, Dramaturg Lucas Svensson, Biträdande regissör, Mia Winge, Medverkande Mina Azarian, Ulf Eklund, Kajsa Ernst, Katarina Ewerlöf, Françoise Fournier, Robert Fux, Anders Johannisson, Jan Mybrand, Odile Nunes, Gunilla Röör, Per Sandberg, Eva Stenson, Philip Zandén


I won't dance, don't ask me
I won't dance, don't ask me
I won't dance, Madame, with you
My heart won't let my feet do things that you do
You know what? You're lovely
And so what? I'm lovely
But, oh, what you do to me
I'm like an ocean wave that's bumped on the shore
I feel so absolutely stumped on the floor
When you dance, you're charming and you're gentle
Especially when we do the Continental
But this feeling isn't purely mental
For, heaven rest us, we're not asbestos
And that's why I won't dance, why should I?
I won't dance, how could I?

I Won’t Dance
ur ROBERTA
av Dorothy Fields, 
Jerome Kern, 
Jimmy Mc Hugh, 
Oscar Hammerstein II, 
Otto Harbach

När jag var liten hade jag sönder min klasskompis Myrmumsarmarkus’ skärp. Eller, liten och liten, jag gick nog i femman, och vi lekta nåt, hästar, kanske, och jag höll fast i hans läderskärp, och det gick av. Lädret, i skärpet, gick av. Han blev inte arg, vad jag minns, och vi fortsatte leka, men jag misstänker att jag i fortsättningen istället fick vara hästen, eller vad det nu var vi egentligen lekte. 
Senare samma dag, eller kanske dagen efter, kom mamma upp på mitt rum och berättade att Myrmumsarmarkus’ pappa var nere i farstun, och ville ha betalt för ett nytt skärp. 
”Ge honom inga pengar, det var ett gammalt jävla skärp, och det var inte mitt fel, inte bara mitt fel; om han inte hade hade dragit åt sitt håll så hade skärpet aldrig gått av.”
Det var inte det att jag kände att mamma anklagade mej för något bus, som gjorde att jag opponerade mej, det var orättvisan i det hela: vi hade varit två som lekt, två som dragit, och om någon skulle betala något, så skulle det vi betala hälften, och Myrmumsarmarkus hälften. Jag skulle aldrig fått för mej att gå hem till min mamma och sagt att Myrmumsarmarkus hade förstört mitt skärp, om det varit tvärtom.
Mamma sa att hon förstod, men gick ändå ner och betalade för skärpet. Det var enklare så, sa hon.
Jag kokade, som bara en femteklassare kan koka, åt hur orättvist allt kunde varat allmänhet, och hur idiotiska vissa personers pappor kunde vara, i synnerhet
Men nu, i medelålderns kranka blekhet, så tycker jag att mamma gjorde precis rätt. 

Kvinnan i kassan på Kulturhuset gjorde också precis rätt: hon tog min aggro, omvandlade den och förvandlade mej till en mycket nöjd kund.

Allt var dom där jävla biljettautomaternas fel. Det verkar som om jag nio gånger av tio inte kan få dom at funka. Nej, säg, åtta gånger av tio. Fem av fem? Ganska ofta i alla fall, kan jag inte få dom att funka. 
I alla fall: jag hade sett att det fanns gott om - mer än gott om, ett överflöd - av platser till söndagens föreställning av MARATONDANSEN, och det var när jag försökte köpa en sistaminutenbiljett i automaten som det sket sej:
Transaktionen avbröts, eller något sådant, stod det på skärmen, så fort jag stoppat in mitt betalkort och slagit in min kod. Inte en gång, utan flera. Hade jag varit rökare hade jag tagit en paus, gått ut och tänt en cigg, och lugnat ner mej, men nu fanns det inte annat att göra än att argt stolpa upp till kassan, och försöka att inte förlora humöret.
Och här är vad jag menar med att kassakvinnan gjorde precis rätt: Det hade varit väldigt lätt att ta mitt aggressiva, desperata, irriterade humör och bara spegla det: att anta en snipig attityd och klart och tydligt visa att hon bara var där för att sälja biljetter, inte lyssna på mitt gnällande, och att hon inte var ansvarig för biljettautomaten. 
Men hon agerade precis som hon gått en kurs i krishantering: hon lyssnade på mitt klagande, tog in, höll med, beklagade, och sålde mej en biljett. 
Jag gick därifrån en mycket nöjd man, och hoppades att jag inte delat med mej av mitt dåliga humör. 

Horace McCoy är känd för sin bok Kiss Tomorrow Goodbye, som kom 1948, och filmatiseringen sägs vara den första film-noir-produktionen, men framför allt skrev han They Shoot Horses, Don’t They? 
Boken kom 1935, precis när USA - och många andra länder - var på väg att hämta sej från den stora depressionen. Han var född 1897, i Tennessee, och innan han dog, 1955, hade han prövat en himla massa jobb: han hade varit soldat i flygvapnet under första världskriget, och fick Croix de Guerre av Franska staten, för sina insatser bakom fiendelinjen som flygbombare och fotograf. Han jobbade som sportjournalist och radioreporter, och som amatörskådespelare sökte han sej till Hollywood, där han övergick till att författa böcker och filmmanus, efter att först ha testat på att jobba som biltvättare, salladsplockare, och utkastare på Santa Monicapiren. 
Det var på det sistnämnda jobbet som han fick idén till boken för vilken han kanske är mest känd; en bok om ett dansmaraton, något som var mycket populärt under depressionen: innan reality teve var den här typen av underhållning ett slags mellanting mellan dikt och verklighet. Reglerna var enkla: man skulle dansa så länge man orkade, och det par som höll ut längst, vann. Tävlingarna kunde pågå i veckor. Deltagarna fick bara lämna dansgolvet av hygieniska eller medicinska skäl, eller för att byta kläder. I den stora arbetlöshetens USA var detta ett sätt att vinna prispengar, men också ett sätt att mätta sej, eftersom de tävlande oftast blev bjudna på mat. 

1969 blev det film av boken om killen som skjuter en förkrossad kvinna efter en avbrutan maratontävling, för att, som han säger, man skjuter ju hästar som är obrukbara. Jane Fonda spelade den kvinnliga huvudrollen, och filmen nominerades för nio Oscars, men vann bara en, för bäste manliga biroll. 

Jag antar att du inte vet vem June Havoc är? Hon är en kvinna som föddes för nästan hundra år sen, men som dog för sex år sen, vid 97 års ålder, efter ett långt liv på scenen, på film, och på teve. Jag har Junes båda memoarer, Early Havoc och More Havoc. Hennes syster var den mycket mer kända stripteaseartisten, programledaren och författaren Gypsy Rose Lee, och hennes memoarer, Gypsy, ligger till grund för muskalen GYPSY, med musik av Jule Styne, text av Stephen Sondheim, och manus av Athur Laurents. Japp, June Havoc är den irriterande yngre systern i föreställningen, Baby June, hon som rymmer med en av danskillarna, och börjar försörja sej som maratondansare. 
Det är nämligen June Havoc som var först med att skriva en pjäs om det här ämnet, Marathon ’33, baserat på hennes första memoarer, och Horace McCoys bok. Pjäsen hade premiär 1936 och fick fyra Tony-nomineringar. 

Den här versionen, på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen handlar om ett gäng skådisar som, istället för att tävla om pengar, tävlar om en fast anställning på Kulturhuset Stadsteatern. Inte genom att tävla i teater, eller på något sätt visa upp sina dramatiska kunskaper, utan genom att tävla i dans.

Ursprungligen var det meningen att Malena Erdman skulle vara med i produktionen, men enligt deras hemsida kommer hon inte att medverka, på grund av familjeskäl. Jag undrar om det hade sett annorlunda ut om hon fortfarande varit med. Jag menar, givetvis hade det sett annorlunda ut, men jag undrar om det fundamental varit annorlunda, som i: ett helt annat sätt att berätta historien?

Jag kan vara väldigt krass, och säger ofta vad jag tycker, utan att tänka på att tiga i många fall, är guld. Till exempel tror jag inte att jag skulle överleva många dagar i någon kapacitet på den administrerande sidan på Kulturhuset Stadsteatern, för jag hade, om jag hade hört talas om premisserna för den här föreställningen, ofrånkomligen utbrustit:
”Låter inte det som en väldigt dum idé?”

Och visst hade det varit roligt om jag blivit överbevisad: att det hade varit en väldigt bra idé?

Scenen, vad jag förstår, föreställer Kulturhuset Stadsteaterns stora scen, och fyra stora väggar med - tror jag i alla fall - LED-skärmar, vrids runt på golvet, för att variera scenbilden. Och det är i många fall en väldigt snygg scenbild. 
Kostymt hade man kanske väntat sej att aktörerna skulle ha en massa plagg hämtade på teaterns lager, men de verkar alla var nyligen uppsydda, och är lite lagom snygga och opersonliga, som om dom sytts upp för att passa vem som helst, och jag sitter så pass långt fram att jag kan njuta av de fina detaljerna. En väst, som Gunilla Röör har när hon knäcker extra som konferencier, är gjort av ett rött paljetttyg av en typ som jag aldrig tidigare har sett. 

I korta monologer, eller i dialog med varandra eller publiken, presenterar aktörerna sej, inte som sej själva, utan någon i nästan samma situation, men en fiktiv sådan. Det är lite svårt att köpa att en skådis på Stadsteatern föreställer en skådis på stadsteatern, men inte sej själv, utan någon annan. 
Det är också lite skevt att låta konferenciern, spelad av Robert Fux, ingå i själva maratondansandet. Han står liksom med en fot i varje läger, och den verkliga antagonisten, Stadsteatern själv, blir på så sätt orepresenterad. 
Och varför ska man tävla i just dans? Jag menar, bara i dans, i motsats till även i cirkuskonster, sång, striptease och jonglering. Var det bara för att man inte riktigt visste vad man skulle göra av Kenneth Kvarnström den här säsongen?
Det låter kanske som en bra idé, att en koreograf regisserar en pjäs om en danstävling, och det är kanske mest i manuset som det - för mej - brister. 
Och konstigt nog är själv dansen det minst intressanta. De blir, på något sätt, longörer, varken bra eller dåliga, bara långa. Skådespelarna rör sej bra, men det blir en slags logikvurpa om det hela ska vara en maratondans, och så är det samtidigt koreograferad. 
Ärligt talat, hur många fasta dansarkontrakt finns det i Sverige? Hade det inte varit intressantare att ta en titt på den problematiken, om man nu är inne på dansarnas område och klampar?
Faktiskt, när jag nu i efterhand tänker efter, så tycker jag nog att det hade kunnat bli en mycket intressantare förställning: att låta en drös dansare delta, i jakt på fast kontrakt, under devisen att om man slutar dansar så älskar man inte dansen tillräckligt. Konferenciern hade kunnat gå runt och låtit dom presentera sej, både i ord och dans, och låtit dom göra utföra saker som: 
”Berätta om din dag!”
(DANSAREN BERÄTTAR OM SIN DAG.)
KONFERENCIERN: Nu; dansa din dag! Dansa din barndom, ditt äktenskap, din sjukdom!

Jag förstår, eller tror att jag förstår, att man försöker göra ett kritiskt inlägg i hur de flesta skådespelares arbetssituation ser ut. Nästan inga har fasta tjänster, och de flesta går arbetslösa längre perioder. Men det ligger något respektlöst i att likna dom med maratondansare, tycker jag. Eller, kanske är det ovärdigt jag menar. Barnsligt, är ett annat ord som passar. Att påstå att man kan tävla i fasta kontrakt, att folk kan komma in från gatan, utan något som helst intresse för teater, eller utbildning, tävla i dans och potentiellt få ett fast kontrakt, säger inte det något om hur lite talang, fallenhet och erfarenhet man själva tycker det krävs? I och med att man är med och tävlar, så ställer man ju upp på reglerna? 
Kanske är det tänkt som ett inlägg i hur folk som ställer upp i dokusåpor och tevetävlingar plötsligt finner sej katapultade upp på tiljorna, men eftersom detta är en berättelse vinklad ur deras synpunkt, så är det ju svårt att kritisera, om man säger att alla gör såhär?
Det hade varit intressant att få se någon slags motreaktion från de fast anställda på teatern. För mej känns det lite som om den konstnärliga ledningen slår sej för bröstet och skränar: titta på oss, vi är självkritiska!!!

Varför inte ta situationen på allvar, i såna fall, om man nu vill vara kritisk? Nu blir det mer så att problematiken bumerangar, och slår tillbaka mot dom som ställer upp i ett så ovärdigt sammanhang.

Detta blir ointressant ganska snabbt, och vore olidligt, om det inte vore för skådespelarna själva. Den mesta tiden sitter jag faktiskt och funderar på skådisarna, och på charm. Eller, kanske inte charm, men på det där som man kallar it. Det. En slags utstrålning, kan tänkas, som gör att mina ögon dras till dom. Är det bara ansiktsmuskler som drar ihop sej på unika sätt, en timbre i rösten, en slags benstomme som gör att ansiktets plan fångar ljuset på ett särskilt sätt, eller finns det något djupare? Varför tittar jag på en person, och inte en annan. Varför är någons sätt att berätta en historia mer intressant än en annans?
Jag tycker dom är beundransvärda. Salongen är mer än halvtom, och ändå tycker jag mej inte märka någon som helst förbittring från scenen. 
Och istället för att beklaga bristen på fasta kontrakt sitter jag och funderar på de fast anställdas arbetssituation. Måste dom tacka ja till allt dravel som föreslås? Var det någon som vågade tacka nej till att vara med i det här? Och fick det i såna fall några konsekvenser, som när skådespelare förr i världen, under Hollywoods studiosystem, blev avstängda om dom vägrade ta vissa roller?
Var det någon som absolut ville vara med, och någon som kanske inte alls ville, och så hamnade de båda ändå här? Ville alla, eller har viljan ingenting med saken att göra? Hur ser skådespelarnas arbetssituation, och möjligheten att påverka den, egentligen ut?
På något sätt kan jag nog tycka att det finns värre saker att kritisera än bristen på fasta kontrakt?

Förresten, historien om Myrmumsarmarkus har en liten epilog. Inte många dagar efter att mamma betalat för skärpet, kom hans pappa och knackade på hos oss igen, den här gången medsläpande några tavlor som han målat. Han var något av en konstnär, hade uppfattat min mamma som välvilligt inställd, och försökte nu kränga något av sina alster. Mamma tackade vänligt men bestämt nej.
Som hon sa till mej, efter att hon stängt ytterdörren, och var säker på att han var utom höravstånd: 
”Man ska vara vänlig, men inte hur vänlig som helst.”

Tacksamt,

Joakim Clifton Bergman

Sista minutenbiljett: 250:- Hittills har scenkonsten 2016 kostat mej 5554:-

Du vet väl -

- att jag har en facebook-grupp som du gärna får gå med i, https://www.facebook.com/minstengangiveckan
 - att jag på Instagram heter https://www.instagram.com/joakim_clifton_bergman
- på Twitter heter https://twitter.com/EnIVeckan.
- och på  Snapchat heter jag CliftonBergman
- och att du kan nå mej på joakimbergmam@gmail.com 


Dessutom vill jag tack Mrs. Parker of the Algonquin för korrekturläsning och feedback.

Om du gillade det här kanske du gillar: 


THE PHANTOM OF THE OPERA, på Cirkus:

"Jag satt på allvar och funderade på vad man skulle göra med scenografin när den här föreställningen lades ner. Och vad jag i såna fall skulle försöka få med mej hem, om det nu visade sej att allt hamnade i containers, på väg till tippen. 

Det såg ut som om den där förgyllda skulpturen av lyckliga, halvnakna damer som smektes av muskulösa, maskbärande herrar, som hängde högst upp i mitten av prosceniet, precis skulle kunna passa in i mitt vardagsrum. Om jag slängde ut antingen bokhyllorna eller teak-sideboardet."


BULLETS OVER BROADWAY på Göta Lejon:

När jag hörde att Göta Lejon skulle sätta upp musikalen BULLETS OVER BROADWAY, tänkte jag: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
När jag sen hörde att den skulle regisseras av Emma Bucht, tänkte jag, igen: 
”Va? Det kommer aldrig att funka!”
Och när jag hörde att Johan Rheborg skulle spela den steppande gangstern, mumlade jag, för mej själv:
”Han? Steppa? Det kommer aldrig att funka!”
Men det var när jag hörde att Helen Sjöholm skulle spela Diane Wiests roll, som teaterdivan Helen Sinclair, som jag sa, högt och tydligt:
”Jag älskar mänskan, men det här, det kommer aldrig att funka!”
Sen såg jag föreställningen, och ändrade mej.


SÄLLSKAPSRESAN, på Chinateatern:

"Jag minns inte mycket av Sällskapsresan, filmen från 1980, alltså, och halvvägs in i den här föreställningen insåg jag att jag hade blandat ihop den med filmen Repmånad, och att jag förväxlat Sven Melander med Loffe Carlsson. Gubbar med mustasch, liksom. Och har inte båda varit programledare? Eller blandar jag ihop dom med nån tredje nu? 
I alla fall: Allt jag kom ihåg var ”Jag kan flyga, jag är inte rädd” och ”Pass, pesetas, p-piller och -” 
Jag har glömt vad det sista p-et stod för, och jag vägrar googla."




Hösten på Turteatern

$
0
0
Du behöver inte oroa dig. Världen kommer att gå under. Du har inte upptäckt det än, men katastrofen är redan här.

Vi vet och ändå inte, då vi står och väljer den ekologiska mjölken i butiken och går med vår sopsortering. Vad skulle hända med oss om vi förstod på riktigt? Katastrofen rör sig i glappet mellan fakta och insikt om hur våra liv och identiteter kommer påverkas av den stora omställningen. Genom att vrida och leka med våra mardrömmar och förhoppningar sätts postapokalypsen i kontrast till dagens vansinne.
För vem är det här egentligen en katastrof?
Biljetterna släppta! Varmt välkommen till en tillväxtvidrig föreställning av Teater Lacrimosa och Turteatern

SPELAS
Fre 14 okt kl 19
Sön 16 okt kl 17
Ons 19 okt kl 19
Tors 20 okt kl 19
Fre 21 okt kl 19
Lör 22 okt kl 17
Ons 26 okt kl 19
Tors 27 okt kl 19
Fre 28 okt kl 19
Lör 29 okt kl 17
Mån 31 okt kl 14
Mån 31 okt kl 19


Pris: 200 kr (ord.) 100 kr (stud./pensionär/arb.sökande)
knapp1
Text och regi: Liv Elf Karlén Medverkande: Anita Nyman Scenografi: Mats Sahlström Musik och ljud: Otto MildeProjektledare: Teresia Pettersson Teknisk chef: Snöret Lindén Tekniker: Robert Wiberg Marknadsföring: Therese Jonasson
Produceras i samarbete mellan Teater Lacrimosa och Turteatern.
Med stöd av Konstnärsnämnden, Kulturrådet, Stockholms stad, Kronprinsessan Margaretas minnesfond och ABF Stockholm.
Suck And Destroy, Search Another Dimension, Scary Animals Dying… Shake it Collaborations Tove Sahlin i samarbete med de internationella artisterna Winnie Ho, Joy Mariama Smith och Hana van der Kolk, dissekerar sorg i en kollektiv ritual.
S.A.D. är en inbjudan att mötas i det omöjliga och ens inte titta efter en lösning på problemet. Sorg som ett alldeles för stort ämne. Vi drar, skjuter, förskjuter och förundras, bärandes på alldeles för stora föremål och tunga arv. Vi tittar in under skinnet på ledsna pojkband från 90-talet, bakom trista feministiska aktioner från 60 och 70-talen och gräver efter alla de sexiga förfäderna, som vi så länge försökt ignorera.
SPELAS
Tis 6 sept kl 19
Ons 7 sept kl 19
Tors 8 sept kl 19
Fre 9 sept kl 19
Lör 10 sept kl 19


Pris: 100 kr (ord/stud)
knapp1

Av Shake it Collaborations/Tove Sahlin i samarbete med Winnie Ho, Joy Mariama Smith och Hana van der Kolk ProduktionShake it Collaborations och Nordberg Movement
Med stöd av Kulturrådet och Stockholms Stad.
"Rena rama skolexemplet på seriös teaterkonst med innehåll, öppenhet och genomtänkt estetik."
Margareta Sörenson, Expressen

"Häpnadsväckande yster genreblandning av Cosmonova-upplevelser av resor i tid och rum....Texten en språngbräda för fantasieggande visuell och underhållande teaterlek!" Karin Helander, SvD

"Teatermagi" Jenny Aschenbrenner, SR Kulturnytt 


Mitt i Juratidens mest storslagna och spirande tid möts de vilsegångna dinosaurierna Stigge och Rappe i skuggan av jätteormbunkarna och blir blixtförälskade. Men den ena är växtätare den andra köttätare…Dinosauria utspelar sig under ett dygn, strax innan regnperioden. Skvättar av vatten regnar på publiken och flockar av dinosaurier flyger förbi. Scenografin består av ett större tält där projektioner på tältets alla sidor skapar en helhetsupplevelse av den förhistoriska regnskogen.
TURNÉ
Bokningsbar:
 13 feb - 31 mars (v. 7-11) 2017
Spelas: Sörmland: 30 aug - 21 sept, Hallunda Folkets Hus: 22-24 sept, Stora Teatern Göteborg: 29 sept.
Ålder: Åk 1-3 (6-9 år)
Publikantal: 50 barn + 4-6 lärare / föreställning
Medverkande: 2 skådespelare, 1 turnétekniker
Speltid: 50 min
Lokalkrav: 9x9 mTakhöjd: 3,5 m El: 1 st 3-fas 16A uttag, mörkläggning önskvärd

Mer information och boka:
biljett@turteatern.se, 08-6598900


Text och regi: Nils Poletti Medverkande: Johan Hafezi, Katarina Krogh Engelsen Scenografi och projektion: Albin WerleMask och kostym: Hanna Rönnbäck Producent: Therese Jonasson Tekniker: Jonas Dillner 

KONTAKT:
Turteatern
Lågskärsvägen 13
Johanneshov 12155
Sweden

Add us to your address book

T-bana Kärrtorp
info@turteatern.se, 08-6598900
info@kulturbiljetter.se, 08 - 50254080

unsubscribe from this list    update subscription preferences
Email Marketing Powered by MailChimp

Helan och Halvan på Teater Giljotin

$
0
0

HELAN & HALVAN

Another Nice Mess 
 Gunilla Röör & Karina Holla
KRITIKER OCH PUBLIKSUCCÉ!!!

Helan och Halvan intar Teater Giljotin. Det är stjärnduon Karina Holla och Gunilla Röör som intar scenen och bjuder på både humor och allvar i en härlig mix. Ett ”måste se” för alla kulturintresserade!

RECENSIONER


”Helan & Halvan” i den här kvinnoversionen blir en vacker, vemodig och våldsamt underhållande skildring av vänskapens väsen och konsten att överleva. Holla och Röör använder teatern som frizon för lek och allvar, och gör livet till en fest med denna sceniska pärla.
"Komikerpar som är ljuvligt att skåda. Amelie Björck får inte nog av Helan och Halvan på Teater Giljotin"
"...det som att stå vid teaterns big bang."

AFTONBLADET Amelie Björck
http://www.aftonbladet.se/kultur/teater/article23693146.ab

"Oumbärlig i dessa tider!""Varför är ”Another Nice Mess” så gripande? Som något viktigt vi glömt men ändå minns? Mötet med dessa två känns helt nödvändigt och oumbärligt. Så i dessa besynnerliga tider ordinerar jag alla att utsätta sig för ”två björnar som dansar på en het platta”.

Kulturnytt Maria Edström
http://t.sr.se/2e6hlD3


OM FÖRESTÄLLNINGEN:


”Vi är två björnar som dansar på en het platta. Vi försöker skaka av oss de mörka tankarna. Vi vill tillföra ljus i de mörka tiderna. Vi är rädda att bli osynliga och bortglömda…”
Så börjar föreställningen där vi möter två livs luffare i gestalt av Karina Hollas och Gunilla Röörs egna tolkningar av Helan och Halvan… 
Vi får följa dem då de flyr leda och vardaglighet till stunder av fest och fyrverkeri. Två Beckettska figurer som trotsar livsledan genom att genomleva den. Vissa textfragment förekommer från Helan och Halvans filmer och några rader ut Becketts i Väntan på Godot.
I mellanrummet mellan Karina Hollas och Gunilla Röörs olika speltekniker uppstår en säregen vänskap – kanske inte helt olik luffarnas egna. 
* * *
Gunilla Röör är en av Sveriges mest väletablerade skådespelare. Hon har medverkat i över 40 filmer, 13 TV-Serier och synts på alla de stora scenerna runt om i Sverige. Vi känner igen henne från Freud flyttar hemifrånLorry,Skärgårdsdoktorn och Beck. Till hösten är hon aktuell med bådeMaratondansen på Kulturhuset Stadsteatern och Another Nice Mess på Teater Giljotin.
Karina Holla är en av Hollands mest väletablerade scenkonstnärer och hennes gränsöverskridande scenspråk har hyllats världen över. Hon agerar med hela sitt register och räds varken fulhet eller skönhet. Som den Holländska pressen skrev: ”Hennes speciella och egna skådespelarstil och rörelsemönster skapar en väldigt intensiv teater som går rakt in och berör i själen.” Teater Giljotin har tillsammans med Compagnie Karina Holla producerat succéerna, San Clamente (2001)Entré Blesse (2008) och Främmande Kropp (2015). 
* * *
Another Nice Mess
Premiär 10 oktober kl 19.00
Spelperiod okt-nov
www.teatergiljotin.se
Biljettpris: 250 sek
Studerande, arbetssökande & pensionär: 200 sek
(Föreställningen är ca 1 timme och 15 minuter lång.)
KÖP BILJETTER

CONCEALED PARTY - PERFORMANCE
av Tana Maneva

Spelas 28, 29 & 30 oktober!
Köp din biljett
RECENSIONER
"En resa till själens skuggvärld. Jens Wallén förförs av Tana Manevas kraftfulla energi." Stockholmsfria.se

"Det är befriande, jag blir alldeles harmonisk av att dyka ner i den här undre världen. Scenkonst som talar direkt ur kärnan, gräver i kärnan och bjuder in till ett inre kaos." TeaterStockholm.se 

"Tana gör ett starkt uppträdande i konstformen Butoh (...) mycket sevärd." ++++ Påscen.se
"Concealed Party är feel-bad-kultur av bästa märke" Aftonbladet
 
”Everything we see hides another thing,
we always want to see what is hidden by what we see.”

Rene Magritte
 
Concealed Party dyker ner i det undermedvetna, en process, som börjar från en nollpunkt, intuitiv, abstrakt och ickerationell. Från kaos skapas ordning. Concealed Party öppnar en dörr mellan två världar, den verkliga fysiska och den inre, ofattbara drömvärlden. Tana Manevas tolkning av den japanska dansformen Butoh fascinerar. Allt kan hända, människan och alltings ljus och mörker stiger fram för oss på scenen.  

Butoh är en svårdefinierad konstform, närmast ett slag av performancedans. Butoh skapades i Japan efter andra världskriget inspirerad av bl.a. amerikansk och europeisk underground- och avantgardekultur med inriktning på absurd, ibland närmast grotesk och provokativ kroppslighet. Ofta inriktad på tabu-ämnen, extrema miljöer, och traditionellt utförd med vit eller grå kroppsmålning med långsamma hyperkontrollerade rörelser. Butoh skapades av Tatsumi Hijikata (1928-1986) med support av författaren, poeten och regissören Yukio Mishima (1925-1979). 

Artisten och konstnären Tana Maneva utbildade sig inom Butho på Subbody Butoh School i Dharamshala under den japanske Butohmästaren Rizome Lee 2010. Hon har sedan dess utvecklat ett eget scenspråk, en hybrid mellan Butho, performance och teater, ofta med inriktning på människans ego och persona kontra den inre skuggvärlden. Tillsammans med kompositören Rikard Borggård har hon producerat flertalet föreställningar både i Sverige och utomlands.

Spelas fredag 28, lördag 29 kl 19.00. söndag 30 kl 16.00.

Pris 180 sek
Studerande, arbetssökande & pensionär 100 sek
Trailer av Palle Lindqvist
 
 
KÖP BILJETTER
Copyright © * 2016 * *Teater Giljotin * All rights reserved.


Our mailing address is:
teatergiljotin@gmail.com
Viewing all 815 articles
Browse latest View live